Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Danning og voksenrollen i barnehagen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Danning og voksenrollen i barnehagen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Danning og voksenrollen i barnehagen

2 Danning Vi tenker danning først og fremst er en prosess som skjer i møtene mellom mennesker. I en barnehage møtes små og større mennesker. Her møtes folk med ulik bakgrunn, kultur, religion, utdanning. I rammeplanen står det: Det nye formålet slår fast at barnehagen skal videreføre et helhetlig læringssyn der omsorg og lek, læring og danning skal være grunnlag for barns allsidige utvikling”. Hvilke valg vi gjør vil være med i danningsprosessen. Slik barnas hjem preger barna vil også våre valg her i barnehagen ha betydning Danning er en livslang prosess som blant annet handler om å utvikle evne til å reflektere over egne handlinger og væremåter.

3 Danning For å forstå hva dannelse er må man se på grunntanken i vårt menneskesyn; Mennesket som formbart. Danning handler om å formes i en utviklingsprosess livet gjennom. Derfor er en anerkjennelse av barndommen grunnleggende, og barnehagen blir en viktig arena for danningsarbeid. På vei til å bli seg selv møter man mennesker på ulike arenaer som bidrar til å påvirke hvem man blir.

4 Med framtidsblikk «Det eneste vi i dag vet når vi setter agenda for barn, er at vi egentlig ikke  vet hva de kommer til å ha bruk for av kunnskaper og ferdigheter i fremtiden. En kan allikevel anta at jo mere spesifikke kunnskaper man bærer med seg, desto større er risikoen for at en ikke får brukt dem.

5 Tenk Gjennom Hvorfor er akkurat du her i dag?
Hvem formet deg på veien hit? Hva er ditt bidrag til barna i barnehagen?

6 Defenisjon på personlighet
Det nærmeste vi kan komme er å si at personligheten er vår måte å tenke, føle og handle på i en rekke ulike situasjoner over en lengre tidsperiode.

7 Meg selv i en helhet. Hvem er jeg?
Hvordan er det for andre å jobbe sammen med meg? Innstilt på fred = GLEDE og NYSGJERRIGHET Innstilt på krig = KORRIGERING

8 Verdier i formålsparagrafen
Danning-læring Lek-omsorg Respekt Åndsfrihet Nestekjærlighet Tilgivelse Likeverd Solidaritet Skaperglede Undring Utforskertrang Medvirkning Tillit Anerkjennelse Demokrati Motarbeide diskriminering

9 Hvordan jobbes det på denne måten?
Personalet viser i det daglige at de behandler barna med respekt og toleranse. De synliggjør at hver og en har verdi i seg selv og har rett til å ha egne meninger. De voksne legger grunnlag for å utvikle etisk bevissthet og egne etiske holdninger. Voksnes bevissthet om egen væremåte er viktig for å være forbilder for barna. I hvilken grad personalet respekterer hverandre og barna, kommer til uttrykk i måten de forholder seg til og behandler hverandre på. Viktig at de ansatte tar felles ansvar. Må snakke sammen om verdier de skal handle ut fra, og drøfter seg frem til felles holdninger som grunnlag for å bli enig om hvordan de skal handle. Holdningen til barn som medmennesker kommer til uttrykk gjennom personalets anerkjennende samspill med dem. Barn har behov for å bli sett, hørt og bekreftet. Måten den voksne svarer og bekrefter på er avgjørende for hvordan barnet opplever seg selv.

10 Rammeplan sier; Vi skal tilby et omsorgs og læringsmiljø som er til barnas beste. Omsorg i barnehagen handler både om relasjonene mellom personalet og barna og barnas omsorg for hverandre. Hvem avgjør hva som er til det beste for barna? Gjør vi det beste for barna i de fleste situasjoner?

11 Møter jeg et barn så møter jeg et menneske
Anne-Cath Vestly

12 Søren Kierkegaard Om jeg skal lykkes i å føre et menneske mot et bestemt mål, må jeg først møte dette mennesket dere det er, og begynne der. Den som ikke gjør det lurer seg selv når han tror han kan hjelpe andre.

13 Vi kan ikke sitte med framtidens barn på fanget og oppdra dem med gårsdagens metoder.


Laste ned ppt "Danning og voksenrollen i barnehagen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google