Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Aktiv lytting gjennom fem steg.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Aktiv lytting gjennom fem steg."— Utskrift av presentasjonen:

1 Aktiv lytting gjennom fem steg

2 1. Følg nøye med I dette steget lærer du å gi den som snakker, din fulle oppmerksomhet. Du lar også den som snakker forstå at du lytter ved hjelp av bekreftelser. Ha øyekontakt med den som snakker Konsentrer deg om å ha fokus, ikke tenk på andre ting Ikke begynn å forberede din respons mens personen snakker Sørg for at omgivelsene ikke forstyrrer deg Legg merke til kroppsspråket og tonen til den som snakker – hva forteller det ikke-verbale budskapet deg? Hvis du er i en gruppe, unngå sidesamtaler

3 2. Vis fysisk at du lytter Bruk kroppsspråk og småord som viser at du lytter oppmerksomt til den som snakker. Nikk innimellom når det passer Bruk passende ansiktsuttrykk Følg med på ditt eget kroppsspråk. Pass på at du er åpen og avslappet, i stedet for lukket og spent Bruk små kommentarer som «jaha», «ja», «stemmer», osv.

4 3. Sjekk at du forstår Våre personlige erfaringer, våre meninger og våre følelser kan påvirke måten vi lytter på. Det er mulig at budskapet blir feil oversatt eller feiltolket, slik at vi hører et budskap som ikke var ment. Før du svarer, er det viktig å sjekke at du har forstått, ved hjelp av disse verktøyene: Sjekk at du har hørt budskapet riktig ved å si ting som: “Det jeg hører du sier er…” eller “Hvis jeg forstår deg riktig, sier du…” eller “Jeg tror du snakker om…” Still spørsmål som vil bidra til å avklare meningen i det som sies. Her er noen forslag: “Kan du fortelle meg mer om…” eller “Hva mente du da du sa…?” eller “Jeg tror du sier… er det riktig?” Oppsummer det du har hørt nå og da – ikke vent til slutten, da kan det hende, at du ikke husker nøyaktig hva som ble sagt

5 4. Ikke avbryt! Det er ikke noe godt som kommer ut av å avbryte den som snakker. Du vil kun begrense dine sjanser for å forstå det som blir sagt, fordi du ikke vil få høre alt – og fordi den som snakker vil bli frustrert!

6 5. Svar på en læringsfremmende måte
Når du aktivt lytter, viser du respekt for den som snakker, samt får den informasjonen du trenger for å gi ditt svar. Når du har fått denne informasjonen og klargjort den, er det på tide å forme svaret. Når du uttrykker dine tanker: Vær ærlig og åpen Vis respekt Vær grundig Husk også at når du bruker aktiv lytting er du en modell for god væremåte ved lytting. Ikke bli overrasket over å høre at også klassekamerater begynner å bruke avklarende spørsmål eller reflekterende setninger – dette vil være en bra ting for alle i klassen!


Laste ned ppt "Aktiv lytting gjennom fem steg."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google