Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kari Pape Den gode assistenten
Advertisements

Foreldremøte i Aremark barnehage 22. Mai 2013 Sissel Marthinsen
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
May Britt Drugli Førsteamanuensis, RBUP, NTNU
Vi møter sommeren med respekt og undring… med utgangspunkt i eget ståsted er vi nysgjerrig i møte med * ulike årstider – nye erfaringer *små og store dyr.
Kroppsøvingsdidaktikk
Rolighetsmoen barnehage
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
BARNS TRIVSEL - VOKSNES ANSVAR
Barns læring, voksnes ansvar!
FORELDREMØTE I KORSVOLLTOPPEN BARNEHAGE 21 OKTOBER 2008
FRA MÅLSTYRING TIL PROFESJONELT ANSVAR
Vi henter inspirasjon fra barnas livsglede og positive energi.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
"God bagasje på livets reise."
HelART i Ulåsen barnehage
Ilhaugen barnehage Årsplan 2011/2012 Finnmyrveien 7350 BUVIKA Ilhaugen
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Augustbrev for FROSKENE 2104 Viktig info for dere som er tilbake fra ferie VELKOMMEN TILBAKE -VI GLEDER OSS TIL SNART ET NYTT BARNEHAGEÅR Månedsbrev blir.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
Gustadmoen barnehage Med for ditt barn
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
Pundslia barnehage Årsplan 2011/2012 Pundslia Barnehage Pundslibakken 7350 BUVIKA Telefon: Epost: Åpningstider:
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Barnehagens samfunnsmandat
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Månedsplan for Froskene Mai 2015
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Særlig fokus på vår avdeling Tilvenning og tilknytning – Trygghet, omsorg og nærhet Relasjoner – Mellom barn-voksne og barn-barn Lek, begynnende samspill/rollelek.
Ute hele dagen 3. mars 2016 Lek, trivsel og fellesskap i uterommet, muligheter og utfordringer Kathrine Bjørgen, høgskolelektor/stipendiat ved DMMH og.
Sosial kompetanse Barn som fungerer i lek og lærer sammen med andre barn tilegner seg verdier som respekt og toleranse for ulike mennesker. Vi snakker.
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
Vennskap/Sosial kompetanse Barn som fungerer i leik og lærer sammen med andre barn tilegner seg verdier som respekt og toleranse for ulike mennesker. Vi.
Velkommen til foreldremøte Brunes naturbarnehage 24.september 2015 «Trivelig og annerledes - En herlig barndom»
Barnesyn og barns medvirkning
Lekens egenverdi.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Aprilnytt! Hva gjorde vi i Mars: Månedens Jubilanter:
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
HVA HAR VI GJORT I AUGUST?
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
JORDBÆRVEIEN BARNEHAGE
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE PÅ KLØVER- OG LYNGHUMLENE
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Årshjul rødbasen
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
MARS I februar har vi startet opp med en time i gymsalen for 3 og 4 åringene. Dette er noe vi opplever at barna synes er veldig kjekt og vi ser at barna.
Velkommen til Apalløkka
Hva er karnevel for oss i Sommerly?
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Oppstart i barnehagen.
Danning og voksenrollen i barnehagen
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen Årshjul Froskene 2014/15 Vi ansatte på avdelingene vet at en god måte å lede gruppen på vises ved at: Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen Samarbeider for å utvikle et godt barnehagetilbud Bruker smågrupper Lager klare mål for barnas læring og læringsmiljø Har mål for barnegruppa som er tilpasset deres forutsetninger og utviklingstrinn Er tydelige og ansvarlige Legger til rette for utvikling av selvstendighet Involverer barna og gir dem mulighet for medvirkning Hjelper barna til en felles forståelse for hvordan det fysiske miljøet skal brukes Er løsningsorienterte

Rammeplanens målsettinger for fin og grov motorisk bruk av kroppen. Årshjul Froskene 2014/15 Vår avdeling tar i mot barn som ofte er tospråklige og med en kulturbakgrunn og kulturforståelse som er veldig forskjellig fra den norske. For at barna skal få en bedre og bredere erfaringsbakgrunn og kompetanse til å føle tilknytning og til å mestre læring og utvikling i det norske samfunnet,, også et økt behov for å stimulere barna til å bli å oppleve glede ved å bli selvstendige , til å oppleve glede og mestring i fysisk aktivitet og til å økt bevissthet rundt ivaretakelse av egen helse. Ved å tilrettelegge og stimulere til å bruke kroppen i både ute og innemiljøet gjennom økt fokus på Rammeplanens målsettinger for fin og grov motorisk bruk av kroppen. Vi planlegger og gjennomfører hverdagsrutiner og hverdagssituasjoner med tanke på dette. Kjennetegn som viser av voksne tilrettelegger og stimulerer til dette er: Selvstendighetstrening i alle situasjoner ut fra alder, modenhet og erfaring. Vi er ute i all slags vær hele året med positiv innstilling, motiverende aktiviteter og barn organisert i større og mindre grupper der alle voksne er ansvarlig for å tilrettelegge og skape trygghet til situasjoner som kan være nye og uvante for noen barn. Vi bruker skog og ulendt turterreng, idrettshall til lek og aktivitet og vi tar tilrettelegger og stimulerer til motiverende bevegelseserfaring i barnehagens innemiljø Måltidene er en hverdagssituasjon som innebærer læring av også sosial kompetanse, for felleskap og for mestring .Vi skaper gode rutiner for dette gjennom organisering, og samvær med barna i måltidet der vi er bevist en nær og trygg relasjon mellom barn og voksne. Vi har fokus på et sundt kosthold gjennom å vise sukkereduskjon, ved å bevisstgjøre barn og foreldre på at hverdagsmaten er variert og riktig sammensatt næringsmessig.

Vi involverer oss. Årshjul Froskene 2014/15 Avdelingen følger Ski kommunes Handlingsplan for barnehage, skole og SFO 2013/22. På vår avdeling har vi valgt å følge ”Snakkepakken Året Rundt” – en pedagogisk veiledningshefte med metodisk opplegg for hele året i barnehage. Måneds og ukeplaner planlegges med utgangspunkt i denne og alle ansatte får veiledning etter denne. Vi synliggjør et godt språkarbeid ved at alle ansatte: Er bevist alle hverdagssituasjoner, lek og aktiviteter som tid da vi kan stimulere språket. Vi er viktige forbilder ved å være aktive lyttere, vi gir barnet aktivt tilbakemelding gjennom måten vi selv bruker kroppen, det muntlige språket og det skiftelige språket. Vi bruker god tid og er tilstedeværende, lytter, snakker MED, observerer og responderer med barna. Vi bruker et tydelig, tilpasset og variert språkbruk som er tilpasset barnet forutsetninger og behov. Støtter og oppmuntrer barnet til å sette ord på følelser, ønsker, handlinger og erfaringer. Og ikke minst: Vi gir barna hver dag spennende og utfordrende opplevelser med språk, tekst og bilder som inspirerer til lek, relasjon, undring og nysgjerrighet. Barn som føler trygghet og glede i barnehagehverdagen lærer best!! Vi som voksne hjelper med dette ved å vise : Smidighet raushet virkelyst har humor viser glede ler med barna er nysgjerrige sammen med dem. Vi involverer oss.

Lek, læring og utvikling fremmes best gjennom gode relasjoner Årshjul Froskene 2014/15 Lek, læring og utvikling fremmes best gjennom gode relasjoner mellom barn og voksne. På Froskene innebærer dette: At vi er lydhøre, gir og tar i mot nærhet, viser innlevelse og evne til samspill . Vi er nærværende og engasjerte i hvert enkelt barns trivsel og utvikling. Gjennom små grupper med faste voksne skaper vi tillit, forutsigbarhet og trygghet for enkeltbarnet og deres foreldre. Vi begrunner våre verdier og standpunkter faglig forankret i Rammeplanen.

Snakkepakken året rundt: August Hus,rom, møbler,familie,spørreord,former,den og det,en , ei og et. September Kropp, leker, årsak, virkning Oktober Klær, farge,lengde, høyde,subtsantiv/verb November Mat, preposisjoner og rimord Desember Advent,jul,vinter,former,rekkefølge,tallor. Januar Nyttår,dyr,størrelser,rekkefølger,vokalene u,y,æ,ø,å Februar Karneval, fastelaven, skogsdyr,temperatur Mars Tid, vær,mønster,sammensatte ord April Fugler,lekelydinger,verb Påske Adjektiv Mai 17.mai, riktig og galt, insekter, blomster Juni Sommer, ferie,entall og flertall

Fokus Froskene 2014/15 Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære seg å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter i språk, sosial kompetanse, i lek og i motoriske ferdigheter. Som voksen på vår avdeling er vårt mål å fremme læring, utvikling og danning. Våre verdier, holdninger og handlinger påvirker de vi arbeider for og med!