Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges beste barnehage
Advertisements

”Kvalitet i hver kvadratmeter” Hva er gode barnehageledere?
Fylkesmannen i Telemark Framtidens barnehage En god barndom varer hele livet Barnehagen er første skritt på den veien som heter livslang læring En god.
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Danning – å skape seg selv
SKOLEHVERDAGEN I ET FLERKULTURELT PERSPEKTIV
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Kompetente barn og unge - Verdier og kompetanse -
1. Personalet har kompetanse på rammeplanen. Barnehagene i Bærum: Satsningsområde 2006 – 2009: Implementere rammeplanen i alle barnehagene HOVEDMÅL.
Rolighetsmoen barnehage
Norges beste barnehage
Kompetanse og rekruttering. Likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager Stortingsmelding om barnehagen i fremtiden, legges frem vår Gi tydelig.
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Digitale lærermidlers plass i hverdagen seniorrådgiver Turid Helen Christensen.
Vi henter inspirasjon fra barnas livsglede og positive energi.
Styrermøte 8.september 2011.
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
Det viktige foreldresamarbeidet -utfordringer og muligheter
"God bagasje på livets reise."
Meld. St. 24 ( ) Framtidens barnehage. Prosess Prosjekt i Kunnskapsdepartementet (KD) Styringsgruppe Blogg for å få innspill Møter med ulike aktører.
Oppdatert pr (NBJ) Barnehageloven.
Framtidens barnehage.
Etikk i pedagogisk arbeid
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Hommelvik barnehage ”Sammen om samhandling”
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Barnehagekontoret Styrermøte 10.februar Barnehagekontoret ”Sats tidlig – land trygt”
Lek og Læring i barnehagen
Styrermøte 16.september 2010.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Barnehagens samfunnsmandat
Oppdatert pr (NBJ) Barnehageloven.
Spesialpedagogiske utfordringar. TV sin rolle Oppleving av at elev ikkje får tilfredstillande utbytte Oppmelding, utrgreiing VedtakOrganiseringKvardagen.
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Førskolelærerutdanning tverrfaglig og temabasert modell
Rammeplanen i barnehagene i Re og Hof! Etterutdanningsprogram.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Hvorfor skal vi ha barnehager?
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
MANDAG KRL FORELESER: PETTER HAGEN Barnehagens verdigrunnlag og maktdokumenter.
Barnesyn og barns medvirkning
Fra visjoner og verdier til praksis i klasserommet
Lekens egenverdi.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Bjørnsgård barnehage.
MARS MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG
MARS I Mars starter vi opp med forberedelser til påske. Vi skal ha forming hver mandag og skal da lage påskepynt. Vi skal også snakke litt om hvorfor.
JORDBÆRVEIEN BARNEHAGE
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
§ 1-1. Formålet med opplæringa
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Samarbeidsutvalgets rolle og oppgaver
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Oppstart i barnehagen.
Velkommen til foreldremøte
Danning og voksenrollen i barnehagen
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Utskrift av presentasjonen:

Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet Morgendagens barnehage - hva er en god barnehage for barn i 2015? - hvordan er styreren som strateg i 2015? Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet

Hovedutfordringene i barnehagesektoren Økt kompetanse i barnehagene Mer forskning/bedre kunnskapsgrunnlaget Sikre tilstrekkelig nasjonal styring

Ny formålsparagraf for barnehagen - grunnlaget for en god barnehage Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier om kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.   Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger. Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering. (Barnehageloven § 1 Formål) Det som er markert i rødt, er det som er felles for barnehage og skole.

Ny formålsparagraf for barnehagen Et samlet Storting står bak ny formålsparagraf for barnehagen Barnehagens samfunnsmandat mer synlig! Skole og barnehage har fått felles overordnede verdier – helhet og sammenheng i barn og unges læring og utvikling Den nye formålsparagrafen synliggjør samtidig virksomhetenes egenart Barnehagen skal videreføre et helhetlig læringssyn der omsorg, lek læring og danning er grunnlaget for barns allsidige utvikling Formålsbestemmelsen bygger på grunnleggende respekt for at vi lever i et flerkulturelt samfunn og at vi har felles verdier på tvers av ulike kulturer

Tiltak som vil påvirke innholdet i morgendagens barnehage Ny formålsparagraf og nødvendige følgeendringer i Rammeplan for barnehagen (januar 2011) Revidering av Rammeplan for barnehagen Oppfølging av utvalgene (Fordeling/Østberg/Midtlyng/Brenna)

Tiltak for å styrke kompetansen i morgendagens barnehage Ny rammeplan for førskolelærerutdanning og en tett oppfølging av UH- institusjonene Kompetanse 2020. Ny helhetlig kompetansestrategi skal utvikles Etablerer lederutdanning for styrere (2011) Veileder om regelverket om pedagogisk bemanning (våren 2011) Økt satsing på rekruttering og kompetanse har resultert i økt antall studieplasser ved førskolelærerutdanningene, nye studieplasser for videreutdanning, veiledningstiltak for nyutdannede førskolelærere

Forskning/kunnskapsgrunnlaget Vi har for lite systematisk kunnskap om hva slags tilbud barn får i norske barnehager Barnehage er et underforsket område Økt satsing på barnehageforskning Blant annet etablering av et kunnskapssenter for utdanning

Sentrale spørsmål vi må finne svar på Hvordan sikre et system for nasjonal styring, samtidig som kommunenes handlingsrom og lokale prioriteringer skal ivaretas? Er regelverket vårt tilpasset framtidas barnehagesektor? Hvordan sikre et godt system for tilsyn i framtida? Sikrer Rammeplan for barnehagen et barnehagetilbud med likeverdig og høy kvalitet?

Tiltak som vil få betydning for morgendagens barnehage Brustad-utvalget skal levere NOU innen 1/10/11 Delegering av oppgaver på barnehagefeltet til Udir

Eksempler på undersøkelser som gjennomføres nå: Kommunenes tilsyn med barnehager (PWC) Barnehagens struktur og organisering (IRIS)