Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole"— Utskrift av presentasjonen:

1 Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole

2 Hvordan har det vært? Leseopplæring knyttet til norskfaget
Hovedvekt på skjønnlitterære tekster Hovedvekt på avkoding

3 Hvordan vil vi ha det? Leseopplæring i alle fag
Hovedvekt på faglitterære tekster Hovedvekt på forståelse/utbytte

4 Hva gjør elevene når de leser med utbytte?
De er aktive mens de leser; de oppsummerer for seg selv, noterer og stiller spørsmål De har en bevissthet rundt hvorfor de leser teksten De har en bevissthet rundt hva de kan om emnet fra før Dette må vi hjelpe dem med!

5 Førlesingsaktiviteter
…er å ta i bruk aktiviteter i forkant av lesinga for å gjøre leseprosessen fokusert på forståelsen av teksten …skal klargjøre målet for lesinga …skal hente fram det elevene kan om emnet fra før …skal gjøre elevene mer motivert og interessert i emnet og selve leseaktiviteten

6 I praksis: Vi klargjør et mål for lesing av teksten
Vi introduserer teksten i plenum: Hva kan dere om emnet? Hva forteller overskrifta oss? Hva forteller bildene oss? Elevene kan skriftliggjøre hva de vet om emnet fra før Eller vi kan skriftliggjøre hva de vet som gruppe i plenum

7 Underveislesestrategier
…skal skape aktive lesere …er å oppsummere for seg selv mens man leser …er å fokusere på målet for lesinga underveis …er å tenke over hva som er mer og mindre viktig informasjon med en tekst …er å bruke overskrifter, underoverskrifter og bilder aktivt til å forstå innhold og sammenheng

8 I praksis: Streke under nøkkelord/skrive nøkkelord i margen eller i skriveboka Stoppe ved ord man ikke forstår Kan jeg forstå ordet ut i fra sammenhengen? Eller må jeg spørre noen? etter hvert avsnitt Hva har jeg lest? Var noe uklart? etter overskrifter/underoverskrifter Hva kan jeg forvente å lese om her? Kan jeg noe om dette fra før?

9 Etterlesingsstrategier
Tradisjonelt har etterlesingsstrategier vært det lærebøkene har størst fokus på. Bøkene har hatt liten vekt på det som skjer før og under lesinga. Målet med etterlesingsaktivitetene er at de er i samsvar med målet for lesinga.

10 I praksis: Elevene svarer på spørsmål til teksten de har lest.
Elevene lager selv spørsmål fra teksten. Elevene lager muntlige/skriftlige referat basert på nøkkelordene. Og viktigst av alt: Hva har vi lært?

11 Hva ønsker vi av dere? At dere fortsatt leser med barnet hjemme.
At dere setter dere inn i førlesings-, underveislesings- og etterlesingsstrategiene og bruker dem sammen med barnet. At dere roser barnet!


Laste ned ppt "Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google