Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

«Sosialt arbeid – hva handler det om?»

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "«Sosialt arbeid – hva handler det om?»"— Utskrift av presentasjonen:

1 «Sosialt arbeid – hva handler det om?»
Bjørg Fossestøl Førsteamanuensis, Høgskolen i Oslo og Akershus / Postdoktor, Nord universitet, Bodø

2 Hieronimus Karl Friedrich von Münchhausen ( ), tysk baron, offiser, jeger, fargerik selskapsmann og anekdoteforteller.

3 Å løfte opp seg selv etter håret
Utsnitt fra tegning av Gustave Doré.

4 «Sosialt arbeid – hva handler det om?» «Sosialt arbeid – hva er det?»
To tilsynelatende uskyldige spørsmål som har vært vanskelige å besvare: «Sosialt arbeid – hva handler det om?» «Sosialt arbeid – hva er det?»

5 Spørsmålet er ikke vanskelig å besvare for alle:
«Flertalet människor uppfattar socialt arbete som ett yrke där man arbetar med människor. Socialt arbete som yrke är inriktat mot sociala problem. För manga människor er socialarbetaren en yrkesperson som skall ta hand om de utslagna, hjälpbehövande (…) människorna i samhället.» Haluk Soydan, 1993, s. 9.

6 Profesjonell selvforståelse
Hva vektlegger sosialarbeidere som betydningsfullt i egen yrkesutøvelse? Hvordan presenterer de sin profesjonelle kunnskap og kompetanse?

7 Hva vektlegger de som betydningsfullt i fortellingene?
Sosialarbeiderne formidlet at de kjente en fornemmelse av ansvar for situasjoner og mennesker, uavhengig av det formelle ansvar de har etter loven og ut fra arbeidsstedet. I fortellingene framtrer en uro hos mange, en uro som også kan forstås som erfaringen av ansvar. Uroen og ansvaret var knyttet til konkrete situasjoner og personer.

8 Hva vektlegger de som betydningsfullt i samtaler og svar på direkte spørsmål?
Det betydningsfulle i yrkesutøvelsen formidles gjerne gjennom sosialt arbeids «kjernebegreper», som «å ha et videre perspektiv, helhetstenkning, å se et menneske på dets egne premisser, å lytte» osv.

9 Hva vektlegger sosialarbeidere som betydnings-fullt i egen yrkesutøvelse, oppsummert?
Både fortellingene og kjernebegrepene peker i retning av at verdiforankringen, altså etikken, synes å være grunnleggende betydningsfull for sosialarbeidernes selvforståelse av hvem de er som profesjonelle.

10 En profesjonell selvforståelse handler både om verdier og kunnskap.
En persons selvforståelse handler om å vite hvor jeg står med hensyn til grunnleggende verdispørsmål (Taylor 1985). En profesjonell selvforståelse bringer et aspekt til inn i bildet, kunnskap. Svaret på hvem jeg er som profesjonell handler både om verdier og kunnskap.

11 Hvordan presenterer sosialarbeiderne sin profesjonelle kunnskap og kompetanse i fortellingene?
Gjennom analysen av fortellingene framkommer hvordan sosialarbeiderne utøver sin kunnskap og kompetanse. Et omfattende repertoar av framgangsmåter, handlingsvalg og refleksjoner trer fram i.

12 Hvordan presenterer sosialarbeiderne sin profesjonelle kunnskap og kompetanse i samtalene?
Også når det gjelder spørsmål om hva man kan, viser sosialarbeiderne til «kjernebegrepene», som helhetstenkning, på den andres premisser etc. Disse begrepene, knyttet til andreorientering og erfaring av ansvar, meldte seg for sosialarbeiderne også når de skulle redegjøre for sosionomers kunnskap og kompetanse.

13 Oppsummert: Etikken (verdiforankringen) synes for sosialarbeiderne å ligge i kjernen av profesjonelt sosialt arbeid. Analysen av fortellingene viser at de tar i bruk et omfattende handlingsrepertoar i sin praksis (inkludert talehandlinger). Det utvises kyndighet og dømmekraft, men vi kan også se manglende kyndighet og dømmekraft. Etikken / verdiforankringen utfoldes så å si gjennom handlingene / handlingsrepertoaret til den enkelte utøver. Denne praktiske kompetansen, knyttet til praktisk kyndighet og utøvelse av dømmekraft i møte med brukere og i arbeid med sosiale problemer, artikuleres så godt som ikke av sosialarbeiderne.

14 Hva handler sosialt arbeid om ut fra analysen av 13 arbeidsrapporter?
Utdanningen i sosialt arbeid «kvalifiserer til å utføre koordineringsoppgaver i velferdsstaten: Sosionomen kan mobilisere tiltak fra andre tjenester på vegne av brukeren, og vil i mindre grad utføre tiltaksarbeid enn barnevernspedagoger og vernepleiere. En slik rolle krever imidlertid en god kontakt og relasjon til brukeren en skal mobilisere tiltak for.»

15 Det ligger i det aristoteliske begrepet fronesis, praktisk handlingsklokskap, at praktisk kunnskap er av etisk art. Det gjelder å etablere en kunnskapsteoretisk forståelse som anerkjenner et slikt forhold mellom kunnskap og etikk.


Laste ned ppt "«Sosialt arbeid – hva handler det om?»"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google