Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand 13.04.10.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Generell presentasjon om frisklivssentraler
Advertisements

Ny lov om folkehelsearbeid
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
VELKOMMEN TIL KURS | |.
Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Samhandlingsreformen
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Statssekretær Ellen Birgitte Pedersen August/september 2009.
Hvor ble det av forebygginga?
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Kommunen og samhandling - utfordringer
Koordinatormøte
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
Planer, ideer og visjoner
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Fremtidens folkehelsearbeid
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
NFF-møte Dagsorden • Samhandlingsreformen intensjoner • Områder i Samhandlingsreformen i 2012 • Virkemidler i 2012 • Avtaler med sykehuset – samarbeid.
Sosiale ulikheter i helse
FYLKESMANNEN I AUST-AGDER Fylkesmannens rolle i folkehelsearbeidet i lys av ”Nasjonale mål og hovedprioriteringer” Kristiansand Sidsel Birkeland.
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
“FØRSKULEVUKKU “ ... Bygger på ordinært Helsestasjons program
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Helsesøsterkongress i Kragerø 24. – 26. april 2012
Helsedirektoratets forventninger: Hvor bør kommune- og spesialisthelsetjenesten være i 2015? Sykepleierforbundets fagseminar om forebyggende helsearbeid.
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
- rolle- retning og påvirkning Kari E. Bugge Fagsjef
45          Hvordan skal vi sikre god kvalitet og kompetanse og fornøyde pasienter i fremtidens helse- og omsorgstjeneste? Lisbeth Normann, forbundsleder.
Signaler for rus og psykisk helse i Prop 1S og Meld. St. 30 – Se meg!
Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
Fysisk aktivitet og sunn livsstil
Nye rammebetingelser for folkehelsearbeidet Samling for folkehelsekoordinatorer/HEFO koordinatorer 13.april 2010 Kjetil Drangsholt Seniorrådgiver Regionalutviklingsenheten.
Nettverkssamling om barnefattigdom
Hva skjer akkurat nå? Ny organisering i Sosial-, helse- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen Embetsoppdraget/samhandling. Familieveiviserprosjektet.
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Erfaringer med tverrfaglig samarbeid Bydel / IMDI / Skole/ Politi
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Lagt fram 19. juni 2009.
Toril Lahnstein Divisjonsdirektør Divisjon primærhelsetjenester
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Prosjekt tidlig innsats
Samhandlingsreformen Av Kari Kjønaas Kjos. Riktig diagnose: Et mer helhetlig ansvar for helsetjenesten Flest mulig helsetjenester i kommunene Tiltak for.
Innledning – om samhandlingsreformen og endringer i helselovgivningen
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
NASJONALT SENTER FOR MAT, HELSE OG FYSISK AKTIVITET.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Høring kommunedelplan folkehelse
Nasjonale mål og hovudprioriteringar for 2010 Koordinatorsamling Skei Hotell.
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Medvirker partnerskapsmodellen til mobilisering og folkehelsearbeid? Marte Hanche-Dalseth Folkehelsekonferanse, Alta
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve
Samhandlingsreformen – St. meld nr 47 ( )
KVALITETSPOLITIKK for Rehabiliteringsklinikken
TJELDSUND KOMMUNE ca 1250 innbyggere Fastlandet, Hinnøy og Tjeldøy
RULLERING HOVEDPLAN FOR FYSISK AKTIVITET, IDRETT OG FRILUFTSLIV
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand

Nasjonale mål og hovedprioriteringer for kommunene - hovedbudskap Det forebyggende arbeidet i kommunen skal styrkes Skaffe oversikt over helsetilstand og viktige påvirkningsfaktorer Styrke helsestasjon og skolehelsetjeneste Etablere og utvikle lavterskeltilbud på levevaneområdet Interkommunalt samarbeid Samarbeidsavtaler mellom kommunene og helseforetaket

Nasjonale mål og prioriteringer for virksomhetsområdet folkehelse Det brede folkehelsearbeidet – ny kommunerolle med et tydeligere ansvar for et bredt og helhetlig folkehelsearbeid (St.meld nr 16 Resept for et sunnere Norge og St.meld nr 20 Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller) Styrking av det tverrsektorielle arbeidet Styrking av forebyggende helsetjenester (St.meld nr 47 Samhandlingsreformen)

Det brede folkehelsearbeidet Staten forventer: kommunene videreutvikler det brede tverrsektorielle folkehelsearbeidet kommunene har et godt kunnskapsgrunnlag om befolkningens helsetilstand og påvirkningsfaktorer som også legges til grunn for politiske avgjørelser forebyggende og helsefremmende tiltak rettet mot barn og unge, integreres i barnehagenes og skolenes virksomhet

Tverrsektorielt arbeid Folkehelsekoordinator som er administrativt sentralt plassert Delta i kommunens samfunnsplanlegging – kommuneplan og andre planverk Viktige sektorer er plan, miljø, samferdsel, vei, bolig, NAV, utdanning og forskning, idrett og friluftsliv, kultur, frivillig og privat sektor

Forebyggende oppgaver Gratis frukt og grønt til alle elever To timer fysisk aktivitet for 5. til 7. trinn, utenom kroppsøvingstimene Arbeidet med Fri-programmet skal styrkes i skolene Skolehelsetjeneste og helsestasjonen bør styrke et helhetlig og tverrfaglig forebyggingstilbud

Forebyggende oppgaver Rusforebyggende arbeid – skjenking, rusforebyggingskoordinator, informasjonsarbeid alkoholfritt svangerskap og andre tiltak Etablere og videreutvikle frisklivsentraler Bygge opp lærings- og mestringssentraler for ulike grupper Vektlegge enkeltindividets kompetanse og ansvar

Utfordringer for kommunene i folkehelsearbeidet Det overføres ikke øremerkede midler Må ”konkurrere” med andre virksomhetsområder om økonomiske midler – f.eks. pleie og omsorg som også har store utfordringer. Staten setter også her krav til tjenestene Staten går ut med at det settes av store summer til folkehelsearbeid og forebyggende arbeid – hvor blir de pengene av? Staten legge opp til en del muligheter mht. å søke midler – omfattende søknadsprosedyrer og rapporteringer