Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve"— Utskrift av presentasjonen:

1 Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve

2

3 Utvikling i Halden Gjennom de siste tiårene har alle grupper i befolkningen fått bedre helse og levealderen har økt. Likevel er det noen forhold som er bekymringsfulle. Det er en negativ utvikling på viktige folkehelseområder, som fysisk aktivitet, kosthold og annen helserelatert adferd. Videre er det store og økende sosiale forskjeller i helse.

4 Lokalt ser vi at Halden ligger dårligere an enn landsgjennomsnittet på det fleste levekårs- og folkehelseindikatorer som bl.a. utdanning, sysselsetting, inntekt og helse. Disse utfordringene har betydning for den enkelte, men også for samfunnets økonomiske og sosiale bærekraft.

5 Retning inn mot samfunnsplanen
Folkehelsearbeid skal bidra til bedre levekår og god helse i befolkningen. Det handler om å skape gode oppvekstsvilkår for barn og unge, forebygge sykdom og skader, og å utvikle et samfunn som legger til rette for sunne levevaner, beskytter mot helsetrusler og fremme fellesskap, trygghet, inkludering, deltakelse og mestring.

6 Helseoversikten Lovpålagt for alle kommuner å ha løpende oversikt over helsetilstanden i kommunen.( folkehelseloven) Halden har relativ god oversikt via statistikker og innsamlede data, men pt. mangler vi en oppdatert befolknings-undersøkelse på området. Den siste ble gjenomført i 2011.

7 Hva sa innbyggerne? De aller fleste opplever at de har god helse og at de har det bra, selv om statistikken forteller oss at vi ligger dårligere an enn resten av landet på det meste. Dette er det viktig å huske på!

8 Slutninger basert på helseoversikten
Halden bør satse på 1) Utdanning/oppvekst 2) Arbeid 3) Psykisk og fysisk helse

9 Påstand. Ved å satse på utdanning og arbeid vil mange av folkehelseutfordringene i Halden bedre seg på sikt. Viktig å tenke langsiktig.

10 Helseoversikten har dere fått tidligere – bruker ikke tid på detaljer nå.
Oversikten er et viktig kunnskapsgrunnlag for samfunnsplanen. Legger grunnlaget for en rød tråd i kommunens planer.

11 Planprogrammet for samfunnplanen sier:
«I de nasjonale forventningene til regional og kommunal planlegging, fokuseres det på bærekraftig utvikling i tillegg til følgende tema»: - Klima og energi -By- og tettstedsutvikling - Samferdsel og infrastruktur - Verdiskapning og næringsutvikling - Natur, kulturmiljø og landskap - Helse, livskvalitet og oppvekstmiljø Alle områdene berører folkehelse.

12 Folkehelse i alt vi gjør !
For å skape et bedre samfunn må vi tenke folkehelse i alt vi gjør.

13 Overbygning i samfunnsplanen
Utjevning av sosiale forskjeller og utvikle et inkluderende samfunn er bærende element i samfunnsutviklingen som kommunen har ansvar for i tiden fremover. Tiltak eller tjenester i lokalsamfunnet skal utformes slik at de legger til rette for lik deltakelse for alle grupper i samfunnet

14 Overordnede strategier
1. Utdanning/oppvekst Utdanning er grunnelementet for å skaffe seg arbeid- bolig – og dermed et selvstendig liv . Arbeidslivet er i endring, og det er et økende krav til kompetanse på alle områder. Målet må være at så mange som mulig gjennomfører minimum videregående opplæring. Vi vil at flere tar høyere utdanning

15 Redusere frafall i VGS – trenden er nedadgående, men fortsatt for høyt antall faller fra. (25% i siste måling) Arbeidet starter allerede i barnehagen. Helsefremmende barnehager og skoler som metode i Halden.

16 Helhetlig planlegging
Funksjonelle skolebygg og barnehager Miljørettet helsevern må tas på alvor. Vi må sørge for «sunne hus» Bosettingsmønster, tilflytting, behov for økt kapasitet? Kvalifiserte ansatte. (jfr. den sosiale gradient)

17 Den sosiale gradient har betydning for samfunnsutviklingen

18 2. Arbeid Et arbeidsmarked i omstilling krever planlegging for framtiden. Legge til rette for etableringer og utvikling av arbeidsplasser. 

19 3. Helseutfordringer Økende andel innbyggere med psykiske lidelser gjør at det må planlegges for hvordan vi skal møte dette. Livsstilssykdommer – noe øker, andre ting går ned. Tilrettelegge for forebygging. F.eks frisklivvsentral, turstier, mulighet for aktivitet etc. Alt henger sammen!

20 Legge til rette for et helsefremmende samfunn
Grøntområder Gode, attraktive bo-miljøer Møteplasser ute/inne Mulighet for å være fysisk aktiv Skolevei – gå og sykle til skolen Samferdsel Universell utforming. Etablere gode vaner hos barna.

21 Den røde tråden over til helse og omsorg, 5 satsingsområder.
Innovasjon IKT og utvikling Boligsosialt arbeid Demensomsorg Rus og Psykiatri Samhandlingsreformen ifht. Tjenesteutvikling, Kvalitet, kompetanse og folkehelse.

22 Den røde tråden over til oppvekst og undervisning
Fokus for oppvekstplanen (jfr. Planprogrammet): Fremtidig skole og barnehagestruktur Resultatforbedring i skolen Større andel gjennom det 13.årige skoleløpet Helsefremmende barnehager og skoler Frisk befolkning Trygt lokalsamfunn Integrering av flyktninger IKT Oppvekstvilkår for barn og unge

23 Trygt lokalsamfunn som metode
Halden har foreløpig valgt tre områder på bakgrunn av kartlegging Brannforebygging Fallforebygging trafikksikkerhet

24 8 trinn Trinn 1: Etablering Trinn 2: Kartlegging Trinn 3: Prioritering
Trinn 4: Forankring Sertifisering Trinn 5: Organisering Trinn 6: Medvirkning Trinn 7: Iverksetting Trinn 8: Rapportering

25 Det lønner seg…… Eksempler - hoftebrudd koster ca 700.000
Kommunens andel er ca. 50% Halden hadde ca 90 hoftebrudd/år i 2014 og 2015 Kostnad 63 mkr. I 2016 var det 78 brudd, 54,6mkr Brannforebygging: Trygghetsvandring – nedgravde løsninger

26 Trafikksikkerhet Trafikksikkerhetsplan – trafikksikre barnehager er i gang Trafikksikker kommune. Vi er klar til å søke sertifisering Omdømmebygging


Laste ned ppt "Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google