Læraren sin sosiale og emosjonell kunnskap Knut Ove Æsøy Førstelektor Høgskolen i Østfold, doktorgradsstipendiat NTNU.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
”Når livet setter seg i kroppen…” Livsstyrketrening som en del av Arbeidsrettet rehabilitering Liv Haugli ASVL 5 feb.08.
Advertisements

Et rikt liv med enkle midler - eksempel: kajakk
Rapport Nr Ann Margareth Aasen og Kristin Søby ”Vi ser at det funker” En kvalitativ og kvantitativ evaluering av arbeidet med LP-modellen
RELASJONSKOMPETANSE Viktig i institusjoner, ledelse, salg og kundebehandling, vennskap, familie.
Kommunikasjon og anerkjennende samtaler
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Dialogen som pedagogisk verktøy
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
ERKJENNELSE ….. SOM GRUNNLAG FOR VÅRE HOLDNINGER DU ER KOMMET PÅ RETT PLASS BEGYNNER VI Å TA BORT DEN SOM ER NEDERST ….. ELEVSAMTALEN, hva er best: «å.
I FOKUS En bok om observasjonsarbeid i skolen
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
FOS-Forum for oppvekst i Sunnhordland. Velkommen til samling Barn og unge med store psykiske problem/åtferdsvanskar- Oppfølging av konferansen i Hgsd.
Estetisk læreprosesser
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Ulikheter og variasjoner
LP og evidens i undervisningen
Grunner for å innføre skjønnlitteraturen i undervisningsprosessen.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Velkommen til et nytt skoleår!
Ludvigsen-utvalet NOU 2014:7 Elevenes læring i fremtidens skole Revisjon eller revolusjon av læreplanen?
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
Av Kari, May Linn, Silje og Hanne
Pedagogikk og elevkunnskap
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
KLASSELEDELSE.
Ove Eide VEGAR INN I FILM. Forteljingar: ei grunnleggande kommunikasjonsform - munnleg - skriftleg - film - tv -
Ungdomstrinn i utvikling på Volda ungdomsskule. Erfaringsdeling i høve lekse om samarbeid To og to: Kva var oppgåva til elevane? Kva la elevane vekt på.
Ungdomstrinn i utvikling på Volda ungdomsskule. Klasseleiing - læringsleiing Mykje meir enn reglar og rutinar! Klasseleiingsbordet: Ein integrert kompetanse.
Felles tema i mars: Selvkontroll
| Munnleg kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vere open for argumentasjonen til andre og bruke relevante og saklege argument i diskusjonar bruke.
Læringskultur i ditt klasserom -Avhengig av deg som leiar -Korleis du brukar mogelegheitene til å skape ein kultur som støttar og oppmuntrar til læring.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde eleven er i leseutviklinga.
Innspel til folkehelsearbeidet Møre og Romsdal Roar Amdam Høgskulen i Volda
Å skrive meininga si Fempunktsmetoden. Skriv fem setningar: Fortel kva emne du vil skrive om. Skriv tre setningar om dette emnet. Skriv ei setning som.
LÆR LETTARE Studieteknikk for meir effektiv læring.
Dei tre store Sokrates, Platon, Aristoteles. Sokrates f.kr. Ein av antikkens tre største filosofar Hovudkjelda til hans liv er Platon, kva er.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Velkommen til foreldremøte i Holvik barnehage i Grendahuset i Vågsvåg høsten 2015.
Norsk kapittel 4 Skrivekløe Kompetansemål: – Å trene på å skrive gode forteljingar – Å kjenne att språklege verkemiddel i forteljingar – Å trene på å bruke.
Platon: Menneskesyn og etikk. Platon ( f. Kr.) virket i Aten. Elev av Sokrates. Kilder: hans egne dialoger samt gjengivelser i samtidige filosofers.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe i Gjesdal kommune har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde.
Workshop: Kjenneteikn ved god eigenvurdering Oppgåver a) Kva er suksesskriterier for eigenvurdering? (for elevar) b) Kva metodar vil kunne føre til god.
Vurdering for læring i Fysikk 1
Hva spør lærere om? En modell for å undersøke spørsmål som stilles i klassesamtalen i matematikk Ida Heiberg Solem Inger Ulleberg.
Meiningsfull læring skjer gjennom:
Kva no. Læringsmål og kriterium er på plass
Kunnskapsutvikling gjennom samtaler
«Sosialt arbeid – hva handler det om?»
3. trinn, Øyra Vurdering for læring.
Litt mer om veiledning Lise Barsøe
Dydar og laster Kva slags person vil du vere
Pedagogisk kafé Kuventræ skule.
Livet er praktisk, det gjelder også vår kristne tro.
Kultur for læring Individuell og kollektiv læring
Studieteknikk for meir effektiv læring
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Fagfornyinga Innleiing på samling for Utdanningsforbundet og KS i Trøndelag 16.mars 2018 Av Torbjørn Ryssevik, spesialrådgjevar i Utdanningsforbundet.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Arbeidsgivarpolitikk for framtida
Danning og voksenrollen i barnehagen
Vegen vidare… Kva skaper eit godt og utviklande læringsmiljø?
Sjølvbilete og sjølvtillit
NYTT SKULEÅR – NYE MULEGHEITER
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Læraren sin sosiale og emosjonell kunnskap Knut Ove Æsøy Førstelektor Høgskolen i Østfold, doktorgradsstipendiat NTNU

Mi forforståing PhD: Filosofisk undersøking av kunnskapssynet til grunnskulelærar- og sjukepleieutdanninga Bengt Molander er rettleiar Kunnskap er levande i handling Utvida epistemologi Eksperter i team – Sosial kompetanse for næringslivet å lære seg sjølv å kjenne humanpsykologi

Spørsmål til orientering Kva for kunnskap er sosial og emosjonell kompetans? Korleis er det mogleg å lære denne forma for kunnskap? Kva har dette å seie for læraren sitt møte med elevane? Kva har dette å seie for læraren si eiga helse?

Eleven Både kognitiv og affektiv utvikling Alle mål skal kunne meistrast Informasjonkunnskap Evnemål Sosial kunnskap/kompetanse Haldningar og verdiar Danning – Mellom anna eksistensielle, episke, etiske og estetiske dimensjonar

Den profesjonelle læraren Ikkje emosjonell Evig forbetrande Viktigaste enkeltfaktoren for å maksimere elevane sitt læringspotensial Forsking i praksis – Medvitsregime – Kvalitativ metode kan måle effekten av læring – Forsking som førebilete for systematisk tilnærming til praksis (problemløysingsmodellen) – Refleksjon for produksjon av læring

Djupare enn det rasjonelle Den praktiserande danningspedagogen skal «formidle et stoff som evner å appellere til noe som ligger «dypere» i oss enn den rasjonelle bevissthet.» (Sæverot, 2012 s. 60)

Kva er emosjonell kunnskap? Kroppskunnskap – Sjakk vs. Fotball – Kroppen både erkjenner og hugsar Å kjenne seg sjølv Empati Sensitivitet eller dømmekraft Skjønn Kjærleik Å søke – Visdom – Rettferd – Mot – Det skjønne Indre tryggleik – Eigen tillitt Væremåten og ikkje gjeremåten

Gjeremåte og veremåte Gjeremåten handlar om å meistre ei avgrensa oppgåve. Det er teknikkar som kan produsere og beherske eit formål Væremåten handlar om å orientere seg i handling. Det er snakk om å utvikle emosjonell kunnskap. Dette er kunnskap som sit både i kroppen og i tanken.

Berre gjeremåte I ei forteljing i Livet i skolen 1 blir læraren presentert som faktoren som årsaka til dårleg elevåtferd (Nordahl, 2010a s. 79). Bakgrunnen for forteljinga er at Roar [eleven] har dårleg elevåtferd. Årsaka til Roar si åtferd er, i følgje boka, at han opplev klasseromssituasjonen som uttrygg. Årsaka til dette er at han ikkje kan svare på spørsmåla læraren stiller han. Forteljinga er presentert som ei samtale mellom lærar og elev. I ordveksling spør læraren om det er ho [læraren] som er årsaka til eleven Roar si åtferd. Eleven [Roar] stadfestar dette ved å svare ja. «Læreren sier deretter at hun aldri vil stille Roar et spørsmål hvis han ikke selv har rakt opp hånden. [...]. Etter dette slutter Roar i stor grad med uro og bråk i disse undervisningssituasjonene.» (ibid. s. 79).

Korleis lære emosjonell kunnskap? Faktakunnskap? Orienteringskunnskap Modellæring – Å etterape andre – Å lære av andre – Å handle sjølv Det autentiske i møtet (eksistensielle møter) Kor er læraren i dette arbeidet?

Det autentiske i møtet Dess nærare ein relasjon er, dess meir vil menneska i relasjonen ha å seie for utfallet. Å ta tak i det som faktisk skjer i møtet mellom menneske – Å kjenne på livshaldninga i situasjonen Å tru på og leve for bodskapet Nærleik og anerkjenning Å søke mot det indre av seg sjølv – Fridom – Sanninga (ærlig) – Det gode – Det skjønne  Å handle i samsvar med eigne verdiar

Korleis måle emosjonell læring Ein kan måle mat, men ikkje mathug dropar, men ikkje helsa, mjuke senger, men ikkje svevn, lærdom, men ikkje vit, stas, men ikkje venleik, glans, men ikkje hygge, moro, men ikkje gleda, kameratar, men ikkje venskap, tenarar, men ikkje truskap, gråe hår, men ikkje æra, rolege dagar, men ikkje fred. Dess viktigare noko er for menneske, dess vanskelegare er det å måle det.

Eigenomsorg Lærar – kjenn deg sjølv Å vere eit godt drivande hestespann Akseptmål framfor resultatmål Eigen tillitt/ indre tryggleik Å ha emosjonell kunnskap