Introduksjoner, inspirasjoner og informasjoner… Kan introduksjoner være informative og inspirerende? Kan inspirasjoner være introduserende og informative?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
Advertisements

Barnehagen som lærings- og danningsarena
Kari Pape Den gode assistenten
Samhandling.
Fra ord til liv Mars 2011.
Veilederen fra eldst til yngst. Stortingsmelding 31 ….Legge fram en veileder om samarbeid mellom barnehage og skole. Kartlegging av enkeltelevers ferdighetsnivå.
Foreldremøte i Aremark barnehage 22. Mai 2013 Sissel Marthinsen
Utlandsprosessen Studiestøtteonferansen i Stockholm 1. – 3. juni 2014.
Vurdering for læring.
Førsteamanuensis/Psykologspesialist Leif Edward Ottesen Kennair
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
May Britt Drugli Førsteamanuensis, RBUP, NTNU
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Menighetsutvikling – hva og hvordan?
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
Kvinne på topp September2008.
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Dokumentasjon som grunnlag for refleksjon og læring
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Oss & Dem ???.
Rolighetsmoen barnehage
Mangfold og fellesskap
Arenaer for utforskning 2009  Introduksjon og informasjon  basisgruppene etableres to og to diskuterer evt. overordnet tema velger representanter til.
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Entreprenørskap i lærarutdanningen
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Mestring og forebygging av depresjon
Mappemetodikk.
Kvalitet og brukermedvirkning
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Etikk i pedagogisk arbeid
Kompetente barn og unge 4.Samling April 2008 Organisasjonslæring.
KAPITTEL 5 OPPGAVE C Sett inn preposisjoner eller adverb som passer 1. Å være enig i en sak. (Man tenker likt i en sak på forhånd, uten at man diskutert.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
LAVA - hvordan stimulerer teknologi ? Anders Kluge Stipendiat og forsker Institutt for Informatikk og Norsk Regnesentral.
Barnehagens samfunnsmandat
Helseinformatikk Øving 2. Studie av modeller GLIF –Protégé GEM – GEM Cutter.
BARNAS BARNEVERN 2020.
HVORDAN MØTE BARN MED EN POSITIV OG ANERKJENNENDE HOLDNING?
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Dokumentasjon som verktøy for læringsprosesser i barnehagen
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Hva er en barnehage og hva kan den bli?
ETTERUTDANNING TØNSBERGBARNEHAGENE
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
PEDAGOGISK DOKUMENTASJON Undervisning F1B Liv Torunn Eik.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Lekens egenverdi.
Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
Gang.
Makt & myter Velkommen En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.
Pedagogisk dokumentasjon
Periodeplan for februar 2019
Danning og voksenrollen i barnehagen
Utskrift av presentasjonen:

Introduksjoner, inspirasjoner og informasjoner… Kan introduksjoner være informative og inspirerende? Kan inspirasjoner være introduserende og informative? Kan informasjoner være introduserende og inspirerende? Eller skal vi snu det på hodet og spørre om introduksjoner og inspirasjoner kanskje også burde være forvirrende og provoserende?

To samtidige og motsetningsfylte bevegelser: Én som åpner opp for kompleksitet og forskjellighet (for eksempel barns rett til medvirkning), og én som reduserer den samme kompleksiteten og forskjelligheten.[….] Jo mer komplekse ting blir, desto mer synes vi å lengte etter reduserende prosesser og derigjennom kontroll. Poenget er imidlertid at slike reduserende strategier samtidig innebærer risiko for å umuliggjøre den inkludering og rettferdighet vi søker” (Lenz Taguchi, 2008) La oss se på disse to bevegelsene….

Barnehagen skal normalt ikke vurdere måloppnåelse hos enkeltbarn i forhold til gitte kriterier, jf. avsnittet over om dokumentasjon av enkeltbarns utvikling. (R.pl. S.26) Kartlegging: Vi må gjøre det samme som finnene er i gang med. Jeg ser for meg at vi innfører kartlegging og støttetiltak allerede fra to- treårsalderen i barnehagene, sier Solhjell til VG Eksamen i barnehagen (Utdanningsnytt, 2008) Utdanningsbyråd Torger Ødegaard (H) i Oslo vil nå innføre eksamen i barnehagene i Oslo. Dette skal være beregnet på tre- og femåringene for å sikre et visst nivå før de går videre i utdanningssystemet, mener byråden Formalisering av tid og rom gjennom Rammeplanens økte vekt på fagområdene økning av antall fagområder nye navn på fagområdene tydeligere pedagogisk mandat Økt fokus på de voksnes definering ev aktivitetformER, åstedER; gjennomføringsmåtER, deltakerE, varigheteER materialER, begrenser barns muligheter til å definere dette

Barns behov Som uttrykk for noe barn mangler Noe som skal gis til barn Som en produktiv drivkraft Noe som kommer fra barn Sammensetninger av ”desire” (Deleuze)

Det finnes ingen opprinnelig behov eller mangler i barn. Mangler blander seg med de undertrykkende strukturene som trer inn i hverdagslivet i barnehagene. De transformerer seg og temmer de lengsler og drivkrefter som prøver å gjøre seg gjeldende for å få dem til å passe til modeller av små barns handlinger og utvikling. Institusjoner prøver å fange, danne og tilpasse lengslene/drivene til innholdet og formen i institusjonen (Olsson, 2008, s. 153) 5

”Motståndets etik” å yte motstand mot og/eller forstyrre den rådende utdanningstenkningen gjennom å arbeide med den andre bevegelsen; den som åpner opp for tvil, forskjellighet og kompleksitet

Å se hva barna går etter, hva de ønsker, interesserer seg for, hva de produserer: å ta deres spørsmål og problemstillinger på alvor For mange pedagoger har det blitt klart at barna alltid er ute etter noe (Olssson, 2008, s. 113) ”desire”/driv er ikke noe man kan temme; det er intenst og uforutsigbar eksperimentering som finner sted mellom folk. Lengsel/driv som en drivkraft som gjør seg gjeldende i barns læring, pedagogene må hekte seg på disse drivene gjennom å eksperimentere sammen med barna 7

Faglige utfordringer 1.Tilrettelegge arenaer der barn og voksne går inn i eksperimenterende samarbeid - hva kan det være? 2.Møte med den andre som man aldri helt kan forstå (Levinas) 3. Å bevege seg i mellomrommene mellom aktiv og passiv; å gi plass til den andre og by på seg selv

Etiske overveielser Barn som viser kroppslig eller verbalt at de ikke vil bli dokumentert, skal slippe det, selv om dere synes at situasjonen er interessant. Når dere presenterer deler av materialet deres: tenk at barnas og personalets integritet skal ivaretas