Kvalitetssikring i bibelskoler og fagskoler v/ Lars Eirik Sandvik.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FAGBREV PRAKSISKANDIDATORDNINGEN FAGSKOLE
Advertisements

KVALITET I FJERNUNDERVISNING
1 Læreplanarbeidet status og utvikling - tekniske fag Ivar Lien, Leder NUTF og Bård Inge Thun, koordinator NUTF 11.
Revidering og kvalitetssikring av læreplaner
INNTAKSFORSKRIFTEN KAPITTEL VI
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
Informasjon fra Lånekassen v/ seniorrådgiver Torleif Einarsen, Bergenskontoret Rådgiverseminar
Stjørdal fagskole Kvalitetssystemet Styremøte 18. mars 2014
Årskonferansen for fylkeskommunale fagskoler 2010 Kristiansund 6. mai 2010 NOKUT informerer v/ Bjørn R. Stensby.
Rettigheter og plikter Organisering av opplæring i samisk
Ansvar og prosesser i skolen
Hva skal til for å gi ungdom og voksne et bedre grunnlag for yrkes- og utdanningsvalg? Rådgiving og karrièreveiledning.
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
INNHOLDSFORTEGNELSE ‣ 1 – Nasjonalt Fagskoleråd ‣ 2 – Om fagskolen ‣ 3 – Om fagskolen ‣ 4 – NOKUT ‣ 5 – NIFUs Kandidatundersøkelse 2012 ‣ 6 – NIFUs Kandidatundersøkelse.
KOMPETANSEKRAV Tilsettingskurs januar 2014
Hvordan kan kvalitet i utdanningen dokumenteres? Samlingen angående forberedelse og videre prosess ved etableringen av Database for statistikk om fagskoleutdanning.
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Rutine-beskrivelser for oppfølging av og tiltak ved elevfravær i Ringsaker kommune Mørkved skole skoleåret 2012/13.
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Konferanse om fagskoleutdanning
Inntak etter individuell vurdering Skoleåret 2009/2010.
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Utfordringer og muligheter Årskonferansen for fylkeskommunale fagskoler mai 2012 v/ ass. avdelingsdirektør Bjørn R. Stensby, NOKUT.
Regjeringens mål med fagskolesektoren Statsråd for forsknings- og høyere utdannings Tora Aasland 5. mars 2009.
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Skoleplass ved Nattland skole høsten 2014
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Oppdatert pr (NBJ) Barnehageloven.
BARNEHAGEEIER OG BARNEHAGEMYNDIGHETENES ANSVAR
Informasjon fra Lånekassen v/ rådgivere Ann-Mari Bønæs og Sissel Skymoen, Bergenskontoret Rådgiverseminar
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Styrets ansvar og oppgaver i privatskolene
Forskrift til oppl. §6 og 6A– (rundskriv) (DLG )
Inntak Inntakskalender 2015
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
Oppdatert pr (NBJ) Barnehageloven.
KFF-skolelederkonferanse 27. Oktober 2010 Rundskriv om inntak Hovedpunkter.
Bruk av IKT i ulike beslutningsprosesser og arbeidsoppgaver i offentlig sektor (II) - Spesielt om representasjon av rettsregler i datamaskinprogrammer.
Informasjon om Lånekassen Til foreldremøter. Store endringer i behovsprøvingen av grunnstipendet – færre vil få Grunnstipendet skal gå til elever fra.
Agenda: –Kort om Utdanningsdirektoratet –Rammen for møtet –Føringer i St. prp. nr. for 2009 – KOSTRA-grunnlaget 2007 – Presentasjon av satsberegningene.
Innhold og mulig praktisering til beste for både skolen og ansatte
Utdanningsreformene Berit Bratholm. Hva sier studieplanen? Målområde: ”Studentene skal gjennom studiet utvikle innsikt i forhold som angår barns, unge.
Delegasjonsreglement
Ansettelser. Privatskoleloven § 4-2. Kompetansekrav til undervisningspersonalet For undervisningspersonalet ved skolar som er godkjende etter lova her,
Kort om Kristne Friskolers Forbund KFF jobber med de kristne skolealternativene Skal ikke også kristne skoler kunne ha tilpassede tilbud slik menneskerettene.
Noen erfaringer fra tilsyn 2011 og 2012 På Montessoriforbundets skolelederkonferanse v/gen sekr Torgeir Flateby KFF.
Innhold 1.RETTIGHETER OG BEGRUNNELSER 2.LOVER OG FORSKRIFTER 3.SØKNAD OM GODKJENNING/ENDRINGER 4.ARBEIDSMILJØ/HMS 5.ELEVENES SKOLEMILJØ 6.ANSETTELSE OG.
s. 1 Utdanning og forskning Bodø, 21. april 2015.
Rundskriv fra Utd.direktoratet Bruk av alternative opplæringsarenaer i grunnskolen En alternativ opplæringsarena karakteriseres av at en eller flere.
Friskolesamling vgs Oslo mars Inntak og vurdering av elevens rett til videregående opplæring Kan ikke ta inn elever dersom man ikke er sikker.
februar-søkere med behov for spesialundervisning Utdanningsavdelingen
Endringer i kompetansekrav undervisning Gjeldende fra 1.august 2015.
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Skjemaer og veiledning GSI-samling 21. september 2016 Ingrid Damlien Haraldsen Stian Gunstensen Roald Fremstad.
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Fagforbundet Vest-Agder
De viktigste endringene ved revisjonen i 2015
KOMPETANSEHEVING MOLDE 31. OKTOBER 2017 OVERGREP OG VOLD
NOKUTs strategi Fra mest kontroll til både kontroll og utvikling
Sentrale lover og regler
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Arkivering i friskoler
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Kurs for brukere av KFF-KSS
Sentrale lover og regler
Forholdet til styret og styrets arbeid Det er bare en rektor på en skole. Rektor er i en spesiell og noen ganger ensom posisjon mellom styret og skolen.
Velkommen til KFF Kurs for skoleledere 5. august 2019
Utskrift av presentasjonen:

Kvalitetssikring i bibelskoler og fagskoler v/ Lars Eirik Sandvik

Fagskoler Kvalitetssikring i fagskoler er noe nytt (Vedtatt i Stortinget våren 2007) Ute på høring, med høringsfrist 10.des.-08

Til høringsnotatet: Tilbyder av fagskoleutdanning må sikre at utdannelsen holder tilfredsstillende kvalitet og yrkesrelevans Kvalitetssikringssystemet skal være et redskap for å vurdere kvaliteten, og avdekke svakheter for å kunne videreutvikle kvaliteten

Nødvendig kunnskap fremskaffes på følgende måter: Kvantitativ informasjon om utdanningen Studentenes vurdering av utdanningen Undervisningspersonalets og sensorenes vurdering av utdanningen Eksterne interessenters vurdering av utdanningen Ledernes samlede analyse og vurdering av kvaliteten Bruk av kunnskapen til forbedring av kvaliteten Rutiner for etablering av nye utdanninger

Dette er en helt annen form for kvalitetssikringssystem enn det som kreves i privatskoleloven.(Helt annerledes enn KFF-KSS) Men vær allikevel oppmerksom på at de delene av KFF-KSS som dreier seg om bestemmelser utenfor privatskoleloven i stor grad er relevant også i fagskoler og en rekke andre virksomheter. Det gjelder for eksempel HMS og Personvern m.m. KFF er i ”startgropa” for å lage et KSS for fagskoler. Forhåpentligvis klart høsten 2009

Nå går vi over til KFF-KSS for bibelskoler. Vi avslutter med noen ”kritisk venn- bemerkninger” som dere bør dvele ved.

Problemstillinger omkring 6-A-skoler Hvilke skoler? Skoler som gir yrkesrettet opplæring som ikke blir gitt ved offentlige videregående skoler. Disse skolene er regulert av eget kapitel i privatskoleloven. Kap 6A. Derav navnet Legg merke til § 6A-7 som viser til en rekke §§ i privatskoleloven som gjelder 6A-skolene på samme måte som for de andre skolene under privatskoleloven

Godkjenning Fra 1. juli 2010 kommer en ny lov, og 6A blir antakelig historie i sin nåværende form. § 6A-1 sier at det kan søkes om å opprette nye skoler og driftsendringer. Det meste er ennå (pr. okt. -08) uavklart om bibelskolenes fremtidig plassering i lovverket. Vi forholder oss derfor fortsatt til Kap.6A i PSL

§ 6A-2, innhold og vurdering Skal drive etter godkjente læreplaner Planene skal vise hvilke vurderingsformer som skal benyttes Læreplaner på ”nivå med” planene for offentlige videregående skoler Undervisningsspråket skal være norsk (eller samisk) Godkjenning av elevtall på hvert tilbud

§6A-3, inntak av elever Hele landet som inntaksområde Unge med rett til videregående utdanning skal prioriteres før voksne Må ha inntaksreglement som trår i kraft ved større søkermasse enn kapasiteten ved skolen

6A-3, inntak, forts. Kan ta inn utenlandske søkere Inntak eller avslag om inntak er er enkeltvedtak. Klageretten må vises til i inntaksreglene, og i brevene om inntak Inntaksreglene må være saklige, og ikke egnet til ”uakseptabel siling”

§ 6A-4, Kompetansekrav til ped.personale Styret bestemmer om kompetansekravene Midlertidig tilsetting kan benyttes når ingen av søkerne oppfyller kompetansekravene

§ 6A- 5, Lønns- og arbeidsvilkår Ikke bundet av bestemmelsen for andre skoler under privatskoleloven, om at det ped.personale har rett til samme lønns og arbeidsvilkår som i offentlig skole. Styret bestemmer lønns- og arbeidsvilkår

§ 6A-6, Bortvising Ved alvorlig eller gjentatte brudd på ordensreglementet kan en elev vises bort i inntil 5 dager, etter bestemte prosedyrer. Ved ”framferd som i alvorleg grad går ut over orden og arbeidsro”, eller når en elev ”alvorleg forsømmer pliktene sine” kan styret vise elev bort for resten av kurset. Hjelpetiltak og andre refsingstiltak må først vurderes. Bortvising er enkeltvedtak, med klagerett ifølge forvaltningsloven. Klageretten må gjøres kjent i ordensregler og i informasjon om vedtaket.

§ 6A-7, Andre bestemmelser fra privatskoleloven Denne § viser til en rekke §§ i andre kapitler i privatskoleloven, som også gjelder i 6A-skoler Legg merke til psl § 3-8 om at elevene har rett til helsetilsyn fra kommunen. Legg også merke til skolens opplysningsplikt overfor barneverntjenesten og sosilaltjenesten, ifølge §§ 7-4 og 7-5. Elevene i 6A har krav på rådgivning om utdanning, yrkestilbud og yrkesvalg og om sosiale spørsmål, ifølge § 3-11.

§ 6A-8, statstilsudd og skolepenger Mye er her likt med bestemmelsene for andre skoler under privatskoleloven men noe er forskjellig. Tilskuddssatsen for statstøtten er 75% av de ”driftsutgiftene som kjem inn under tilskotsgrunnlaget” Tilskuddet blir regnet ut fra en normalsats. Undervisningen må minst tilsvare et halvt skoleår. Skolepengene i 6A-skoler kan derfor være opp til 25% av tilskuddsgrunnlaget, pluss et fast beløp som pr. i dag er på kr ,-

§ 6A-8, forts. Elevene kan pålegges å holde seg med undervisningsmateriell og utstyr det er nødvendig å ha i opplæringen For øvrig gjelder gratisprinsippet Samtale ut fra ”kritisk venn”-vinklingen Må Bør Kan Ikke relevant