Endringer i kompetansekrav undervisning Gjeldende fra 1.august 2015.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
KOMPETANSEKRAV Tilsettingskurs januar 2014
Advertisements

Akershus, 16. januar 2014 Lene Stegarud Ryland advokatfullmektig
Endringer i Hovedtariffavtalen Regionale kurs 2012.
Astri Helene Engerdahl Ny Giv Gjennomføring i videregående opplæring.
Praksis i utlandet Studieåret 2009 – 2010 Presentasjon Kristin T. Alfer, adm ansv praksis.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3. Formålet med vurderingen Fremme læring Uttrykke kompetanse.
Individuell vurdering for elever med rett til spesialundervisning Hamar
1 Naturfag i norsk skole Besøk fra Danmark 1. februar 2016 Anders Isnes Naturfagsenteret.
Utvekslingsår i utlandet Hva er det? Hvorfor gjør man det? Hvordan gjør man det? Bør man gjøre det?
Valg av programområde og fag til Vg2 Et viktig valg for tiden din her på Nadderud, og for veien videre.
Rundskriv fra Utd.direktoratet Bruk av alternative opplæringsarenaer i grunnskolen En alternativ opplæringsarena karakteriseres av at en eller flere.
1 Inntak for søkere med fortrinnsrett Rådgiversamling 17. november 2015.
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Grunnskolen: skjema og veiledning GSI-samling 22. september 2015 Roald Fremstad Ingrid Damlien Haraldsen.
Midlertidig ansettelse - inngåelse og opphør Seniorrådgiver Roger Markgraf-Bye, Personalstøtte.
OM FRAVÆR OG KARAKTERER NYE REGLER. MØTEPLIKT Du har møteplikt på skolen hver dag og hver time i alle fag. Du skal delta aktivt i opplæringa og bidra.
Velkommen til kurs Utdanningsforbundet Sogn og Fjordane
Introduksjonsloven. Hva er voksenopplæring Organisert opplæring for voksne som gjennomføres etter bestemte regler, og kan berettige til offentlig støtte.
Idrettsfag. VG1VG2VG3 12 timer per uke felles programfag/ valgfrie programfag (idrettsfag) 17 timer per uke felles programfag/ valgfrie programfag (idrettsfag)
Loen Aktuelle tema fra lov- og avtaleverk
IA-avtalens delmål 2 Økt sysselsetting for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne.
Erfaringer med byparlamentarisme i Tromsø Grete Theodorsen, leder Utdanningsforbundet Tromsø
Fremskrittspartiet vil at: Lønnsforhandlinger bør skje i den enkelte bedrift, ikke gjennom sentrale avtaler mellom «monopollignende organisasjoner». Lover.
VURDERING FOR LÆRING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
GENG , A 08:30-11:15 B 11:30-14:15.
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Skjemaer og veiledning GSI-samling 21. september 2016 Ingrid Damlien Haraldsen Stian Gunstensen Roald Fremstad.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Samling for Rådgivernettverk - fylkesnivå Merethe Schjem april 2016.
Velkommen til Foreldremøte for 9. trinn
Innsyn og adgangsbegresning
Praksisbrev Torun Pedersen
Foreldremøte 7.trinns foreldre, vår 2017 Rektor Merete Eskelund
Eilert Sundt videregående skole
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Grunnlaget for innspillet
Elevstatus, omvalg og forsering
Matematikk 101 og 102.
VELKOMMEN TIL NYTT SKOLEÅR Trøgstad ungdomsskoles visjon:
Nettverksledersamling
NYTT ikke-diskriminerende regelverk
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
-Læring, trivsel og trygghet for alle-
Informasjon om fagvalg 8 trinn
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
BARNEHAGER Høsten 2016/våren 2017 ble prosessen med å legge ned Regnbuen barnehage f o m gjennomført. 17 barn og 7 ansatte er blitt fordelt.
RÅDGIVERSAMLING 8.SEPTEMBER PRAKSISBREVET
Høstrapport – tall og statistikk
Idrettsfag (IF) Kunst, design og arkitektur (KD)
Lederkonferansen i Finnmark Lærere, rekruttering
TILSETTING OG KOMPETANSEKRAV I SKOLEVERKET Tilsettingskurs januar 2018
Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova)
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
Hilde Reitan og Ingunn Ek Pedersen
Formidlingsansvarlig Torbjørn Håmsø
Presentasjon av Kine Vålbekk
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Den matematiske samtalen
Status lærlingordning
LIONS CLUB KOLSÅS - RYKKINN
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Hva tenker elevene om det å ha undervisning i Teknologiparken!
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 31. januar 2018
Opptak - årets endringer
HELSESTASJONS- OG SKOLEHELSETJENESTEN
Elev/foreldremøte 2. april 2019
Høstrapport – tall og statistikk
Fra barneskole til ungdomsskole
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Toppidrett på Nydalen vgs
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Utskrift av presentasjonen:

Endringer i kompetansekrav undervisning Gjeldende fra 1.august 2015

To typer kompetansekrav for undervisning 1.Kompetansekrav for å kunne bli tilsatt i undervisningsstilling. Opplæringsloven § 10-1 Forskrift til Opplæringsloven § 14 (her er det ingen endringer) 2. Krav om at lærerne må ha relevant kompetanse i fag de skal undervise i. Opplæringsloven § 10-2 Forskrift til Opplæringsloven § 14 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."s2

Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."s3 Endringer Følgende avsnitt ble opphevet i § 10-2 (unntaksregelen): Kravet gjelder heller ikke for den som før § 10-2 ble satt i kraft, hadde tilfredsstillende kompetanse etter dagjeldende krav for tilsetting i undervisningsstilling, eller den som etter at § 10-2 ble satt i kraft, har fullført tidligere allmennlærerutdanning. I tillegg er unntaket for skoler med årstrinn 8-10 som har færre enn 60 elever og færre enn 5 lærerårsverk opphevet.

Hva betyr dette i barneskolen? For å undervise i fagene norsk, samisk, norsk tegnspråk, engelsk (ny) og matematikk må den som skal undervise ha 30 relevante studiepoeng i faget. Med «norsk» menes alle former for norskopplæring, også særskilt norskopplæring. Kompetansekravene gjelder også dersom opplæringen i disse fagene gis som spesialundervisning (dog unntak: OL § 5-5 tredje ledd). Kravene til kompetanse er de samme for alle årstrinn på barneskolen. I øvrige fag er det ikke krav om relevante studiepoeng for å undervise. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."s4

Hva betyr dette i barneskolen? Med andre ord: Samtlige fast tilsatte lærere som skal undervise i ett eller flere av fagene norsk, samisk, norsk tegnspråk, engelsk og matematikk må ha minst 30 relevante studiepoeng i faget, uansett når vedkommende er utdannet. Men i øvrige fag er det ikke krav om relevante studiepoeng for å undervise. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."s5

Hva betyr dette i ungdomsskolen? For å undervise i fagene norsk, samisk, norsk tegnspråk, engelsk og matematikk, må den som skal undervise ha 60 studiepoeng som er relevant for faget. Med «norsk» menes det samme som for barnetrinnet. Med «engelsk» menes også opplæring i fordypning i engelsk. For valgfagene, arbeidslivsfag og utdanningsvalg er det ikke et krav om relevante studiepoeng for å undervise i fagene. For alle andre fag enn de som er nevnt over kreves 30 relevante studiepoeng for å undervise i det enkelte fag, i tillegg til tilsettingskravene. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."s6

Hva betyr dette i ungdomsskolen? Kompetansekravene gjelder også dersom opplæringen i disse fagene gis som spesialundervisning (dog unntak: OL § 5-5 tredje ledd). Kompetansekravene gjelder alle fast tilsatte lærere, men er noe ulike for når man har tatt utdanningen: –60 stp - fag: Alle som skal undervise, uansett utdanningstidspunkt –30 stp - fag: De som er utdannet etter 1.januar 2014 Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."s7

Hva betyr dette i ungdomsskolen? Med andre ord: Samtlige fast tilsatte lærere som skal undervise i ett eller flere av fagene norsk, samisk, norsk tegnspråk, engelsk og matematikk må ha minst 60 relevante studiepoeng i faget, uansett når vedkommende er utdannet. Men i øvrige fag kan man undervise dersom man har gjort ferdig utdanningen før 1.januar For de som ble ferdige med utdanningen etter den datoen kreves det 30 relevante studiepoeng for å kunne undervise. Hovedregelen er likevel 30 stp. Det er signalisert ytterligere endringer som kan gjøre hovedregelen til et absolutt krav. Det er ikke kompetansekrav for å kunne undervise i valgfagene, arbeidslivsfag og utdanningsvalg. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."s8

Unntak Kravet om relevant kompetanse gjelder ikke de som er midlertidig tilsatt etter OL § 10-6 eller etter Arbeidsmiljøloven, eller de som er tillsatt på vilkår etter OL § 10-6a. OL § 10-6: Midlertidig tilsetting. De som ikke oppfyller kompetansekravene for tilsetting i § Sluttdato senest 31.juli. (lærer uten godkjent utdanning) OL § 10-6a: Tilsetting på vilkår. Dersom det ikke er søkere som oppfyller kompetansekravene for tilsetting i § 10-1, kan en annen søker som er i gang med relevant utdanning tilsettes på det vilkår at utdanningen blir fullført. AML § 14-9: Midlertidig ansettelse = vikarer. Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."s9

Unntak Det er mulig for skolen å fravike kravet om relevant kompetanse i undervisningsfag dersom skolen ikke har nok kvalifisert undervisningspersonale i faget. Det er en forutsetning at fagene er fordelt mellom lærerne slik at kravene kan bli fylt i størst mulig grad. Det er et vilkår at slike unntak er nødvendig. Skoleeier må ta stilling til spørsmålet hvert skoleår! Tittelen endres i "Topp- og Bunntekst..."s10