Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus"— Utskrift av presentasjonen:

1 Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus
Ved psykolog Pål Fylling Helland og uroterapeut Susanne Eidset

2 MI-Spirit til barn Få barnet i «førersetet» ved å:
Be om tillatelse til å snakke om emnet Hvordan har barnet det med sin væting Be om tillatelse til å informere Deretter spørre hvordan de oppfatter det som er blitt fortalt Dette kan brukes på alle barn, trenger ikke logisk tenkning for denne delen, men du får et godt forhold til barnet og de er mer med.

3 Barnet i kontroll av situasjonen
Samtalen skal være på barnets premisser, ofte begynne med helt andre ting for så å komme inn på det vi egentlig skal snakke om etter hvert.

4 Pia på 9 år Litt væting på dag og væting hver natt.
Fulgt av helsesøster fra hun var 6 Vært hos flere forskjellige leger Nektet å komme til flere leger Ville ikke noe, ingenting fungerte, Stor konflikt mellom mor og datter Her er det motstand og ambivalens Anerkjennelse for at hun møter til tross for hun ikke vil Hun er lei av at alle forteller hva hun skal gjøre, jo mer noen sier at hun skal gjøre noe jo mer motstand. Motstand til å diskutere dette og til å erkjenne at det er et problem og ambivalens i forhold til å ville jobbe med problemet.

5 Videre Jobbe med det hun erkjente som problem.
Be om lov til å informere. Hva tenker du om det? Hvordan kan hun bruke denne informasjonen? Prate på barnets premisser Barnet har kontroll over situasjonen, likevel styrer jeg med min informasjon og min måte å reflektere på hvilken vei jeg ønsker at samtalen skal gå.

6 Hvordan det gikk. Pia fant sin egen måte å gjøre treningen på
Etter hvert fikk hun resultat og da ble hun mer motivert Avsluttet etter 7 måneder, da en jente som var helt tørr både på dag og på natt.

7 Ambivalensutforskning
Uforske fordeler og ulemper med en atferd Hva er det som er bra med ….? Hva er det som er mindre bra med …..?

8 Tvillinger med nattevæting
12 år gamle Ikke interessert i å gjøre en jobb for å bli kvitt problemet Varierende vått, fra 1-2 dager i uken til nesten hver natt Disse to har dette felles og dermed ikke så farlig Bestevenner vet om problemet Blir sjelden våt utenom bleien Prøvd alarm, alle våknet utenom dem Ambivalens Utforske ambivalens; hvordan dette egentlig påvirker dem, fordeler med å ha det slik det er, hvordan det vil være å ikke bli våte

9 Skalering Hvor viktig er det for dem å bli kvitt problemet
På en skala fra 0-10 Ikke viktig Ikke Veldig viktig viktig Ene sier 7 og den andre 8. Hvorfor ikke en 5?? Det hadde jo.. Benytter utsagn fra den ene til å høre hva den andre mener om det.

10 Kan jeg få forklare litt..
Hva tenker dere om dette? De svarer, jeg reflekterer, Kommer frem til det de skal jobbe med til neste gang. Jeg forklarer litt om hva som må være på plass før vi kan begynne å trene på natt.

11 Neste besøk Kjempeivrige for å fortelle
De har klart å gjennomføre det meste av det vi avtalte sist Hvor klar er dere for å trene med alarm 100% Ros for det de har fått til, nå har vi et grunnlag å bygge videre på- unngå bruk av MEN!

12 Lise 10 år Avføringsuhell på dag og dagvæting, tørr natt
Blir sint, såret og fortvilet når voksne minner henne på hva hun må gjøre Å bli fortalt gang på gang hva man skal gjøre skaper motstand Møte henne der hun er Hva er det som er mest plagsomt

13 Lise 10 år Ved skalering så er hun på 10 på hvor viktig det er å være tørr Samtidig klarer hun ikke forlate leken for å tisse Oppsummering: Du vil veldig gjerne være tørr, og du kjenner at du skal tisse, samtidig så er det kjempeviktig for deg å ikke gå fra leken så da holder du deg også blir du våt. Be om lov: Kan jeg fortelle hva andre barn har gjort for å få dette til ? Bruk av refleksjoner, oppsummeringer for å finne ut hvordan hun kan få til vaner som passer for henne. Viktig å begynne med en ting hun skal få til. Hva kan hjelpe for å klare å holde fokus på dette hver dag??

14 Informasjon i dialog Mye informasjon som gis i blir ikke fanget opp.
Å informere i dialog kan øke sjansen for at budskapet fanges opp. Utforske Valider det pasienten sier ved bekreftelse eller refleksjon Tilføre Kort informasjonssnutt, 1 minutt

15 Øvelse: Informasjon i dialog
To Roller: En spiller pasient Hjelper som skal informere om … Oppskrift: ”Er det greit at jeg forteller deg litt om…”? ”Hva vet du fra før om …”? Oppsummere det pasienten har fortalt INFORMASJON (Maks 1 min) ”Hva tenker du om dette?” Evt mer INFORMASJON.

16 Avtale mellom Lotte og meg
Dagbok for den ene tingen vi ble enige om Ukentlig oppfølging i en periode Utvide med en ting hver gang Noen ganger gå tilbake til noe vi vet hun kan mestre Hun har alltid fått til noe som vi kan si at dette er bra, dette har du fått til. Du kan! Gi MESTRINGSFØLELSE Når noe går i revers, ok det fungerte ikke denne gangen samtidig vet vi at du kan hvordan skal vi gjøre det for å få det til igjen.

17 Lea 10 år nattevæting MI for å utforske hvor viktig er det å bli tørr på natt Veldig viktig- 9 Hvor villig til å jobbe med alarm- kun 3 Utforske Reflektere . Susanne: Hva er det med alarm som skremmer deg? B: Redd for ikke å få sove igjen Bringer opp minner om da hun hadde det vondt på skolen og ikke fikk sove Når vi fikk snakket gjennom det og hun kunne begynne å bare jobbe i helgene og at mor skulle sove på samme rom så steg motivasjon til 8-9

18 Jente 9 år, Maria Dag og nattevæting samt residiverende UVI-er
Ikke så bekymret for litt våte bukser, det synes jo ikke Ikke bekymret for UVI- det gjør ikke vondt Ikke bekymret for natt, for mor/far tar henne opp før de legger seg og da blir det sjelden vått i sengen Utsetter det å gå på do Blir litt våt mange ganger hver dag Enkelte ganger slik at det synes, da tar hun jakken rundt livet. Drikker lite

19 Mitt mål: bli kvitt UVI-er
Utforske /reflektere hvordan har hun det når hun har UVI Det blir mer vått… Deretter ber jeg om lov å si noe om hva som kan hjelpe slik at hun ikke får UVI Hva tenker hun om dette Hva tenker hun at hun kan jobbe med ? Hvordan skal hun jobbe med dette? For Maria er det viktig å ha synlige resultat Drikkeflaske som er liten nok til at den kan drikkes opp Føre skjema Av helsemessige grunner lar jeg ikke Maria velge hva vi skal begynne å snakke om. I informasjonen er jeg klar på hva som er viktigst å jobbe med.

20 Maria; oppfølging Jobbe med drikke og klarer dette
Neste gang ros for dette Hun mestrer det hun er villig til å jobbe med. Hvordan vil hun jobbe videre? En del faste dotider Klarer dette til neste gang, samtidig ikke klart å drikke Viktig da hva hun har fått til, bygge på det. Ikke bruke MEN.

21 Ved oppfølging Meny Kan du fortelle litt om hvordan det har gått med tissingen siden sist du var hos meg? Hvordan er det å følge faste tissetider? Hvordan får du til å … hos venner hjemme meg aktivitet Skole For barn kan det være vanskelig å begynne å snakke, la dem velge hva de ønsker å begynne å snakke om


Laste ned ppt "Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google