Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nå er vi spente!.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nå er vi spente!."— Utskrift av presentasjonen:

1 Nå er vi spente!

2 Faser i arbeidet med læreplaner spesielt
læreplanutvikling læreplanutkast veilednings og støtteressurser Fase 3: forberede bruk av læreplanverket Lokalt samarbeid Faser i arbeidet med læreplaner spesielt I gang! Her må vi samarbeide godt !

3 Hvorfor kom nå endringen, da? Litt repetisjon:
Læreplanene skal fornyes ved å gjøre dem mer relevante for framtiden. Målet er å styrke utviklingen av elevenes dybdelæring og forståelse. Fagene skal få mer relevant innhold, tydeligere prioriteringer og sammenhengen mellom fagene skal bli bedre Det er allerede utarbeidet og vedtatt ( ) kjerneelementer i fagene Verdigrunnlaget skal løftes fram i læreplanene, og elevene skal blant annet jobbe tverrfaglig med demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring. Dagens fag beholdes, men innholdet fornyes. Kritisk tenkning og refleksjon vil bli en viktig del av hva elevene skal lære i skolen. I tillegg skal de praktiske og estetiske fagene styrkes. Det ønskes mer kreativitet i skolen og at elevene skal lære på nye måter. Nye læreplaner vil først være klare for elevene høsten 2020….MEN

4 Vi har hurtigarbeidende læreplangrupper sentralt
Ny informasjon legges ut fortløpende, her gjelder det å følge med! Arbeidet er nå i gang med å lage læreplanene for alle fagene i grunnskolen og de gjennomgående fagene i videregående opplæring. Høsten Læreplangruppene jobber med å utvikle læreplanene for de enkelte fagene. Oktober Udir deler utkast til læreplanene og ønsker tilbakemelding fra alle som er interessert. Nøyaktig tidspunkt for innspillsrunden er ennå ikke klar. Vi legger opp til en åpen prosess og UDIR vil be om tilbakemeldinger på flere områder underveis i arbeidet i løpet av høsten. Våren Før læreplanene blir fastsatt som forskrift, skal læreplanene på offentlig høring.

5 Hva er din mening? Dette betyr at:
udir kommer til å kommunisere direkte med oss, profesjonen det er en åpen prosess og lav terskel for å uttale seg du, din skole, klubben, ressursgruppe, prosjektgruppe og alle som har et engasjement kan være med å påvirke. vår stemme er viktig! Hva er din mening?

6 Og «as we speak», her er siste oppdatering fra udir!

7 Alle som vil kan uttale seg da UDIR ønsker tett kontakt
..og publisert : retningslinjer for utarbeidelse av nye læreplaner Dette er retningslinjene læreplangruppene å forholde seg til i arbeidet med å lage nye læreplaner Ved å bli kjent med disse retningslinjene, gir du deg selv gode forutsetninger for å mener noe om de nye planene. De første utkastene er ventet publisert rundt 17.oktober, kommunens ressursgruppe kommer til å uttale seg. Alle som vil kan uttale seg da UDIR ønsker tett kontakt med alle i denne viktige prosessen.

8 Støtte til skolene i arbeidet med læreplanene
Det utvikles veilednings- og støtteressurser i samarbeid med skoler og de som jobber med læreplaner i det daglige. Det jobbes blant annet med å utvikle støttemateriell for overordnet del, og målet er at denne skal være klar høsten 2018. Det jobbes med å utvikle en læreplanvisning med tilhørende støtteressurser for å ta dem i bruk i skolehverdagen. Støtteressursene utvikles som verktøy knyttet direkte til læreplanene slik at du får hjelp der du er i selve læreplanen i stedet for å lete etter materiell andre steder på UDIRS nettside. Det utvikles også kompetansepakker som skal bidra til økt læreplananalytisk kompetanse og økt forståelse for dybdelæring. Læreplanvisningen med støtte er ferdig samtidig med innholdet i læreplanene.

9 2019-2020 – skolene forbereder seg
Skoler, skoleeiere og lærerutdanningene skal få mulighet til å forberede seg på å ta det nye læreplanverket i bruk. Dette året kan skoler og skoleeiere organisere gode prosesser og gjøre seg kjent med å ta i bruk læreplanverket i sin egen praksis. I denne perioden vil skolene ha tid å jobbe med læreplanverket, og forberede seg på å ta det i bruk.

10 Fra skoleåret 2020-21: Trinnvis innføring av læreplaner
De nye læreplanene innføres trinnvis over en periode på tre år. Fornyelsen av læreplanene innebærer til dels store endringer i fagenes innhold, og det er mange hensyn å ta når vi planlegger innføring. Blant annet er det viktig å ta hensyn til at elevene skal prøves etter læreplanene de har fått opplæring i. Skoleåret Følgende trinn tar i bruk nye læreplaner: 1.-9. trinn Vg1 Skoleåret 10. trinn Vg2 Skoleåret Vg3

11 Og sånn ellers minnes det om:
Det er blant annet jobbet med følgende: kjerneelementer i de ulike fagene Kjerneelementer er det elevene må lære for å kunne mestre faget og det mest betydningsfulle innholdet elevene skal lære på skolen. Kjerneelementer består av sentrale begreper, metoder, tenkemåter, kunnskapsområder og uttrykksformer i faget. hvordan de tverrfaglige temaene skal integreres i fagene Demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring skal være gjennomgående temaer i alle skolefag. struktur i læreplanene Dagens læreplanstruktur med formål i faget, hovedområder, kompetansemål og grunnleggende ferdigheter i faget kan bli endret. Hvordan strukturen i læreplanene blir, vil avhenge av hvordan kjerneelementene i fagene vil se ut. hvordan verdigrunnlaget og overordnet del skal integreres i fag Verdiene og prinsippene slik de fremkommer i ny overordnet del skal integreres i fagene. I arbeidet med kjerneelementer og senere i utviklingen av nye læreplaner i fag skal disse verdiene og prinsippene integreres og konkretiseres der det er naturlig i det enkelte fag. hvordan de grunnleggende ferdighetene skal integreres i fag De grunnleggende ferdighetene skal integreres i fag der det er naturlig. Noen fag vil være nærmere knyttet til noen grunnleggende ferdigheter enn andre fag. Dette skal få konsekvenser i fornyet læreplanverk, og det skal tydeliggjøres hvilke fag som har et særlig ansvar for å integrere enkelte ferdigheter.


Laste ned ppt "Nå er vi spente!."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google