Barnehager som lærerende organisasjoner

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Advertisements

Språk og sosialisering
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Morsm å lsundervisning Noen refleksjoner om dens betydning for spr å kl æ ring, fagl æ ring og verdensl æ ring - og sammenhengen med organisering av den.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Christian Dalsgaard og Morten Flate Paulsen. Struktur Abstract/kort oppsummering Keywords/nøkkelord Innledning Problemstilling/teori/metode Forskning/resultater/diskusjon.
1 Naturfag i norsk skole Besøk fra Danmark 1. februar 2016 Anders Isnes Naturfagsenteret.
Medarbeiderkartlegging Driftsenhet / Avdeling Dato Foto: Rune Nilsen/News on Request.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Ambisjoner og arbeidsmåter 24. september2013.   Uformell samtale og samhandling  Formell samtale og samhandling  Faglitteratur  Forelesninger  Skriving.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
PEDAGOGISK DOKUMENTASJON Undervisning F1B Liv Torunn Eik.
Status for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk 2014.
GENG , A 08:30-11:15 B 11:30-14:15.
Hvordan balansere det formelle styret med det visjonære og aktive styret for å gi økt verdiskapning? Elbjørg Gui Standal, Handelshøyskolen BI.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
LÆRERROLLEN L 97: Formidler, omsorgsperson, veileder, samtalepartner, og regissør.
Samarbeid mellom skole og barnevern
Årets norske Leanvirksomhet
Barnesyn og barns medvirkning
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
VELKOMMEN TIL REVHEIM SKOLE.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Refleksjon over egen læring har stor effekt
Lederforventninger (fokus i perioden )
Kvalitet I barnehagen Presentasjon
Skrivekurs 1. avdeling Høsten 2016 v/Kristine Helen Korsnes
”Kultur for læring” Hvordan forebygge negative skoleholdninger?
Ingen er som alle andre Inger Marie Lid, Teolog, ph.d.
Er prosessen som fører til at individer eller grupper
Strategi for Nord universitet 2020
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Å finne fagets kjerne -dybdelæring og kritisk tenking
Gruppeprosess Dialog som ramme for gruppeprosessen Lokalt fokus
Valgfag innsats for andre
PROFESJONELL YRKESUTØVELSE
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Samtalens didaktiske muligheter
Den matematiske samtalen
Læring på ungdomstrinnet
utfordringer i en ny region
NRK Norges viktigste kilde
Årets norske Leanvirksomhet
Kapittel 11 Læringsteori.
Å være ute en vinternatt – på søk etter noen som trenger deg
1. Innledende påstander om organisasjoner
Vinmonopolet Case med vektlegging 01/01/2019 Fred Wenstøp.
Den gylne regel Prioritering av psykisk helsevern og TSB
Årets norske Leanvirksomhet
”Hverdagspedagogikk” (Bruner 1997)
KULTURSTRATEGI FOR TRØNDELAG
(Barne-og ungdomspsykologi)
Samarbeidspartnere for en bedre skolehverdag
Årets norske Leanvirksomhet
Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger
Relasjoner Beskyttelse og tillit Utvikling og trygghet
Autoritativ barnehage
Årets norske Leanvirksomhet
Velkommen til foreldremøte
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
Merethe Hegg Johnsen, ansatt som ressursperson i Målselv kommune for satsningen Inkluderende barnehage- og skolemiljø To hovedmål: -Styrke vår kompetanse.
Tilflyttingsprosjektet i Nordland 17 og 18 september 2018
Årets norske Leanvirksomhet
Foreldremøte 9.klasse
Lokalsamfunn, folkehelse og kulturarv
Utskrift av presentasjonen:

Barnehager som lærerende organisasjoner Kirsten Stien okt. 2016

Innlegget er «organisert» på følgende måte: Hva skjer med barn når de er i høykvalitetsbarnehager (Holte 2016)? Hvordan skaper vi høykvalitetsbarnehager? Organisasjonslæring Hvordan legger vi til rette for samisk innhold og form i barnehager? Arbeidsform: Summegrupper etter hver del

Høykvalitetsbarnehager Hva er forskjellen på gode barnehager og høykvalitetsbarnehager? Hva er kvalitet? Indre kvalitet: omhandler relasjonell og sosial samhandling i organisasjonen (faglig-pedagogisk eller prosesskvalitet) Med barnehagekvalitet menes barnas, foreldrenes og de tilsattes oppfatninger av og erfaringer med barnehagen og i hvilken grad barnehagen oppfyller faglige og samfunnsmessige kriterier på hva en god barnehager er (Søbstad 2002:17)

Høykvalitetsbarnehager/barnehager som lærende organisasjoner: De ansattes kompetanse er den viktigste enkeltfaktoren for at barn skal trives og utvikle seg i barnehagen. Dette er et hovedfunn i den internasjonale forskningslitteraturen om barnehagekvalitet (St.meld. 24 (2012-2013) Påvirkningsfaktorer: - globalisering, multikulturelle samfunn, digitalisering, målstyring, ekstern kontroll og standarisering

Organisasjonslæring: Organisasjonslæring kan forstås som en planlagt prosess for å tilegne seg kunnskap med store likhetstrekk gjennom dialog og samhandling. En sterk læringskultur forutsetter tillit mellom medarbeidere for å oppnå kunnskapsdeling (Filstad 2010 i Larsen og Slåtten 2014) Forutsetning er individuell læring Bruksteori og uttalt teori – enkeltkrets- eller dobbeltkretslæring Implisitt eller eksplisitt? Gjør ungene som jeg sier eller gjør?

Kunnskapsledelse Ledelse av prosesser i den hensikt å utvikle, lagre anvende og dele kunnskap (Irgens 2011:124) Alle ansatte i barnehagen har mye kontakt med og ansvar for barna. Ulikt kompetansenivå blant ansatte i barnehagen vil kreve ulike kompetansetiltak (St.meld. 41:2008-2009) Faglige møteplasser vil styrke evnen til resonnement og refleksjoner omkring utfordringer

Samisk innhold og form: Searvelatnja (delt/felles rom) Generasjon Innland/kyst City-Sámi (bysame) – og betydning av formelle organisasjoner; f.eks. BARNEHAGER Eksplisitt eller implisitt konfliktmestring? Den praktiske kunnskapens kjennetegn er at den er noe man må finne ut av hver enkelt gang (Lundestøl 1999:21 i Jensen og Ulleberg 2011)

Dobbel kulturtilhørighet - ? Barn som tilhører den samiske urbefolkningen, de nasjonale minoriteter og barna fra etniske minoritetskulturer må få støtte i å utvikle sin doble kulturtilhørighet. Barns møter med ulike kulturer og tradisjoner legger grunnlaget for respektfull samhandling mellom ulike etniske grupper. Bevisstheten om egen kulturarv og delaktighet i andres kultur skal bidra til at barn kan sette seg inn i andres ståsted (Kunnskapsdepartementet 2011:36 i Sætveit 2012)