Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:"— Utskrift av presentasjonen:

1 Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:
© MorgueFile.com Læreplanmål: Mål for undervisningen er at elevene skal kunne mestre ulike muntlige roller i gruppesamtaler, foredrag, dramatiseringer, presentasjoner og framføringer, som aktør og tilhører tolke og reflektere over innhold, form og formål i et representativt utvalg samtidstekster mestre ulike skriveroller som finnes i skolens offentlighet og samfunns- og arbeidsliv skrive tekster i ulike kreative sjangrer

2 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
Du er en leser Vi leser hele tiden og over alt På tv, Internett, aviser, skolebøker, reklamer, tabeller – og store tekstmengder hver dag Hva er lesing? Å lese er først og fremst å finne mening En leser konstruerer mening ved å sette sammen ord og setninger og samtidig bruke sin egen bakgrunnskunnskap Vi kan også lese bilder, lese trafikken, lese en venn osv. Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?

3 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
Hva skjer når du leser? Når du leser, avkoder du vanligvis ordene helt automatisk Når du leser, danner du deg hele tiden forventinger om hva som skal skje videre For å bli en god leser er det viktig å ha kunnskap om ord og kunnskap om verden å vite hva som er formålet med lesingen å kjenne til og kunne bruke forskjellige lesestrategier å overvåke din egen lesing slik at du kan oppdage når du ikke forstår, og vite hva du kan gjøre med det Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?

4 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
En god leser forstår godt og leser strategisk Å forstå tekster kan foregå på flere måter å finne informasjon eksplisitt uttrykt i teksten å tolke og kombinere ideer og tekstelementer å reflektere over og vurdere innhold og form Viktig med en lesestrategi Strategi: ”bevisst planlagt framgangsmåte for å nå et mål” Å lese strategisk = velge en framgangsmåte som fungerer godt, alt etter hva formålet er med lesingen En god leser har flere strategier å velge mellom Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?

5 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
Gode lesere oppdager når de ikke forstår Selv ikke gode lesere forstår alt med en gang Men de oppdager når de ikke forstår Viktig egenskap å oppdage dette Velg en strategi for å forstå Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?

6 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
Strategi når du ikke forstår: stoppe og lese om igjen lese videre for å se om du forstår ut fra sammenhengen senke lesetempoet bla tilbake for å se om du har gått glipp av noe se på illustrasjoner, modeller osv. lese grundig og streke under vurdere om det er nødvendig å forstå ordet, setningen eller avsnittet snakke med andre eller be om hjelp Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?

7 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
Hvordan bli en bedre leser? Hvordan forberede egne leseferdigheter? Generell regel: Snakk, tenk og skriv i forbindelse med lesingen Før lesingen Motivasjon Man leser bedre det man er innstilt på å lese. Forsøk å innstill deg på lesingen Bakgrunnskunnskap Du bruker automatisk bakgrunnskunnskapen din når du leser God lesestrategi å aktivisere bakgrunnskunnskapene Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?

8 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
Skanning Les ingresser, titler og mellomtitler  skann teksten ”Overflatelesing” God strategi for å forberede deg på hva du skal lese Ulike førlesingsstrategier Tenk over formålet Overflatelesing Lag tominuttersnotat Hvilke forventinger har du? Reflekter over tittelen Noter assosiasjoner Hva slags tekst er dette? Les oppsummeringer og oppgaver Hva er førsteinntrykket? Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?

9 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
Underveis i lesingen Å skrive eller snakke med noen underveis i lesingen, kan forsterke leseopplevelsen Blir mer bevisst på hva du har fått med deg Lag bevisste avbrudd i lesingen for å tenke igjennom hva du har forstått Still spørsmål til det du har lest, f.eks. (til sakprosatekster) Hva var hovedideen med avsnittet? Var det noe jeg ikke forsto? Hva er formålet med teksten? Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?

10 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
Spørsmål til episke tekster (underveis i lesingen) Hva handler dette om? Hva slags stemning blir slått an her? Hva regner jeg med skal skje videre? Hva sier avsnittet om personer, miljø og tid? Hvem er det som forteller? Blir det antydet noen konflikt eller noe problem? Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?

11 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
Tilpasset tempo Gode lesere varierer tempoet etter formålet med lesingen Eksempel Rask skumlesing for å få en oversikt over innholdet Sakte/stoppe opp om du skal inn i teksten Å skille vesentlig fra uvesentlig Hva er vesentlig i teksten? Strek under viktige ord, marker sentrale setninger og avsnitt, skriv stikkord i margen, lag korte oppsummeringer Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?

12 Gjennomgang Panorama Vg1 Basis Lesing
Etter lesingen Noen tips til strategier etter lesingen Oppsummer handlingen eller innholdet i et trelinjers referat Skriv tominuttersnotat Lag en liste over de ti viktigste ordene i teksten Referer hovedinnholdet muntlig til en medelev Viktig å skille mellom vesentlig og uvesentlig informasjon i det du har lest Du er en leser Hva er lesing? Hva skjer når du leser? En god leser forstår godt og leser strategisk Gode lesere oppdager når de ikke forstår Hvordan bli en bedre leser?


Laste ned ppt "Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google