Lysgården En skole med Art- tig og Stil-lig læring.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kari Pape Den gode assistenten
Advertisements

Læring i organisasjoner - hva er en organisasjon
Samhandling.
Når kjeft ikke hjelper Atferdvansker Utfordringer Muligheter og tiltak
IDRETT ER FOREBYGGENDE BARNEVERN ”En åpen og inkluderende idrett” Hovedmål •Gi flere barn, ungdom og voksne et bedre tilbud •Prioritere grupper som ikke.
Program for foreldre, barn og lærere Carolyn Webster-Stratton, Ph.D.
-ikke bare for zippylæreren…
-ikke bare for zippylæreren…
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Noen utfordringer for skolene
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Del 3: pRaktisk prøve Vurdering av praktisk forståelse av
Pedagogisk analyse.
Motivasjon.
KLASSELEDELSE.
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
SETT I SAMMENHENG MED ATFERD
Helhetlig kompetanseutvikling Forståelse og muligheter
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Veiledning av studenter
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Brotts – Brytet Stjørdal 11. november 2009 Et kriminalitetsforebyggende program.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Barns læring, voksnes ansvar!
Aggression Replacement Training ”I stedet for aggresjon”
Flash og ActionScript - eksempler og oppgaver
Et opplegg for å bygge livskompetanse og samhold
Den systemteoretiske analysemodellen Levanger 20. – 21. april 2006
OTH – Åfjord 30.april. 2 faktorer som er kritiske for motivasjonen, og som læreren kan påvirke:
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Kompetanse og lærerprofesjonen - bruk av evidens i den praktiske pedagogikken Professor Thomas Nordahl Senter for praksisrettet utdanningsforskning
Ulikheter og variasjoner
-ikke bare for zippylæreren…
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
Introduksjon til: ”Det fleksible situasjonsorienterte lederskapet”
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Lek og Læring i barnehagen
Cecilie Gangsø GLU EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP.
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
Aggresjon.
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
Gruppetilbud for unge voksne med generelle lærevansker eller lett utviklingshemming, HAVO Lassa ved SUS Identitet/Selvbilde/seksualitet v/Ole Jan Hustøl.
Prinsipper for arbeid i lærergruppene Levanger 20. – 21. april 2006 Torunn Tinnesand lp-modellen læringsmiljø og pedagogisk analyse.
RePULSE- styr dine impulser Presentasjon PPT
Barnas læringsmiljø Foreldrenes påvirkningsmuligheter Hanne Steen og Marit Brekke Lone skole 25.april 2016 Hanne Steen1.
Er sm En presentasjon for Gvarv Skole/Sauherad Ungdomsskole.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
TIDLIG INNSATS OG UTFORDRENDE ATFERD Boka: Kompetanseløft i bhg Pål Roland.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Aggresjon. Aggressivitet Begrepet aggressivitet beskriver en stabil tendens til å utføre negative handlinger, noe som kan karakteriseres som et personlighetstrekk.
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
Innskoling på Sørbø VELKOMMEN.
Kultur for læring Individuell og kollektiv læring
Profesjonelle læringsfellesskap
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Hvordan jobbe før-under- etter i ressursteam. § 1- 4.
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Lysgården En skole med Art- tig og Stil-lig læring

Læringsmessig grunnsyn;  Alle kan lære.  Ulike læringsomgivelser, læremidler og tilnærminger samsvarer med ulike sterke sider i den individuelle læringsstilen.  Alle har sterke sider i forhold til læring som er sterkt ulik fra person til person.  Ulike læringsstilpreferanser eksisteres og kan måles pålitelig  Forutsatt omgivelser, læremidler og tilnærminger som samsvarer med den enkeltes læringsstilpreferanser, oppnår elevene statistisk bedre resultater i fagtester og holdningstester enn når slikt samsvar mangler.

Elevsyn Lysgårdens menneskesyn bygger på de humanistiske grunnprinsippene som ;.  Mennesket er ansvarlig for seg selv og sine handlinger  Mennesket har iboende vekstmuligheter  Mennesket er unikt

Lysgårdens målsetting  Støtte opp under og bidra til sosial utjevning jfr. Stortingsmelding 16 ”Og ingen stod igjen…..”

Hvordan  Gjennom hele skoledagen opprettholde positiv forventning om at læring skal skje.  At rammene og pedagogiske innhold støtter opp under og bidra til å øke elevens samlede kompetanse.  Ved å gjøre en forskjell.  Ved å utvikle elevens kreative og kritiske tenkning.  Ved å stimulere til ansvarlighet og reell mestring

Pedagogiske prinsipper  Vi har organisert kompetansemålene inn i 4 ulike temaer som skaper meningsfull og helhetlig sammenheng mellom de ulke fagene.  Eleven arbeider med tydelige mål.  Målene evalueres sammen med en voksen etter endt arbeidsøkt slik at mestring og utvikling blir synliggjort.  Elevens arbeider i tråd med egne læringsstiler.  Skoledagen er preget av ro, struktur, forutsigbarhet, trygge og tydelige voksne rollemodeller.  Den voksne er tilgjenglig, støtter, oppmuntrer og roser elevene.  Personalet ser etter små endringer som gjør en forskjell.  Personalet lar seg begeistre når endringer skjer.

Fortsettelse…  Daglige utviklingssamtaler sammen med eleven.  Personalet oppmuntrer og stimulerer eleven til personlig identitetsutvikling i samspill med sine medelever.  Eleven trener på sosiale ferdigheter i samspill med andre.  ART er en del av undervisningen.  Eleven kjenner til skolens verdier og normer.  Personalet opptrer samlet og konsistent ved brudd på normene.  Personalet stimulerer til økt sosial og kulturell kompetanse som utvikler forståelsen av, og troen på at demokratisk deltagelse nytter.

Vår visjon  At elevene utvikler motivasjon for livslang læring,  og tilegner seg faglig og sosial kompetanse gjennom ”Art-ig og Stil-lig læring”.

Stil-lig læring  Noen lærer best ved å lese mens andre ved å skrive. Andre gjennom å bli forklart eller ved praktisk arbeid.  Det finnes ca 20 elementer som har dokumenter effekt og betydning for læringen.  Den enkeltes unike kombinasjon av disse, kalles læringsstilspreferanser. Å lære kan bli altså ganske ”Sti-lig”.

De 20 elementene  De fleste mennesker har mellom 6-14 elementer som er betydningsfulle for deres læring.  Noen voksne har over 14 læringsstilspreferanser, mens mange har færre enn 6 elementer.

Faktorer som påvirker ca. 70% av elevene når de lærer  Persepsjonspreferanse.  Global/analytisk læringsstil.  Lys.  Design.  Tid på dagen. Lyst til å vite mer; eller

ART-tig læring  Aggression Replacement Training er et program utviklet av A. P. Goldstein.  Effektivt redskap i forebygging, reduksjon, og erstatning av uønsket atferd.  Programmet er ”multimodalt”, dvs at det består av flere komponenter rettet mot handling (sosial ferdighetstrerning), tanke (moralsk resonnering) og følelser (stressmestring).

Sosial ferdighetstrening  Ferdigheter trenes på gjennom rollespill og senere i naturlige omgivelser. Dette for å utvikle ferdigheter som gir flere handlingsalternativer.  ”Det er lett å bli sint, men det er vanskelig å bli sint på rett person, for rett ting, ved rett anledning og på rett måte”. (Aristoteles)  Trener introduserer/forklarer ferdigheter, for så å demonstrere dem. Deltakerne øver/rollespiller, for så å få positive tilbakemeldinger.

Stressmestring  Trener på å gjenkjenne ytre stressutløsere, dvs egne signaler.  Trene på å ta i bruk teknikker for å dempe stressnivået.  Gjennom kognitive strategier hjelpes deltakerne til å identifisere irrasjonelle tankemønstre og erstatte disse med med en mer hensiktsmessig situasjonsforståelse.  Deltakerne blir oppmuntret til å utvikle alternative tankemønstre/selvinstruksjoner for å redusere spenningen og for å skape ”mental distanse” til stressutløseren.

Moralsk resonnering  Utgjør den verdimessige delen.  Målet er å befeste eller utvikle moden moraloppfatning gjennom å la deltakerne ta standpunkt til spørsmål i moralske dilemma.  Målet er ikke å overtale/overbevise, men å ”uroe” deres syn på hva som er rett og galt.  Temaene er ufarlige og ikke personlige.  Foregår gjennom diskusjon der en prøver å komme frem til en felles og mer avansert syn på en moralsk utfordring.

Hva kan elevene etter endt skoleopphold?  Bruke aktivt sine læringsstilspreferanser.  Har utviklet sine grunnleggende ferdigheter.  Har innsikt i egen læreprosess.  Belønner egen innsats på en sosialt akseptert måte.  Bruker Art-ferdigheter i naturlige omgivelser.