”Veilederspråk og veilederholdninger” Kort innføring i verdigrunnlag og noen språkbevissthetskrav når man skal være veileder September 2005 Bjørn Damsgaard.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Veiledning av elever / lærlinger
Advertisements

Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Liv M. Lassen og Nils Breilid
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Ambisjoner og arbeidsmåter 24. september2013.   Uformell samtale og samhandling  Formell samtale og samhandling  Faglitteratur  Forelesninger  Skriving.
1 MENTOR: May-Britt Hägg Professor v/ Inst. Kjemisk prosessteknologi Forskningsfelt: Gassrensing, membraner / materialteknologi Første kvinne utdannet.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
VURDERING FOR LÆRING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Læreren som sosialiseringsagent og relasjonsbygger. Kommunikasjon med barn og andre mennesker. Forelesning A1A og A1B S.100 den Bjørn Damsgaard.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Fem viktigste tips Som hjelper deg med å vinne i online Bingo Innsendt av :
Samtykke. Problemstillinger – Testasjonshabilitet – kan vedkommende skrive testament? – Stemmerett. Kan vedkommende stemme ved et valg? – Bilkjøring?
Hva er etikk Etikk er læren om moral og kan forståes som vår evne til å gi gode begrunnelser for valgene vi gjør. Dette blir spesielt viktig når vi skal.
LÆRERROLLEN L 97: Formidler, omsorgsperson, veileder, samtalepartner, og regissør.
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
Barnesyn og barns medvirkning
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
Arbeidet med prosjektskissen
Velkommen som ny medarbeider i Modum Kommune
Samarbeid og konflikt.
Kvalitet I barnehagen Presentasjon
Hovedmomenter i forslagene til tiltak:
Bjørnsgård barnehage.
Våre familier Skoleåret 2017/2018 Framtid - Samspill - Skaperglede.
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Helsesøsterkongressen 2017
Muntlig vurdering – å veilede andre
Målprosesser Uke 2.
Grunnleggende om veiledning
Mål Faglige mål: “Reflektiv rådgiver” Teoretisk oversikt
Ingerid S. Straume, PhD Akademisk skrivesenter Universitetsbiblioteket
Venner & valg Avslutning.
Tilbakemeldinger som fremmer læring
Ny vri Kany, Lene og Mona.
Kapittel 1 SAMSPILL.
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Kapittel 46 Utviklingssamtale.
- eksempel fra KROPPSVØING
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Samtaletrekk B – Samarbeid
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Samtaletrekk B – Samarbeid
Bevis i matematikk- undervisningen
Matematikk på ungdomstrinnet
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Norges Musikkhøgskole
Velkommen til foreldremøte
Bikkjestykket barnehage Tidlig innsats og utfordrende atferd
Tverrfaglige tema.
Nå er vi spente!.
Velkommen til foreldremøte
Aktiv lytting gjennom fem steg.
FAGFORNYELSEN hva innebærer det -hvordan jobber vi i Færder
FAGFORNYELSEN hva innebærer det -hvordan jobber vi i Færder
Modul 3 – La deg inspirere til å inkludere
Hvordan lærer vi best? Kurs 4
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Utskrift av presentasjonen:

”Veilederspråk og veilederholdninger” Kort innføring i verdigrunnlag og noen språkbevissthetskrav når man skal være veileder September 2005 Bjørn Damsgaard

”Ingen trenger veiledning i entydige situasjoner”  Å veilede er å klargjøre muligheter sammen  Å veilede krever nysgjerrighet  Å veilede krever åpen og diskuterbar refleksjon  Å veilede kan bli å oppdage noe sammen  Å veilede er en profesjonell virksomhet  Veiledning forutsetter kunnskap/viten om elevenes utgangspunkt  Veiledning forutsetter anerkjennelse av elevenes utgangspunkt  Likeverd og asymmetri er en grunnleggende forutsetning  Veiledning er uttrykk for tiltro og optimisme

Veiledere snakker et trusselfritt språk  Respekten for det uferdige og mulige  Gi noe avkall på kontroll og retthaveriskhet  Leter etter mening og straffer ikke uklarhet  Fantasi, humor og kreativitet kan være klargjørende og kan skape trygghet  Alvor passer også godt, også for barn  Mental ro i forhold til uenighet, ulikhet osv  Vi vil vel hverandre vel !!?  Det er viktig å være ”uvitende”

Startfase og veilederansvar  Avtale i forhold til forventninger  Klargjøre og fordele ansvar og krav  Bevisst bruke evnen til å tenke i ulike perspektiv = Oppdagerferder  Vente (lenge ?) med å gi råd **  Tegn på kvalitet: spontanitet, idérikdom,eleven snakker mye, alvor og humor er i slekt, samtalen er ”for kort”

Veiledningsprosess  Tilrettelegging for et møte  Klargjøre elevens situasjons-/oppgave oppfatning  Dialog   Intervju ?? Refleksjon  Utfordringer som er håndterbare og mulig å sortere i en progresjon ”Den som fokuserer på alt ser svært dårlig” ”Den som fokuserer på alt ser svært dårlig”  Skissere valgmuligheter, handlinger,  Vurdere i forhold til mål og konsekvenser

Hva er du når du er profesjonell veileder  Kunnskapsrik, strukturert, ledende, men ikke dominerende, interessert, tålmodig, imøtekommende, tilstedeværende, forstandig/ettertenksom, flink til å huske og i stand til å ”spole tilbake” og språkbevisst  Lytter og tolk, men også forteller eller ”maler”  Direkte og jeg-preget, men ikke bedreviter  Etisk forankret, men ikke moralist  Kanskje et eksempel, men ikke Norm

Noen varselbjeller som bør lyse når man tråkker i skogen med bare tær.  Hører du deg selv si følgende ? -Nei det er ikke sånn…(Eier av Virkeligheten) -Alle vet da at… (Hvem er alle ? Og hvem er så de andre ?) -Dette forstår du sikkert ikke nå, men… -Da jeg var på din alder… (Den rette måten å ha vært barn på ?) -Du/dette er grei/greit, men… (Hva gjelds mest ?) -Du behøver ikke fortelle meg det… -Bare gjør som du vil du…. (Hobbymartyr )

Profesjonistenes fagterminologi når vi studerer veiledningsteori og veiledningspraksis  Intersubjektivitet på tross av ulik kompetanse og status osv.  Profesjonell og bevisst Naivitet  Anerkjennelsens dynamikk, attribuering  Den enkeltes livsverden – et holistisk fenomen. En ”verden” i endring.  Meningsfylde skapes i og av den enkelte  Minnespenn, Fordommer og Filtre kan lure oss i erkjennelsesprosessene