Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Pedagogisk kafé Kuventræ skule.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Pedagogisk kafé Kuventræ skule."— Utskrift av presentasjonen:

1 Pedagogisk kafé Kuventræ skule

2 Bakgrunnen for pedagogisk kafé
Medarbeidarsamtalane viste at det var eit stort ønske om å få meir pedagogiske diskusjonar i personalgruppa. Personalet gav og klårt uttrykk for at det ikkje var tid/overskot til å gjera noko ut over den vanlege arbeidstida.

3 Lærande organisasjon ”En lærende organisasjon er en organisasjon som har gjort det til sit væsentligste kulturtræk at lære af erfaring.” ( Helle 2006) Praksiserfaring må brukast og formidlast systematisk.

4 Viktige trekk ved lærande skular:
”Kvardagslæring” var utbreidd. Lærarane fungerer i samhandling. Prøver ut nye undervisningsopplegg saman og diskuterte resultata i etterkant. Gjennomarbeidar både fiasko og suksess. Personalet er forplikta til å prøva ut det som blir bestemt.

5 K1 nivået: Her vert undervisning gjennomført, samhandling med elevane.
K2 nivået: Her planlegg og vurderar ein handlingane i K1, samhandling med kollegaer. K3 nivået: Her ser ein på seg sjølv og læreplanen i eit fugleperspektiv.

6 Det er viktig å trena seg opp til systematisk tenking.
Læraren må stilla spørsmål ved eiga undervisning. Etablera eit fora der lærarane kan diskutera pedagogikk.

7 ”Når lærere skal lære er forskjellighet en fordel, man lærer sjelden noe av tvillingsjelen. Når elevene skal lære er det en styrke hvis lærerene de møter har same elevsyn og utøver samme elevbehandling.” ( Helle 2006) I utviklingsarbeid kan bruk av faste team som drøftingsgruppe virka avgrensande.

8 ”Utviklingstiltak starter ofte i en del av skolen og er i starten basert på ”frivillig” deltakelse. Dernest spres ny og lovende praksis til hele skolen.” (Helle 2006)

9 Leggja til rette for gode pedagogiske diskusjonar på tvers av dei faste teama.
Systematisk deling av praksiserfaring.

10 Å koma fram til noko som alle skal kunna vera med å utvikle vidare.
Vi vil at lærarane/pedagogane skal vera villige til å læra, prøva ut teoriar i praksis, og til å setja si eiga samhandling med elevane i sentrum for debatten.

11 Ansvar / innhald: Adm./plangruppa organiserer ped. kafé.
Bestemmer tema. Utformar problemstilling/ spørsmål som skal styra samtalen/ invitera til refleksjon. Ein/ fleire kan presentera eit tema. Diskutera faglitteratur. Varierar mellom samtale / utprøving /opplæring.

12 Styrte grupper Ofte er det dei same lærarane som går igjen på dei ulike stega. Ulike pedagogiske meiningar i teama kan føre til at det ikkje alltid er så lett å sette i gang med nye idear. Dei som er organiserte i dei einskilde teama kan bli for like og får såleis ikkje den ”pedagogiske utviklinga” ein kunne ønskja. Det har vore lite ”pedagogisk” kommunikasjon på tvers av trinna.

13 Setja saman gruppene slik at folk som treng støtte på noko dei gjerne vil gjennomføra, kan finna sine støttespelarar. Ein kan splitta personar som ikkje fungerer saman, eller som ville ha påverka prosessen negativt. Dette fordi dei saman er sterke, men kvar for seg kan vera villige til å høyre på nye idear og truleg få ei positiv erfaring med seg. I styrte grupper kan ulike tradisjonar møtast og truleg inspirera til eit felles utviklingsmål.

14 Organisering På personalrommet, med kaffi, frukt m.m.
Gruppa må ikkje vera for stor.

15 Organiseringa gjer diskusjonen ”ufarleg”. Målet er
å skapa innsikt. Plangruppa bruker notata frå møta som grunnlag for vidare utviklingsarbeid på skulenivå. Kvar lærar kan ta med seg nye idear og innspel ut i praksisfeltet. Vi får til ei utvikling både på klasse- og skulenivå.

16 Vår erfaring Å starta eit utviklingsarbeid på pedagogisk kafé, har vore vellukka. Auka refleksjon og gode pedagogiske diskusjonar. Samarbeidet på tvers av trinna og teama har auka. Endra praksis på alle nivå.

17 Eksempel frå våre pedagogiske kafèar.
Elevmedverknad i vurderingsarbeidet Læringsmål

18 Elevmedverknad i vurderingsarbeidet
Elevane skal ikkje berre bli vurderte, men også sjølve vurdere kvaliteten på eige arbeid, kva ein faktisk meistrar, og kva som kan gjerast betre. I vurderingsprosessen er det heilt nødvendig at elevane blir involverte og får erfaring med og kunnskap om vurdering og eiga læring. Skulen skal altså leggje til rette for at lærarar og elevar kan samarbeide om vurdering. (Opplæringslova § 3-4 og §4-5)

19 Kva praksis har vi på Kuventræ med at elevane
får vere med i vurderingsarbeidet? Kan elevane vere med allereie frå 1.klasse, eller er medverknad frå 1.klasse berre fine ord som ikkje lar seg realisere i praksis? Kan elevane ”trene” på å vurdere seg sjølve? Kva for ord/omgrep bruker de når de gir tilbakemeldingar? Gir tilbakemeldingane rom for respons frå elevane? Vil medverknad i vurderingsarbeidet, eigen vurdering, gi motivasjon for meir læring? Andre problemstillingar?

20 Oppsummering Punkt 1 Ingen felles praksis.
Alle trinn lar elevane delta i vurderingsarbeidet på ulike måtar. Punkt 2 Vi lar 1.klasse vera med å vurdera seg sjølv og andre.

21 Punkt 3 Det er viktig at elevane trenar på å vurdera seg sjølv og andre. Punkt 4 Tilbakemelding variere ut frå alderstrinn.

22 Punkt 5 Vi strevar med å gi rom for respons. Punkt 6 Elevmedverknad gir motivasjon for meir læring.

23 Tema er læringsmål på lekseplan – bruk på skulen, og heime:
Mola / Mailin innleiar. Problemstillingar til drøfting: Korleis bruker du læringsmåla på din plan gjennom veka? Korleis skal vi presentera læringsmåla på ein positiv og engasjerande måte til foreldra? Korleis skal vi organiser dette på foreldremøta våre i haust? Kom med forslag til problemstillingar som vi kan bruke på foreldremøta.

24 Oppsummering Punkt 1 Alle trinn gjennomgår læringsmåla. Punkt 2
Bruke klassen sin plan og gå gjennom den saman med foreldra.

25 Punkt 3 Diskutera i smågrupper. Klare problemstillingar. Punkt 4 Korleis bruker de foreldre vekeplanen heime for å hjelpe eleven med leksene? Les de planen saman med eleven kvar måndag… Har de fokus på læringsmåla kvar dag når eleven gjer lekser… Spør de: Kva har du lært no/ korleis ligg du an i høve til måla? Går de gjennom måla kvar torsdag før vekeprøva kjem om fredagen?

26 Har elevane medverknad på vurderinga?
Ikkje på sluttvurderinga etter kompetansemåla Men dei har det i undervegsvurderinga – forklara korleis dei har tenkt når dei har gjort, eller skal gjere ei oppgåve – reflektere høgt m.m. Forklare medelevar korleis dei har kome fram til ei løysing Skrive logg om: Kva har eg lært? Kva vil eg finne svar på? Korleis tenkjer eg å jobbe? M.m. Ikkje alle elvane er modne til å vurdere seg sjølv Viktig at elevane opplever det dei vurderer som viktig informasjon til lærar – at vi tar dei på alvor


Laste ned ppt "Pedagogisk kafé Kuventræ skule."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google