Rektor Guri Færder Rosenvilde videreående skole Akershus fylke Norge

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Ue.no Gründercamp 2013 XX vgs. XX bedrift Ungt Entreprenørskap XX (fylke) FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
TOPPIDRETT PÅ IDRETTSLINJA
Ue.no Energi for framtida Gründercamp for videregående skole FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
ELEKTRONISKE KOMMUNIKASJONSSYSTEMER
Avsluttende prosjekt-oppgave på 10. trinn
FOLKEHELSE OG YRKET MITT Bok: Om helse Kap: 2 side 48-71
Grete Haaland Sund HiAk,
RÅDGIVERROLLEN Refleksjon over rådgivers roller og funksjoner.
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Skap framtidens Ungdommens Hus på Stjørdal.. ue.no.
4ªsesión 7 y 8 de abril 2011 Formación continua Proyecto piloto Español como lengua extranjera en la escuela primaria 4. samling Forsøk med fremmedspråk.
PEDAGOGISK UTVIKLINGSPLAN 2008 /2009
HEKK 4 ans Hege B.G.Osebakken Elisabeth Krogstad Kari Lønvik Kicki Palmquist Work shop HiAk HEKK , Work shop HiAk 08.
KARRIEREPLAN SVOLVÆR BARNE- OG UNGDOMSSKOLE 2006/07
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
Nasjonalforeningen Os helselag i samarbeid med Os skole
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
Pedagogikk 102 Våren 2008 Arbeidskrav og vurdering.
Teknologi og forskningslære
Nokre prinsipp •Modulbasert og studiepoenggivande som hovudprinsipp •Fleksibilitet •Praksisnært Studiepoeng ved obligatorisk frammøte og gjennomføring.
Sammensatte tekster: Photo Story
Veiledet lesing Mørkved skole
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
Tidligere læreplaner.
Tilpasset opplæring i en lærende skole
LOFSRUD SKOLE Lofsrud skole Kunnskap - muligheter - trivsel
Du har gjort et godt utdanningsvalg – arbeidslivet har bruk for deg
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
Sosial kompetanse i en inkluderende skole
Entreprenørskap og bedriftsutvikling (EB)
Kompetansemål Mål for opplæringen er at elevene skal kunne - bruke ulike materialer og redskaper i arbeid med bilder ut fra egne interesser - samtale.
Hør hva jeg kan! 2-årig FoU-prosjekt støttet av Fremmedspråksenteret
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
Utdanningsvalg Gran Ungdomsskole 2008/2009
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
KUNNSKAPSLØFTET Ny skolereform i 2006.
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
Didaktiske analysekategorier
Randi Irene Tone Olav Duun videregående skole
Borre ungdomsskole
Entreprenørskap som en del av prosjekt til fordypning
Utdanningsvalg 10.klasse
Fagdag på DH: Stilhistorie – vg1
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Ue.no GRÜNDERIDOL I AUST-AGDER Drottningborg vgs kl FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Sørum kommune Prosjekt økt lærertetthet over 4 år
L ÆRINGSMILJØUTVIKLING ETTER RENDALSMODELLEN Praktisk arbeid og entreprenørskap.
Polarsirkelen videregående skole. Utdanningsprogram Studieforberedende Idrettsfag Musikk, dans og drama Studiespesialisering Medier og kommunikasjon Kunst,
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Framtid - Samspill - Skaperglede
ELEKTRO Praksisdager HØST 2017.
Multiplikasjon – Om flipped classroom-opplegget – Kompetansemål og læringsmål Denne PowerPointen vil gi deg en oversikt over dette flipped classroom- opplegget.
Utdanningsvalg 10.klasse
Digital kunst, kultur og kommunikasjon Arbeidskrav 2b, Hioa høst 2016 WORKSHOP: FOTOGRAFI I SOSIALE MEDIER Elisabeth og Anne Gro.
Fagsamling Elektro Inger Forseth Thon Bodø
Vurdering og undervisning
Utforskende undervisning i matematikk B – Samarbeid
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Modul 1 – Dynamisk kartlegging
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
La elevene løse oppdraget B – Samarbeid
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Utforskende undervisning i matematikk B – Samarbeid
Valgfaget design og redesign
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
Telle i kor Telle med 4 fra 4 A – Forarbeid
Horisontkunnskap B – Samarbeid
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Utskrift av presentasjonen:

Rektor Guri Færder Rosenvilde videreående skole Akershus fylke Norge Workshop 3 Fra strategi til praksis på erhvervsskolen

Rosenvilde videregående skole – en kreativ og fremtidsrettet skole Bildet er tatt av C.Hill

Disposisjon Yrkesfagopplæringen i Norge Eksempler på utvikling av lærernes innovative kompetanser Eksempler på undervisningsopplegg som understøtter innovasjon

Struktur yrkesfag Norge

TIMEPLAN ELEVER HELSE- OG SOSIALFAG Elevmedvirkning

Disposisjon Yrkesfagopplæringen i Norge Eksempler på utvikling av lærernes innovative kompetanser Eksempler på undervisningsopplegg som understøtter innovasjon

TIMEPLAN TO LÆRERE HELSE- OG SOSIALFAG elevmedvirk/faggruppe

FAGSAMARBEID Grunnlaget for utvikling og innovasjon. Den privatpraktiserende lærer er borte Viktige rammer: Parallellegging, rom ved siden av hverandre Lange økter i hvert fag Timeplanlagt fagmøte hver uka: Lager felles planer/opplegg/vurderingskriterier Muligheter for å variere organiseringen av elevene Mange fag har egne fagsider på læringsplattformen Anne. Marianne om fagsider + eksempel

INTERN ERFARINGSUTVEKSLING / WORKSHOPS (eks) Påmelding Skriving i alle fag Økt: Helsefag/kokk Økt: Media/formgiving Kule ting med Google: Google Notebook, Google Docs og skreddersydd startside En innføring i fotopolymer. Fra foto til grafikk Delta i internasjonale prosjekter. Hvordan går man fram? Tips

ROSENVILDE ACADEMY Nyheter i læringsplattformen It’s learning OpenOffice Calc Outlook Photo Story

Kvalitetskart Rosenvilde vgs

Handlingsplan formgiving 08/09

Disposisjon Yrkesfagopplæringen i Norge Eksempler på utvikling av lærernes innovative kompetanser Eksempler på undervisningsopplegg som understøtter innovasjon

LÆREPLANER I KUNNSKAPSLØFTET Kompetansemål – angir hva elevene skal kunne etter endt opplæring (Sluttkompetanse) Kompetanse = evne til å møte komplekse krav, situasjoner og utfordringer

PROSJEKT TIL FORDYPNING Skal gi elevene mulighet til å prøve ut aktuelle lærefag Gi erfaring med innhold, oppgaver og arbeidsmåter som karakteriserer de ulike yrkene

PROSJEKT TIL FORDYPNING 1.ÅRET Skal gi elevene: Mulighet til å prøve ut flere sider av aktuelle lærefag innen restaurant og matfag Erfaring med innhold, oppgaver og arbeidsmåter som karakteriserer de ulike yrkene innen utdanningsprogrammene Innblikk i de krav som stilles til en arbeidstaker

PROSJEKT TIL FORDYPNING 1.ÅRET Områder til fordypning Tema Bedrift/skole Bakerfaget Baker/konditorvarer Bakeri Butikkslakterfaget Frukt, grønt, kjøtt, fisk, ost, bakervarer Dagligvare Fagoperatør Industriell næringsmiddel- produksjon bedrift Restaurant- og institusjons- kokk Kokk Restaurant og institusjon Servitørfaget Servitør Restaurant Tverrfaglighet (Se alle fagene i sammenheng) Innføring Oppfølging Etterarbeid Skole

PROSJEKT TIL FORDYPNING 2. ÅRET Valg mellom: Modul: Kokkfag Modul: Servitørfaget Modul: Ungt entreprenørskap og bedriftsutvikling Modul: Institusjonskokkfaget

UKA-08 UKA – et skolestartprogram Kartlegging Forventningssamtaler Kurs i studieteknikk og læringsstrategier Miljøbygging

SYSTEMATISK OPPFØLGING OG VEILEDNING Kartleggingsprøver Individuell studieplan Utviklingssamtaler (4) Skriftlige underveisvurderinger (2) Vurderingskriterier på 3 nivå Fokus på hva de må gjøre for å bli bedre (vurdering for læring)

ELEVAKTIVISERENDE METODER - skaper kreativitet og innovasjon Problembasert læring Interessedifferensiering Samarbeidslæring Produksjon/praktisk arbeid/utplassering Konkurranser Entreprenørskap/ungdomsbedrift Mappe (prosess/vurdering) Læringsplattform og digitale læremidler

PROBLEMBASERT LÆRING Solidaritet - barn og unge hjelper barn og unge Mål: Elevene skal få innsikt i og forståelse for betydningen av solidaritets-arbeid. Elevene skal få kunnskap om og erfaringer med hvordan skole og barnehage kan delta i slikt arbeid.

7 – TRINNS METODEN Oppstart: Begrepsavklaring/begrensninger Klassen samlet 2. Idemyldring Felles 3. Avdekke kunnskap i gruppen. Bestemme tema/innhold/metode 4. Søke kunnskap Gruppe/individuelt 5. Bearbeide og dele kunnskap Gruppe 6. Utarbeide presentasjon Gruppe 7. Vurdering av prosess og læringsutbytte Gruppe /Individuelt Vurdering: Gruppekarakter på framlegg. Individuell oppgave med karakter.

FORDELER PBL KONTRA PROSJEKT Fast struktur ( 7 trinn) Læreren tetter på – obligatorisk veiledning Bevisstgjøring om hva de kan / hva de ikke kan Ressursforelesninger ved behov Vektlegger og ansvarliggjør både gruppe og individ

Vurderingskriterier: INTERESSEDIFFERENSIERING TEMA: Hvorfor er det viktig å ha kunnskaper om hjertet i forhold til yrket mitt og egen helse? Rammer for oppgaven: - Tid: 7-18 jaunuar - Introduksjon - Ressursforelesninger - Disseksjon av hjerteslag - DVD - Arbeidsprosess - Veiledning Fredag 18.januar: - Framføring/deling medelever: - Oppsummering/egenvurdering Produkt: Power-point presentasjon Felles læringsmål: - Forstå sammenhengen mellom livsstil og helse - Hjertets oppbygning og funksjon i forhold til hjerte- og karsykdommer - Konsekvenser av svikt i vitale kroppsfunksjoner: (hjertet) Oppgave: Alle må vise forståelse for hvordan hjertet er bygget opp og fungerer gjennom kretsløpene: Velg deretter 1 av fagområdene nedenfor og fordyp deg i fagstoffet:. - Hvem rammes av hjerte- og og karsykdommer og hvorfor? - Kostholdsråd og anbefalinger fra helsemyndighetene - Hva kan du gjøre for å bedre “hjertes helse” i yrket ditt? Individuelle læringsmål: Hva vil du lære? YRKER: Helsefagarbeider Barne- og ungdomsarbeider Helsesekretær Hudpleier Tannhelsesekretær Ambulansearbeider Fotterapeut Ortopediteknikker Farmasiteknikker Vurderingskriterier: - Les felles læringsmål og kriterier

VURDERINGSKRITERIER Over middels: -Gjøre rede for anatomien og fysiologien i sirkulasjonssystemet -Drøfte kunnskaper om anatomi og fysiologi i forhold til hjerte- og karsykdommer Kunne gjøre rede for og se sammenhenger mellom livsstil og helse - Nødvendigheten av trening og trivsel - Drøfte og vurdere næringsstoffene og energi i ulike matvarer og anbefalingene fra helsemyndighetene Under middels: Gjengi deler av anatomien og fysiologien i sirkulasjonssystemet - Forstå deler av hjertets oppbygning og se dette i sammenheng med hjerte- og karsykdommer Kunne forstå deler av sammenhenger mellom livsstil og helse -nødvendigheten av trening og trivsel - Kjenne til næringsstoffene, og anbefalinger fra helsemyndighetene Middels: -Forklare anatomien og fysiologien i sirkulasjonssystemet - Kunne hjertets oppbygning, og se dette i sammenheng med hjerte- og karsykdommer Kunne forklare sammenhenger mellom livsstil og helse - Nødvendigheten av trening og trivsel - Forklare og sammenligne næringsstoffene og anbefalingene fra helsemyndighetene n

MEDIA OG NORSK - TVERRFAGLIG PRODUKSJON Litterært program om realismen og naturalismen I denne gruppeoppgaven skal dere fordype dere i et emne knyttet til realismen/naturalismen Arbeidet skal ende opp i en presentasjon for klassen. Velg mellom Å lage et TV-program Å lage et radioprogram Produktet skal ha en lengde på ca 10 minutter. Det er et krav at programmet er spilt inn slik at det er mulig å vurdere uten en live-forestilling.

TEMAER TIL VALG:

KOMPOSISJON OG SEMIOTIKK Hensikten med denne oppgaven er at dere skal: Lage noe i løpet av kort tid dvs. virkelighetsnært. Få velge selv hvordan dere vil løse oppgaven. Vise at dere bevisst kan bruke komposisjon, semiotikk og valg av medium som verktøy for å løse en gitt oppgave. Viktig informasjon Grupper på 2-3 Innlevering og presentasjon fredag 7/11-08. De ferdige produktet pluss skisser etc. skal brennes på en CD. Refleksjonsskriv skal leveres innen fredag 14/11 kl 16.00. Fotoserie - min 3 bilder Trykksaker - min 2 forskjellige utgaver Film - min 10 sek.

OPPGAVE 1. Finn et tema/ide som du ønsker å visualisere. Dette kan være et produkt, følelser, politikk, holdning osv. 2. Tenk på semiotiske virkemidler som kan være hensiktmessige å bruke. 3. Bestem deg for visualiseringen. Det kan være en annonse, fotoserie, filmsnutt etc. 4. Tenk på hvilke komposisjonsprinsipper dere ønsker å benytte dere av. Dette må være bevisst. 5. Når planen er klar – Skrid til verket. 6. Avsluttes med presentasjon.

KOKKEKONKURRANSE Kokk- og servitørfag Fag: Råvarer og produksjon, kosthold, ernæring og helse Tema: Lokal mat Mål: Tilberede og presentere nye og tradisjonelle lokale, regionale og nasjonale retter og menyer på en kreativt og estetisk måte. Planlegge, tilberede og anrette retter og måltider ut fra grunnleggende metoder, og ivareta estetiske og sensoriske egenskaper. Komponere menyer.

VURDERINGSKRITERIER Alle spørsmål i oppgaven besvart. Innlevering innen frister Hvor godt eleven har forberedt seg teoretisk til praktisk gjennomføring Evne og viljen til å samarbeid Arbeidsteknikk på kjøkkenet Hygiene Kreativitet Tidsbruk

UNGT ENTREPRENØRSKAP Utvikle unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv Gi unge forståelsen for betydningen av verdiskaping og nyskaping Styrke samhandlingen mellom næringslivet og skolen

ETABLERING AV BEDRIFT Identifisere forretningsmuligheter Stifte en bedrift Drive en virksomhet Ledelse og personalpolitikk Produktutvikling, markedsføring, salg, økonomi

GRüNDERIDOL – BESTE FORRETNINGSIDE Beste innovative produkt: - Er det behov for varen/tjenesten i markedet? Er varen/tjenesten innovativ? Prosess fra ide til ferdig produkt

ARKITEKTUR Ditt arkitektkontor, bestående av tre dyktige arkitekter, skal løse et oppdrag gitt av en av familiene som skal bygge her. Arkitektkontoret er kjent for sine spennende og ofte utradisjonelle løsninger og sin bruk av gode materialkombinasjoner og gjennomtenkte fargesetting.

KOMPETANSEMÅL Produktutvikling og materiale: Skal kunne utvikle produkt til ulike typer rom ut i fra kravspesifikasjoner Skal kunne planlegge og dokumentere arbeidsprosessen fra ide til ferdig produkt. Teikning, konstruksjon og modellar: Skal kunne lage skisser og utarbeide arbeidsteikningar Skal kunne byggje modellar i målestokk Skal bruke digitale teknikkar og biletbehandling i presentasjon av modellar og produkt Kunst og formkultur: Eleven skal kunne presentere sentrale arbeid innanfor arkitektur frå 1900-talet

MAPPEINNLEVERING Mappen din skal inneholde følgende: Refleksjonsnotat 2-3 sider Problemformulering med karakteristikk av oppdragsgiverne Faktasøk – fotosøk, skisser, brosjyrer, utklipp m.m. Skisser til forskjellige løsninger både innvendig og utvendig Oversiktsplan med plassering av adkomstvei, oppkjørsel, ev. garasje og selve huset Plantegning med møbelering av bruksarealet – utføres med arkitektpenn i størrelse 1:50 – format A3 Tegninger av husets fire fasader (fire himmelretninger) – utføres m. penn i størrelse 1:100 Snittegning med relevant gjennomskjæring – utføres med penn i størrelse 1:100 Perspektiviskpresentasjonstegning av huset i farger – maks. A3 format Kort beskrivelse av kunsthistorisk epoke

PRODUKT Modell utført i arkitektpapp i størrelse 1.50 Modellen skal ikke fargesettes, men være ubehandlet hvit. Oppgaveløsningene presenteres for egen klasse. Du bruker powerpoint som presentasjonsform av prosessen.

PROBLEMSTILLINGER Hvordan leder og organiserer man en strategi for innovasjon på egen skole? Hvordan utvikler man lokale undervisningsplaner som understøtter innovasjon? Hvordan arbeider man for å utvikle lærernes innovative kompetanser på skolen?