Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kari Pape Den gode assistenten
Advertisements

Samhandling.
Ved juridisk rådgiver Silje Lægreid 19. januar 2011
Barn og unges rett til deltakelse
FNs Barnekonvensjon 17. mars 2014.
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
SKOLEHVERDAGEN I ET FLERKULTURELT PERSPEKTIV
Kompetente barn og unge - Verdier og kompetanse -
Rolighetsmoen barnehage
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Digitale lærermidlers plass i hverdagen seniorrådgiver Turid Helen Christensen.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Bjerkebarnehagenes visjon og verdigrunnlag
Det viktige foreldresamarbeidet -utfordringer og muligheter
"God bagasje på livets reise."
Oppdatert pr (NBJ) Barnehageloven.
Etikk i pedagogisk arbeid
Hvem tar avgjørelser på vegne av barn?
Hommelvik barnehage ”Sammen om samhandling”
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Barnehagekontoret Styrermøte 10.februar Barnehagekontoret ”Sats tidlig – land trygt”
FORELDREMØTE Hommelvik, Grønberg, og Mostadmark barnehage
Lek og Læring i barnehagen
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
Styrermøte 16.september 2010.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Oppdatert pr (NBJ) Barnehageloven.
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Førskolelærerutdanning tverrfaglig og temabasert modell
Hvorfor skal vi ha barnehager?
Barn som deltakere i et demokrati?
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
DIALOG TIL BARNETS BESTE – “VI SKAPER FRAMTIDA”
Barn som deltakere i et demokrati? Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006) Dalberg.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
BARNS MEDVIRKNING- VOKSNES ANSVAR Om barns lovfestet rett til medvirkning og hvilke konsekvenser det får for personalets arbeid og væremåter Kristin R.
Barn som deltakere i et demokrati? Grunnloven, menneskerettigheter, lov om barn og foreldre, barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Barnesyn og barns medvirkning
Lekens egenverdi.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Bjørnsgård barnehage.
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
MARS I Mars starter vi opp med forberedelser til påske. Vi skal ha forming hver mandag og skal da lage påskepynt. Vi skal også snakke litt om hvorfor.
JORDBÆRVEIEN BARNEHAGE
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
§ 1-1. Formålet med opplæringa
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Samarbeidsutvalgets rolle og oppgaver
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Voldsforebyggende opplæring
Oppstart i barnehagen.
Velkommen til foreldremøte
Danning og voksenrollen i barnehagen
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Voldsforebyggende opplæring
Foreldremøte Odderøya barnehage
Utskrift av presentasjonen:

Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006) kap 15 Høstmælingen(2005); Hva er menneskerettigheter. Univ forlaget Hog Rammeplanen for barnehager(2006). Temaheftet om medbestemmelse(2006)

Barn har universelle rettigheter; Skape større likhet mellom barn En alminnelig samfunnsansvar for alle barn Barns rett til å bli hørt i rettslike saker Barnets beste- beskyttelse for barn Verne og bedre barns oppvekstvilkår Politisk pressmiddel overfor offentlig forvaltning.

Menneskerettighetene Grunnleggende rettigheter og friheter som individene har overfor statens myndigheter. Konvensjoner/traktater – avtaler stater gjør ved å rette seg etter. Individene har rettigheter, myndigheter har plikter. Menneskerettighetene kan ses på som en balansering av maktulikhetene mellom myndigheter og individer. (Høstmælingen 2005)

Barnekonvensjonens tre prinsipper; Barnets rett til å bli forsørget Beskyttelse Deltakelse Barneombudet skal følge med på at lovgivningen til vern av barns interesser blir fulgt.

Lov om barnehager (barnehageloven). §7 Krav om barnehagens standard og krav for stegning §3 § 16 personalets kompetanse – kan gis dispensasjon §20 krav om politiattest

Ny formålsparagraf NOU:2007:6 Barnehageloven § 1: Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på respekt for menneskeverdet, på åndsfrihet, nestekjærlighet, likeverd og solidaritet, slik disse grunnleggende verdiene kommer til uttrykk i kristen og humanistisk tradisjon, i ulike religioner og livssyn, og slik de er forankret i menneskerettighetene. Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på naturen og hverandre. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger. Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

Selvbestemmelse Selvbestemmelse ved fylt 18 år §33 i barnehage loven gir gradvis deltakelse Atikkel 12 i barnekonvensjonen; rett til å si sin mening Medbestemmelse en vei mot selvbestemmelse.

Lov om barneverntjenester; Barnevernstjenesten skal tale barnets sak og være barnas representant når ikke foreldrene makter omsorgsoppgaven - skal gi mulighet for hjelp til familien og barnet på tidligst mulig tidspunkt - har som utgangspunkt at det beste er at barn vokser opp hos sine foreldre. Barn har rett til egen”talsperson”

Framtidens barn Nye utfordringer i en forandret verden. Barn av misbrukere. Ny definisjon av omsorgssvikt; relatert til sosial integrasjon og sosial kompetanse. Nye grupper – nye løsninger.

Barnevernets dilemma: For tidlig – for sent, for mye – for lite. Når skal det gripes inn? Hvor lenge? Frivillighet eller tvang? Tillit til barnevernet hos andre profesjoner. Er alternativet bedre enn foreldrene? Hvor mange forsøk har en? Hvor mye kan det koste før intensjonene blir borte, eller snur seg til sin motsetning?

Førskolelærerens meldeplikt § 22 i barnhageloven. Skrive ned situasjoner som vekker bekymring for enkeltbarn. Huske å sette dato og klokkeslett Tilføre nedtegnelser fra eventuelle vitner. Husk du skal melde fra til styreren og deretter til foreldrene at du er bekymret.

Barnevernet og medias rolle Kjennskap gir tillit. Konsekvent vaktbikkje – som skaper kontroll, men også myter. Barnevernet er alltid godt stoff – den tragiske historien.

Taushetsplikten: Loven er både i § 20 barnehageloven og forvaltningsloven. Personlig forhold Samtykke kan gi dispensasjon Når er man profesjonell – etikk og lovgivning

Opplæringsloven: Rett og plikt til opplæring Plikt – ved opphold i landet over 3 mnd Tilpasset opplæring Rett men ikke plikt til spesialopplæring

Å respektere barns rettigheter forandrer måten voksne tenker på seg selv i møte med barn. Barnekonvensjonen forandrer ikke bare barns status men også voksnes status.