Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid."— Utskrift av presentasjonen:

1 Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.

2 Snakk og les om verden.  Språket setter ord på opplevelser, handlinger og følelser.  Snakk om jobben din, fritidsaktiviteter, familie, venner og om nyheter og bøker.  Bruk kunnskapen din om det du er interessert i enten det er biler, politikk, matlaging eller fiskestenger.  Barnet får utvidet sine kunnskaper og gjennom det tilgang på nye ord og begreper.  La barnet ha mange billedbøker og tegneserier å velge mellom når du leser for barnet ditt.  Vær en god rollemodell – far må vise at han leser !!

3 Øv på bokstav – lyd forbindelsen  Bokstaver har et navn og en eller flere lyder.  Les lyd for lyd og trekk dette sammen til et ord som skal bety noe. S - O – L = sol =  Les hele ord. Jeg - meg  Les høgt sammen med barnet ditt.

4 Snakk om innholdet i teksten.  Lesing er avkoding * forståelse.  Venn barnet ditt til å se på bilder for å forespeile hva det kommer til å handle om.  Snakk med barnet ditt om det vet noe om emnet fra før.  Venn barnet ditt til å tenke over det han leser når han leser selv og når du leser høgt.  Snakk sammen om lesingen.  Snakk om det du leser selv i avis, på nettbrett, i bøker, oppskrifter osv.

5 Å skrive er lettere enn å lese.  Egen tanke blir tekst.  Skriving med mening.  Nettbrett med bokstav/lyd kobling - gir rask mestring – gir motivasjon og glede !!  Skriving av egen tekst gir lesetrening.

6 Vanlige spørsmål  Ja – samtale, høgtlesing, ord og begreper på morsmålet er viktig.  Nei – du må ikke slutte å lese høgt selv når barnet ditt kan lese selv !!  Dersom du ikke liker så godt å lese høgt kan dere høre på lydbok, se film sammen, fortell historier og snakk mye.  Ja – tegneserier er fullverdig lesestoff. ????

7 Leksearbeid A  Å få det til gir lyst til å lære - gi ros!!  Vis interesse for det barnet forteller om, leser og skriver.  Det er bedre med fem gode/rolige minutter enn 20 minutter med mas.  Barnet ditt lærer best når du samarbeider med læreren og spør dersom du lurer på noe.

8 Leksearbeid B  Oppmuntre barnet ditt til å lese leseteksten flere ganger - det gir opplevelse av flyt.  Be barnet fortelle hva leseleksen handlet om eller snakk sammen om det.  Gå på ordjakt i teksten.

9 Dersom det er vanskelig.  Gi ekstra mye oppmuntring.  Spør lærer om tips.  Vis respekt når barnet strever og hjelp når det følers naturlig.  Les mye, lytt til lydbøker sammen for å gi barnet gode opplevelser med bøker, lære nye ord og få kunnskap.

10 Gode apper til nettbrett.  Ordlek XL  Skoleskrift2  LES  Se bokstavlyden


Laste ned ppt "Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google