Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Språk og leseplan 5.trinn Innlandet skole

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Språk og leseplan 5.trinn Innlandet skole"— Utskrift av presentasjonen:

1 Språk og leseplan 5.trinn Innlandet skole

2 Begrepslæring Videreføre de tre faser i arbeidet med grunnleggende begreper Bruke de tre fasene i GB når vi forklarer nye ord og uttrykk Lytte/lete etter ord som lyder likt, men har ulik betydning (homonymer) Jobbe med å finne ord som betyr det samme som (synonymer) Jobbe med å finne ord som betyr det motsatte av (antonymer) Jobbe med forstavelser og endelser og deres betydning for ordets innhold (morfemer) Introdusere åtte-trinnstrappa til innlæring av nye begrep. Bli kjent med alle de åtte fasene. Øve på å ta i bruk alle fasene ved innlæring av begrep. Finne betydningen av nye ord og begreper ved lesing av tekster. Lære å bruke ordbøker og synonymordbøker.

3 Leseforståelse og gjenfortelling
Veiledet gjenfortelling Gjenfortelling som rekkefortelling Hente ut deler av tekst Gjenfortelling i korte sekvenser som selvkontroll Gjenfortelling som makkerlesing Gjenfortelling som intervju Lapp i hatt Monologen Velg roller for gjenfortellingen Fortellingens røde tråd

4 Tankekart Et tankekart er et kart over ord som henger sammen. Skole
Lekser Friminutt Lærere Skole Venner Elever

5 Nøkkelord Slik skriver du nøkkelord:
• Finn de aller viktigste ordene i teksten. • Ikke ta med for mange ord! • Skriv nøkkelordene under hverandre.

6 Innholdshjelperne Når? Hvem? Hvor? Hva? Hvorfor?

7 Hvis du lurer på hva du skal gjøre når du skal ta et BISON-overblikk over en tekst, skal du tenke på ordet BISON. Hver bokstav i dette ordet står for en ting du skal gjøre når du tar et BISON-overblikk. BILDER OG BILDETEKSTER INNLEDNING SISTE AVSNITT OVERSKRIFTER NB! ORD SOM SKILLER SEG UT BISON-overblikk

8 Samskjema

9 Sammendrag Et sammendrag er det samme som en oppsummering.
Når vi lager et sammendrag av en tekst, ”koker” vi den inn. Alt det unødvendige skal bort

10 Før du begynner å lese, fyller du ut V-ruta og Ø-ruta i VØL-skjemaet
Før du begynner å lese, fyller du ut V-ruta og Ø-ruta i VØL-skjemaet. Etter at du har lest teksten, fyller du ut L-ruta. VØL-skjema V VET Ø ØNSKER Å VITE L HAR LÆRT Her skriver du litt om hva du vet om temaet fra før. Dette skriver du FØR du begynner å lese teksten Her kan du skrive litt om hva du lurer på og ønsker å vite mer om. Dette skriver du FØR du begynner å lese teksten. hva du har lært av teksten. Dette skriver du ETTER at du har lest teksten.

11 Høyfrekvente ord 301-400 ord Lese ordene som ordbilder
Vite hva ordene betyr Skrive ordene riktig - Lage setninger med ordene, muntlig og skriftlig

12 Kartlegging - Nasjonal prøve i lesing (Utdanningsdirektoratet) - Carlstens rettskrivings- og leseprøve - Ordkjedetesten - S 40 (setningsleseprøven)


Laste ned ppt "Språk og leseplan 5.trinn Innlandet skole"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google