Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID"— Utskrift av presentasjonen:

1 INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Barnekonvensjonen er Redd Barnas viktigste arbeidsverktøy. Den sikrer rettigheter til hvert enkelt barn. Redd Barna arbeider for at alle barn skal overleve, lære og være trygge.

2 Redd Barna arbeider i 120 land
Redd Barna arbeider i hele 120 land! Redd Barna er verdens største organisasjon for barn. Vi jobber for at barn skal få oppfylt sine rettigheter og ha rett til å overleve, bli beskyttet, få god læring og få en trygg oppvekst med gode framtidsutsikter.

3 FNs barnekonvensjon om barns rettigheter gjelder for alle barn uansett hvor de bor
Rekk opp hånda de av dere som har hørt om barns rettigheter? FNs barnekonvensjon forteller hva barn har rett til. Redd Barna jobber for barns rettigheter: vi jobber for at alle barn skal overleve, være trygge og lære. Barns rettigheter sier noe om hva barn trenger for å ha det bra. De trenger å kunne være seg selv og tro og mene det de vil, og de trenger omsorg og bli passet på. Dette trenger alle barn. Uansett om du bor i Norge, Somalia, USA eller Kina. Barns rettigheter er noe som alle barn i verden har. Det gjelder for rike og fattige, også for barn som bor i land med krig. Og uansett hva foreldrene dine jobber med, hvilken hudfarge og religion de har. Derfor gjelder barns rettigheter også for barn på flukt som kommer til Norge. De har akkurat de samme rettighetene som norske barn. Barns rettigheter gjelder alle barn! Og det gjelder helt til du er 18 år. Du er barn til du er 18 år, og voksen etter det. Og rettighetene gjelder også for barn i Norge!

4 Hvorfor har barn egne rettigheter?
Kan dere tenke dere hvorfor barn har sine egne rettigheter? Barn på flukt trinn

5 Barn er ikke ferdig utviklet, de er ekstra sårbare.
Det er fordi man mener barn har noe spesielt ved seg som gjøre at de trenger ekstra beskyttelse. Barn er ikke ferdig utviklet, de er ekstra sårbare. Barn har ikke stemmerett. Klarer ikke alltid å få sagt det som er viktig dem. Noen ganger så tenker voksne på hva som er viktig for dem selv, og ikke på det som er viktig for barn. De trenger spesiell beskyttelse for å minne de voksne på hva som er viktig for at barn i hele verden skal ha det bra. Barn på flukt trinn

6 Redd Barna kjemper for at alle barn skal overleve
Oumar har nettopp blitt 1 år gammel. Han og moren Mariam bor I Nigeria. Han kom på sykehus og veide bare 5 kilo. Oumar ble undersøkt av Redd Barnas personale og det ble klart at han led av feilernæring og hadde diarè. Det kan være veldig farlig for et lite barn og kan føre til at barnet dør hvis det ikke får hjelp. Etter bare to dager på klinikken var han mye bedre og hadde ikke lenger diarè.

7 Lære Her i Norge har alle barn rett og plikt til å gå på skolen. Dessverre er det mange barn i verden som ikke får gå skolen, og mange som går på skolen får dårlig opplæring på grunn av få lærere, dårlige eller ingen skolebøker, ikke skolemat, og at elever ikke går på en skole med klasserom/ tak over hodet o.l. Barn har rett til å gå på skole og lære det de trenger. Skole er viktig for at barn skal ha et godt liv. Denne jenta er fra Syria, er 5 år og heter Tala. Hun går på skole i en flyktningeleir drevet av Redd Barna. Hun har lyst til å bli lærer. “Jeg har lyst til å lære barn å lese og skrive’’, sier hun. “Jeg vil lese historier for dem. Jeg er så glad i lærerne mine fordi de er så snille mot oss.” Utdanning kan forandre et samfunn og bidra til å skape fred – ved å lære å respektere hverandre, løse konflikter på en fredelig måte og lære at alle mennesker er like mye verd!! Du lærer å lese, skrive, regne og annen kunnskap som er nyttig når du skal få deg en jobb, tjene penger og skape deg et godt liv - Det forandrer måten du tenker på! På skolen lærer du å tenke kritisk og selvstendig slik at du kan ta egne valg og forklare hva du mener. - Du lærer om rett og galt, og om å ha respekt for andre. Du lærer å forstå det som skjer rundt deg, og kan være med på å ta kloke og gode valg for framtida. - Du får være sammen med andre barn, du hører til i en gruppe og du får mulighet til både å lære og leke sammen med andre barn

8 Og være trygge Alle barn trenger noen som er glad i dem. Barn trenger å føle seg trygge for å utvikle seg på en god måte. Alle barn har rett til å vokse opp i trygghet.

9 Alle barn har like rettigheter
Barn med funksjonsnedsettelser har akkurat de same rettighetene som andre barn. Redd Barna arbeider for at disse barna også skal få oppfylt rettighetene sine, uansett om de bor I Norge eller et annet land Marlita Sylvester bor I Malawi, er 15år og går i 6.klasse. Jeg elsker å gå på skolen, men det er veldig vanskelig for meg. Jeg ble påkjørt av en motorsykkel da jeg var liten og ble lam i bena. Det er vanskelig å komme meg til og fra skolen. Det er to kilometer til skolen og jeg trenger hjelp til å skyve rullestolen fordi veien er humpete. I regntiden blir rullestolen sittende fast I søla. Jeg har blitt med i barneklubben til Redd Barna. Der har jeg lært at jeg har rett til å gå på skolen. Jeg har også lært at ingen har lov til å erte meg, det er en rettighet jeg har. Redd Barna i Malawi har fokus på at barn med funksjonsnedsettelse skal få god utdanning, på lik linje med andre barn. De gir opplæring til lærere og hjelper foreldre og lokalsamfunnet å ta godt vare på barn som har spesielle behov.

10 Nødhjelpsarbeid Redd Barna arbeider i områder der det er krig, tørke og andre naturkatastrofer. Det er alltid barna som lider mest fordi de er de svakeste. Her blir barn i Sør-Sudan målt rundt armen for å finne ut om de er underernært. Det er tørke og sultkatastrofe i Sør-Sudan, og Redd Barna er der for å dele ut næringsrik mat, vann og medisiner.

11 Arbeid i Norge Mange barn i Norge vet ikke at de har egne rettigheter. Det er for eksempel ikke lov at barn skal bli mobbet på skolen eller at noen blir holdt utenfor felles aktiviteter fordi de ikke har råd til å være med. Alle barn har rett til å være seg selv, uansett hvem de er. Derfor lager vi materiell for skoler slik at barn i Norge kan lære om sine rettigheter, blant annet i Det magiske klasserommet og Rettighetsslottet. Vi arbeider også for at barn som flykter til Norge skal ha like god beskyttelse som barn som er født her. Da snakker vi med de som bestemmer i landet for å endre lover slik at alle barn blir godt ivaretatt.

12 Takk for at dere vil samle inn til Redd Barnas arbeid!

13


Laste ned ppt "INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google