Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kapittel 1 SAMSPILL.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kapittel 1 SAMSPILL."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kapittel 1 SAMSPILL

2

3 Å være medmenneske Å vise omsorg
…innebærer å være til stede for andre mennesker. Gjennom oppdragelsen og sosialiseringen har de fleste av oss lært å stille opp for andre når de har behov for det. Å vise omsorg …for andre er en annen viktig dimensjon ved det å være medmenneske. Med omsorg mener vi å bry seg om og gjøre noe for andre.

4 Etikk er teorien bak moralen
Etikk handler om grunnleggende verdier og om normer og regler for hvordan vi skal være mot hverandre. Moral er den måten vi tenker om noe eller noen på, og de handlingene vi utfører.

5 Yrkesetiske retningslinjer
Yrkesetiske retningslinjer er laget for å beskytte pasienten eller brukeren. De skal sørge for at alle i helse- og omsorgstjenesten jobber ut fra det samme verdigrunnlag Yrkesetiske retningslinjer fra Fagforbundet Vi møter bruker, pasient og pårørende: med respekt for hvert menneskes iboende verdighet med høy faglig kvalitet ved å sette brukerens og pasientens interesser og ståsted i fokus med vennlighet, respekt og omtanke med respekt for privatsfæren ved å støtte brukerens rett til medvirkning og egne valg med kjennskap til og ansvar for begrensninger i egen kompetanse ved å melde fra hvis vi oppdager uverdige og uforsvarlige forhold med å overholde taushetsplikten

6 ….innebærer at vi møter hele personen. Et reduksjonistisk menneskesyn
Et helhetlig menneskesyn ….innebærer at vi møter hele personen. Et reduksjonistisk menneskesyn ……innebærer at vi er mer opptatt av enkeltdelene enn av helheten.

7 Samhandling Samhandling er det som foregår mellom to eller flere mennesker som har med hverandre å gjøre. Vi får en relasjon til dem vi samhandler med, og vi påvirker hverandre gjensidig

8 Positiv dialog …er en åpen samtaleform i samhandling med andre. Målet er å skape tillit og en trygg relasjon basert på hva man faktisk tenker og mener.

9 Noen utfordringer: Du skal inngå i en relasjon til alle typer pasienter, brukere og pårørende Du skal kommunisere med mennesker enten de har en demenssykdom, en psykisk lidelse eller er i krise. Du skal veilede og bli veiledet Du skal håndtere konflikter.

10 Profesjonell relasjons-kompetanse
Selvforståelse …handler om at du forstår deg selv, hvilke verdier som er viktige for deg, og hvordan du vil handle i ulike situasjoner. Profesjonell relasjons-kompetanse …dreier seg om at vi forstår og samhandler på en god og hensiktsmessig måte med de menneskene vi møter, enten de er pasienter, pårørende eller kollegaer.

11 Profesjonell omsorg ….betyr at det forventes at du skal gi omsorg uten å få noe tilbake fra den som mottar omsorgen. Du vil møte pasienter og pårørende som gir uttrykk for takknemlighet og glede over den omsorgen du gir, men utover det er ikke profesjonell omsorg basert på gjensidighet.

12 Omsorg for pårørende Det er viktig å være oppmerksom på hvordan de pårørende har det. Du må gi dem mulighet til å gå fra pasienten i forvissning om at han eller hun får tilsyn og blir tatt godt vare på.

13 Det er viktig å være oppmerksom på din egen makt i forholdet til en pasient Diskuter i klassen hva slags makt du kan ha overfor pasienter og pårørende


Laste ned ppt "Kapittel 1 SAMSPILL."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google