Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tverrfaglige tema.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tverrfaglige tema."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tverrfaglige tema

2 3 tverrfaglige temaer i fagfornyelsen
Demokrati og medborgerskap Bærekraftig utvikling Folkehelse og livsmestring De tre temaene omtales i overordnet del og er omfattet av de fag der temaet er relevant. De fleste fag har perspektiver mot ett eller flere av temaene

3 Tverrfaglige tema «Skolen skal legge til rette for læring innenfor de tre tverrfaglige temaene folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling» Tverrfaglige tema omhandler aktuelle samfunnsutfordringer som krever engasjement fra enkeltmennesker og fellesskapet i lokalsamfunnet, nasjonalt og globalt Elevene skal arbeide med temaene gjennom arbeid med problemstillinger fra ulike fag –elevene skal oppnå forståelse og å se sammenhenger på tvers av fag Utfordringer og dilemmaer. Finne løsninger Lære om sammenhenger mellom handlinger og konsekvenser Målene for hva elevene skal lære skal uttrykkes i kompetansemål der det er faglig relevant

4 Demokrati og medborgerskap
Arbeid med tverrfaglig tema «Demokrati og medborgerskap» skal bl.a.: gi elevene kunnskap om demokratiets forutsetninger, verdier og spilleregler, og gjøre dem i stand til å delta i demokratiske prosesser. gi elevene forståelse for sammenhengen mellom demokrati og sentrale menneskerettigheter som ytringsfrihet, stemmerett og organisasjonsfrihet. la elevene få innsikt i at demokratiet har ulike former og uttrykk. vise sammenhengen mellom individets rettigheter og plikter. stimulere elevene til å bli aktive medborgere. gi elevene kompetanse til å delta i videreutviklingen av demokratiet i Norge. gi elevene kunnskaper og ferdigheter til å møte utfordringer i tråd med demokratiske prinsipper. skape forståelse for dilemmaer som ligger i å anerkjenne flertallets rett og mindretallets rettigheter. øve opp elevenes evne til å tenke kritisk, å håndtere meningsbrytninger og respektere uenighet. lære elevene hvorfor demokratiet ikke kan tas for gitt, og at det må utvikles og vedlikeholdes.

5 Bærekraftig utvikling
Arbeid med tverrfaglig tema «Bærekraftig utvikling» skal bl.a.: legge til rette for at elevene kan forstå grunnleggende dilemmaer og utviklingstrekk i samfunnet, og hvordan de kan håndteres. handle om å verne livet på jorda og ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine behov. bygge på forståelsen av sammenhengen mellom sosiale, økonomiske og miljømessige forhold. vise at menneskehetens levesett og ressursbruk har konsekvenser lokalt, regionalt og globalt. utvikle elevenes kompetanse som gjør dem i stand til å ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. gi elevene forståelse for at handlingene og valgene til den enkelte har betydning. omhandle problemstillinger knytte til miljø og klima, fattigdom og fordeling av resurser, konflikter, helse, likestilling, demografi og utdanning. skal lære elevene om sammenhengen mellom de ulike aspektene ved bærekraftig utvikling. omhandle hvordan teknologi har betydelig innvirkning på menneske, miljø og samfunn. synliggjøre og gi elevene forståelse av hvordan teknologiutvikling kan bidra til å løse problemer, men også hvordan det kan skapes nye.

6 Folkehelse og livsmestring
Arbeid med tverrfaglig tema «Folkehelse og livsmestring» skal bl.a.: gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg. gi forståelse for og selv kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv. Skal lære elevene å håndtere medgang og motgang, og personlige og praktiske utfordringer på en best mulig måte. omhandle viktige tema som; fysisk og psykisk helse, levevaner, seksualitet og kjønn, rusmidler, mediebruk, og forbruk og personlig økonomi, verdivalg og betydning av mening i livet, mellommenneskelige relasjoner, å kunne sette grense og respektere andres, å kunne håndtere tanker, følelser og relasjoner.

7 Psykisk og fysisk helse -gode helsevalg
Eksempel på hvordan føringer fra overordnet del integreres i ulike fag innenfor tverrfaglig tema: Folkehelse og livsmestring Psykisk og fysisk helse -gode helsevalg -utvikle positivt selvbilde og trygg identitet Levevaner Seksualitet og kjønn Verdivalg og betydningen av meningen i livet Rusmidler Mediebruk Forbruk og personlig økonomi Forstå og kunne påvirke faktorer for å mestre eget liv Mellommenneskelige relasjoner - å kunne håndtere tanker, følelser og relasjoner - å sette grenser og respektere andres «Folkehelse og livsmestring skal bidra til utvikling av kompetanse som fremmer helse og gjør elevene i stand til å mestre og håndtere utfordringer i livet»


Laste ned ppt "Tverrfaglige tema."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google