Leseutvikling og læringsstrategier

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Advertisements

LeseUtviklingsSkjemaet
Studieverkstedet v/Grethe Moen Johansen
Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole
”Framtida nå – les og forstå!” Uke 17-18
Denne presentasjonen er en del av Foreldrepulsen ® - Kan kun benyttes av infoREGI kunder Spørmål rettes til Foreldrepulsen ®
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring!
Leselos Metakognisjon - målretting
Læringsstrategier ved Kjersti Silseth.
”Framtida nå – les og forstå!” Uke 41
Lesing av fagtekster Nordre Modum ungdomsskole
Veiledet lesing Mørkved skole
Refleksjon Snakk sammen om hvordan dere gjør på din skole for å finne rett nivå på lesetekster/leselekser. Systematisk observasjon av lesing.
Lesestrategier og leseforståelse
STASJONSUNDERVISNING
Velkommen til 1. klasse-foreldrene
Velkommen til klasse- foreldrene
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
12 Reflekterende lesing.
Gruppearbeid, Leseopplæring 25. og 26. oktober 5. – 10
Framtida nå – les og forstå!
Språk og leseplan 6.trinn Innlandet skole
Foreldreveiledning i Modum
Språk og leseplan 7.trinn Innlandet skole
STUDIETEKNIKK og gode vaner
Språk og leseplan 5.trinn Innlandet skole
Foreldreskolen del 1 Norskfaget.
Lyshovden Oppveksttun!
Tankekart og læringstrategi
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Velkommen til foreldremøte 1. trinn.
Lesing og lesestrategier
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
LESEOPPLÆRINGEN Hva er lesing?  Å lese innebærer at eleven må kunne:  avkode tekst  forstå teksten.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Kapittel 2 Lesing View Pictures/UIG via Getty Images.
Leksekveld Torsdag Grunnleggende ferdigheter: - digitale ferdigheter - muntlige ferdigheter - å kunne lese - å kunne regne - å kunne skrive.
Velkommen. Agenda  Forventninger  Fag  Klassemiljø  Info fra klassekontakter og Fau.
LESEOPPLÆRING Presentasjon på foreldremøte på TBU
Lese- og skrivestrategier. Forstår jeg det jeg leser?
Å bruke og vurdere kilder  T: hvor troverdig er kilden?  O: Hvor objektiv er kilden?  N: Hvor nøyaktig er kilden?  E: Hvordan egner kilden seg til.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring! Hvordan kan jeg hjelpe barnet mitt til å bli en rask og trygg leser? Ann Kristin Møgster.
LÆRINGSSTRATEGIER Holte skole, 9. trinn 2016/17.
Velkommen til møte for foresatte på 1.trinn våren 2016 Agenda: Opplæringsloven v./rektor Sosial kompetanse Matematikk Norsk Erfaringsutveksling Lekser.
Læringsstrategier & lesefaser SELVHJELP TIL LÆRING.
Norskfaget i 1. klasse.
For å støtte barnet sitt i leseutviklingen
Hvordan støtte barnet i leseutviklingen
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Et verktøy for arbeid med lesing i alle fag Mathopen skole
Nasjonale prøver Sandved skole
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Foreldremøte 6. trinn 9. September Foreldremøte 6. trinn 9. September 2015.
Agenda Rutiner på skolen Informasjon skole/hjem/SFO STL/ Lesing Fag
Systematisk Observasjon av Lesing.
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Vurdering for læring ”Eleven skal få råd og tilbakemeldingar som fortel korleis han/ho kan få auka lesefart og leseforståing” Mål for aksjonsperioden:
Hvordan støtte barnet i leseutviklingen
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Leseutvikling og læringsstrategier
Den matematiske samtalen
Matematikk på ungdomstrinnet
LESEUTVIKLINGSSKJEMA ET KVALITETSSYSTEM FOR LÆRER OG ELEV
Leseopplæring Kurs 6 Utviklet av Oslo VO Rosenhof, publisert med støtte fra IMDI.
Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:
Svømming på Rjukanbadet resten av dagen
Kap. 7 Demokrati som styreform
Et verktøy for arbeid med lesing i alle fag
Utskrift av presentasjonen:

Leseutvikling og læringsstrategier

Lesing = avkoding X forståelse Lære å lese Automatisere lyder bokstavkombinasjoner ord Høyfrekvente ord Repetert lesing Lesetempo og leseflyt Lese for å lære Hva leste du nå? Lese- og læringsstrategier Hva gjør jeg: før lesing? mens jeg leser? etter lesing? Å kunne lese innebærer både å kunne avkode og å kunne forstå teksten I begynneropplæringen vil hovedtyngden ligge på avkoding og avkodingsferdigheter, men fokuset på forståelse må vi bygge opp frå starten av. Intensjonen med lesing vil alltid være å lære, oppleve, forstå, … Vi må snakke om det vi leser (på ulikt plan)

Stor naturlig variasjon Leseutvikling Stor naturlig variasjon Fonologisk lesing – Ordene leses lyd for lyd Ortografisk lesing – Ordet oppfattes som en helhet, utvikling mot setningslesing. Økt automatisering og leseflyt – Eleven leser flytende på nye og vanskelige tekster. Flyt og intonasjon mot hele avsnitt. Strategisk lesing – lesingen har et formål og elevene velger lesestrategi etter dette formålet. Variasjon i elevgruppen og i den enkelte elev.

DEMOKRATI Demokrati, også kalt folkestyre, er en betegnelse på en styreform hvor folket har muligheten til å delta i viktige beslutninger. Muligheten til å påvirke får folket gjennom å stemme ved valg. Demokrati skiller seg fra andre styreformer som diktatur (én person styrer), oligarki (en liten gruppe styrer), meritokrati (de best kvalifiserte styrer). Ordet demokrati stammer fra de greske ordene demo, som betyr folk og krati som betyr styre. Demokrati ble først brukt om styringsformen i bystater i Hellas 500 år før vår tidsregning. I dag finnes demokrati som styreform på mange nivåer og områder i samfunnet. Oftest snakker vi om demokratisk styre i land, og de fleste vestlige land har en demokratisk styreform slik vi har i Norge. Man kan også ha demokratisk styreform i organisasjoner bedrifter , idrettsklubber eller skoler. Tilfeldig valgt tekst Alle uthevede ord står i 100, 220 eller 500 ordslista som elevene har pugget/repetert/gjentatt mange ganger i skoleløpet. Avgjørende for leseflyten at disse ordene kan leses flytende (og for forståelsen at man forstår hva de betyr) Ved å kunne disse ordene er det mye «enklere» å få flyt i lesingen Kopiert fra Store Norske Leksikon (på nett)

DEMOKRATI Demokrati, også kalt folkestyre, er en betegnelse på en styreform hvor folket har muligheten til å delta i viktige beslutninger. Muligheten til å påvirke får folket gjennom å stemme ved valg. Demokrati skiller seg fra andre styreformer som diktatur (én person styrer), oligarki (en liten gruppe styrer), meritokrati (de best kvalifiserte styrer). Ordet demokrati stammer fra de greske ordene demo, som betyr folk og krati som betyr styre. Demokrati ble først brukt om styringsformen i bystater i Hellas 500 år før vår tidsregning. I dag finnes demokrati som styreform på mange nivåer og områder i samfunnet. Oftest snakker vi om demokratisk styre i land, og de fleste vestlige land har en demokratisk styreform slik vi har i Norge. Man kan også ha demokratisk styreform i organisasjoner bedrifter , idrettsklubber eller skoler. Kopiert fra Store Norske Leksikon (på nett)

SOL – systematisk observasjon av lesing Kvalitetssikring SOL – følger elevens leseutvikling. Ikke som testing men som en systematisk observasjon av utvikling. Snakkes om på hver utviklingssamtale med de foresatte. Fokus på mestring og neste steg i utviklingen. FORTELL HVORDAN DU SOLER I PRAKSIS NÅR ELEVEN LESER NÅR DE SKRIVER NÅR DE JOBBER MED TEKSTER NÅR VI SNAKKER OM DET SOM ER LEST NÅR VI STILLER – SVARER PÅ SPØRSMÅL

Læringsstrategier Læringsstrategier er aktiviteter man bruker for å tilegne seg og organisere informasjon fra tekst. Strategiene er nyttig for å overvåke egen forståelse Gode lesere kan flere ulike læringsstrategier Gode lesere bruker læringsstrategier. Læringsstrategier er smart å bruke når nytt stoff skal innlæres. God strategiundervisning går over tid og er gjennomgående i elevenes skolehverdag og integreres i det daglige arbeidet med tekster i alle fag .

Eksempler på læringsstrategier FØR UNDER ETTER BISON Vøl-skjema Tankekart Les og si noe Fri-form-kart Ensetnings-sammendrag Nøkkelord Strukturert tankekart Styrkenotat Venndiagram To-kolonne FOSS LEGG GJERNE INN FLERE/ANDRE STRATEGIER DERE BRUKER – VIS GJERNE FREM NOEN EKSEMPLER EKSEMPLER LIGGER SOM SKJULTE LYSBILDER I PRESENTASJONEN – VIS DEM DU VIL Lesing som prosess FØR, UNDER og ETTER Noe er lurt å gjøre før man leser Noe er lurt å gjøre mens/«under» lesingen Noe er lurt å gjøre etter at man har lest

Hvordan kan foresatte bidra? Vær interessert og still forventninger Formidle at lesing er viktig Lån bøker/lydbøker på biblioteket Engasjer deg i leseleksa – spør, sitt sammen med, lytt,… Korlese, lese annenhver side, lydopptak (smarttelefon) HENVIS TIL FORELDREBROSJYRA – VIS FREM!

Hvorfor må jeg lese i dag?

Leseleksa? Når barn leser leseleksa hjemme, er det en stor fordel om foreldre kan sette av tid til å lese sammen med dem. Det er mange måter en kan gjøre det på, men merk at det står å lese sammen, ikke høre barnet i leseleksa Kilde: Kåre Kverndokken

Diskusjonsspørsmål Hvordan trener vi på lesing i hverdagen? Hva kan du gjøre litt annerledes for å stimulere barnet ditt til å lese mer?