Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

§ 1-1. Formålet med opplæringa

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "§ 1-1. Formålet med opplæringa"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 § 1-1. Formålet med opplæringa
Opplæringa i skole og lærebedrift skal, i samarbeid og forståing med heimen, opne dører mot verda og framtida og gi elevane og lærlingane historisk og kulturell innsikt og forankring. Opplæringa skal byggje på grunnleggjande verdiar i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfridom, nestekjærleik, tilgjeving, likeverd og solidaritet, verdiar som òg kjem til uttrykk i ulike religionar og livssyn og som er forankra i menneskerettane.

3

4 2012 - Ideer til nytt læreverk i RLE
Bygge på kjerneelement i faget - fortellingen Gå bort fra spiralprinsippet for å skape mer tid til fordyping Skrive prosatekst tilpasset aldersgruppen

5 Store spørsmål – utviklet parallelt med forarbeid til ny læreplan:
NOU 2014:7 Elevenes læring i framtidens skole NOU 2015:8 Fremtidens skole (RLE -> KRLE) Stortingsmelding Fag – Fordyping – Forståelse Innstilling 19 S til Stortinget fra Kirke- utdannings- og forskningskomiteen

6 «Komiteen mener at en av skolens oppgaver er å forvalte en nasjonal kulturell arv som alle barn og unge skal få del i. Det dreier seg om å bygge opp og videreutvikle en felles kulturell identitet, samtidig som man viser åpenhet og toleranse overfor ulike kulturelle og religiøse grupper og individer. Komiteen mener det er behov for at videreutviklingen av Kunnskapsløftet understøttes gjennom et verdiløft i skolen. Viktigheten av skolens formålsparagraf må i sterkere grad løftes frem på alle plan i skolehverdagen.»

7 Føringer for ny læreplan
«Læringsprosesser som fremmer dybdelæring, kjennetegnes ved at elevene får jobbe med lærestoffet over tid,..» (Ludvigsenutvalget) «.. fagfornyelse basert på å definere fagenes kjerneelementer og bærende ideer, slik at eleven over tid utvikler forståelse av innhold og sammenhenger i faget.» (St.meld 28)

8 «Regjeringen går inn for en fornyelse av de nasjonale læreplanene ved at omfanget reduseres og at kompetansemålene blir færre og tydeligere» ( )

9 8. trinn I begynnelsen var fortellingen Hinduismen Det gamle testamentet Jødedommen Etikk og dialog 9. trinn Buddhismen Jesus og evangeliene Islam Kristendommens historie Etikk og filosofi 10. trinn Humanismen Kristendommen Etikk og filosofi Religiøst mangfold Fem verdensreligioner

10 Å begynne med begynnelsen - alle skal med

11 Fagartikkel om myter Kriterier: Innledning om myter
Hoveddel med gjenfortelling av en myte Avslutning med egne refleksjoner om innholdet i myten Gjennomføring: Lage tankekart med kun enkeltord, alle hjelpemidler, gjerne samarbeid med andre (45 min) Skriveøkt, kun tankekartet som hjelpemiddel (45 min) (Senere på høsten tilsvarende oppgave om hinduismen. Velge tankekart eller styrkenotat. Flere kriterier hentet fra norskboka. Dobbelt så lang skriveøkt, eventuelt vurdering med karakter.)

12 Utdrag fra elevtekster - grunnlag for diskusjon
«En filosof fortalte at det ikke alltid var to kjønn, men at før i tiden var det tre. Dette er jo selvfølgelig bare en myte. En myte er noe som skal gi et budskap, men den er ikke sann. Det er ikke sant at det før i tiden var tre kjønn. Det var bare noe man trodde før i tiden.» «…En dag bestemte menneskene at de hadde lyst til å bli guder. Det var ikke bare Zevs og de andre gudene som fikk sitte med makta. De skulle storme Olympus og bli guder selv. Derfor tok de å stablet fjell på fjell for å komme opp til Olympus. De begynte å yppe seg mot gudene…» «…Gudene hadde en plan B i tilfelle menneskene skulle begynne å yppe seg igjen. Da skulle de kutte dem i to på nytt. I så fall måtte de hinke rundt med ett halvt ansikt, en arm, ett øye, en lunge, et halvt sett med kjønnsorganer…» «…Denne fortellingen er bare oppdiktet. Men den sender et budskap, og den gir et svar…» «…Fortellingen sier at den du elsker er den andre halvdelen din fra før menneskene yppet seg mot gudene. ..» «…Det er ikke like vanlig å lage myter nå om dagen som før, men det er sikkert noen som fortsatt lager myter for å sende et budskap…»


Laste ned ppt "§ 1-1. Formålet med opplæringa"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google