Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Platon: Menneskesyn og etikk. Platon ( f. Kr.) virket i Aten. Elev av Sokrates. Kilder: hans egne dialoger samt gjengivelser i samtidige filosofers.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Platon: Menneskesyn og etikk. Platon ( f. Kr.) virket i Aten. Elev av Sokrates. Kilder: hans egne dialoger samt gjengivelser i samtidige filosofers."— Utskrift av presentasjonen:

1 Platon: Menneskesyn og etikk

2 Platon (437-347 f. Kr.) virket i Aten. Elev av Sokrates. Kilder: hans egne dialoger samt gjengivelser i samtidige filosofers bøker. Skrev dialoger med Sokrates i hovedrollen. Rekonstruksjon. Akademiet i Aten.

3 Filosofisk prosjekt Utviklet ny teori om virkeligheten: idélæren. Imøtegå sofistene og deres etiske relativisme (”det er opp til hvert enkelt menneske å skape sin egen moral”). Platon: Det finnes noe som er godt, rettferdig osv. - i seg selv.

4 Idélæren Eidos: betyr egtl. ”utseende”. Hos Platon: mer filosofisk betydning. – Eks.: Å gripe motets eidos innebærer å forstå hva mot er i seg selv. Oversettes med idé. OBS! Fare for misforståelse mellom dagligtalens og Platons bruk av orden ”idé”. Platon: ideene eksisterer uavhengig av både oss selv og tankene våre. Kan ikke sanses, kan bare tenkes, kan bare gripes med fornuften. Er evige og uforanderlige. Er evige idealer: paradeigma, ”forbilde, mønster”.

5 Idélæren og etikken Platons idélære: Det finnes noe som er godt i seg selv. Motsetning: etisk relativisme. Mulig å betrakte idélæren delvis som en etisk teori.

6 Hulelignelsen Verdenen utenfor hulen: bilde på ideenes verden. Ideene er mer virkelige enn det vi sanser. Sier hva slags innsikt vi bør søke.

7 Sjelen Dualistisk menneskesyn: menneske todelt (kropp + sjel) Platon: sjelen likner ideene. Både ideene og sjelen er udødelige. Når et menneske dør, er det bare kroppen som dør.

8 Læring er erindring Når sjelen forlater idéverdenen og blir født inn i en menneskekropp, glemmer den ideene. Ved hjelp av tankearbeid kan mennesket vekke til live igjen kunnskap. Det som skjer, minner om det som skjer når vi minnes igjen noe vi hadde glemt.

9 Idéverdenen finnes som et minne i menneskets sjel når det blir født. Alle mennesker bærer med seg medfødte ideer. Når vi tenker, vekkes de medfødte ideene til live.

10 ”Kroppen er et fengsel for sjelen.” ”Kroppen er en vandrende grav som sjelen holdes fanget i.” For å få innsikt i ideene, må vi frigjøre sjelen fra kroppen.

11 OPPGAVE: Platon hevder at fornuften er vår kilde til viten. Ved tankens hjelp må vi vekke de minnene sjelene har av ideene i idéverdenen. Kjenner du til grunnleggende andre kilder til viten fra filosofiens historie?

12 OPPGAVE: Platon hevder at fornuften er vår kilde til viten. Ved tankens hjelp må vi vekke de minnene sjelene har av ideene i idéverdenen. Kjenner du til grunnleggende andre kilder til viten?

13 Den tredelte sjelen: – fornuft, – vilje og – begjær Sammenlikner sjelen med et hestespann: – vakker hest, – stygg hest og – kusk

14 Etikk Platon: Rettferdighet ikke bare å dele lørdagsgodteriet matematisk likt. Rettferd betegner også et menneske som er på rett ferd, en som gjør det rette. Platon peker på sjelen: Et rettferdig menneske har en sjel i balanse.

15 Hos et rettferdig menneske er det balanse mellom sjelens tre deler (fornuft, vilje og begjær). For at dette skal oppstå, må hver enkelt del utvikle en bestemt egenskap. – Fornuften: trenger visdom. – Viljen: trenger mot. – Begjæret: trenger måtehold. Platons etikk er en dydsetikk.

16 Rettferdighet skaper lykke. Lykken: kilde inne i hvert enkelt menneske.


Laste ned ppt "Platon: Menneskesyn og etikk. Platon ( f. Kr.) virket i Aten. Elev av Sokrates. Kilder: hans egne dialoger samt gjengivelser i samtidige filosofers."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google