Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger"— Utskrift av presentasjonen:

1 Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger
Samfunnsnytte Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger

2 Hvorfor samfunnsnytte?
Skal vi utvikle oss videre i de neste år trenger vi gode budskap for å kunne rekruttere nye medlemmer og holde på de medlemmene vi har. for å oppnå bedre (og riktigere) rammebetingelser fra offentlige myndigheter og sponsorer Det er konkurranse om medlemmer og politisk oppmerksomhet! Hva har vi egentlig å tilby? Dreier det seg om noe mer enn hygge og nytte for medlemmene? Hvilken betydning har vi i samfunnet? Hvilket tap hadde det vært hvis vi ikke fantes? Kan vi få det ned på papiret?

3 Hovedkategorier Aktivitet og produksjon i (lokale) kulturvernorganisasjoner Frivillig (medlems)arbeid (4-5 pst av voksne befolkning) Prosjekter Kunnskap, kompetanse, kompetanseoverføring, utvikling Verdiskaping Formidling Ringvirkninger De som ikke er medlem og som ikke bidrar som medlemmer 80 pst av befolkningen mener kulturvern er viktig og gleder seg over alt det kulturvernorganisasjonene bidrar med Gleden er et ønske om at lokalhistorie og kulturminner ivaretas

4 Statistisk Sentralbyrås Frivillighetsregnskap
1. Økonomisk omsetning: 107 milliarder kroner i 2015 2. Frivillig (ulønnet) arbeid: årsverk = 73,5 milliarder kroner 180 milliarder kroner Av dette er 53 milliarder kroner innenfor kultur og fritid Kulturvernorganisasjonene er inne i disse tallene.

5 Kulturvernets regnskap
75 mill kr Kontingenter 33 mill kr Statlig grunnstøtte 50 mill kr Prosjekter?? 50 mill kr Kommuner? 118 andre inntekter?? I sum 320 mill kr i økonomi 1800 mill kr verdi av frivillig arbeid (6 mill timer a 300 kr, 3500 årsverk) 2126 mill kr samlet =================

6 De samfunnsmessige ringvirkningene: Gleden for alle som ikke er medlem i en kulturvernorganisasjon
80 pst av befolkningen mener kulturvern er viktig Glede, psykisk/fysisk helse Utvikle kulturarven for fremtidens generasjoner Demokrati og sivilsamfunn: Hvilken rolle spiller vi? Hva skiller kulturarv og historie fra andre kultur- og sivilsamfunnsaktiviteter? Hva er det som er særskilt viktig med å kjenne sin historie og tradisjoner? Tilbyr kulturvernorganisasjonene særskilt tilhørighet og trygghet i lokalsamfunnet?

7 Nøkkelen til gode rammebetingelser i framtiden
Produksjonen av kulturverntjenester er for liten Det er større interesse enn det som utnyttet Det er større etterspørsel enn det som blir finansiert Alle kulturvernorganisasjonene sentralt og lokalt må ha grunnstøtte I tillegg prosjektstøtte til konkrete aktiviteter Vi skal ha penger til ledelse og faktiske utlegg, - frivilligheten skal ikke lønnes De betaler ikke! Noen må plukke opp regningen!

8 Kulturvernorganisasjonenes samfunnsnytte
To hovedområder av nytte: Egen aktivitet, det vi gjør, det vi produserer Andre (samfunnet) nyter godt av det vi gjør og den funksjon vi har Hobby versus samfunnsnytte?

9 Kulturvernorganisasjonene
Vi tar vare på kulturarven for framtiden Vi utvikler lokalsamfunn og tilhørighet Kulturvernorganisasjonene gir glede og mening for menneske og samfunn! Få det skrevet ned!

10 Program Karl Henrik Sivesind: Institutt for Samfunnsforskning
Anne Schiøtz: Slekt og Data Per Hillesund: Forbundet Kysten Spørsmål? Lunsj Gruppearbeid Plenum

11 Gruppearbeid Refleksjon Formulere budskap
Prosess i etterkant hvor alle medlemsorganisasjonene utfordres til å formulere sitt budskap. Vi sender ut «skjema» og vil trekke alt sammen i et overordnet budskap.


Laste ned ppt "Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google