Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

RÅDGIVERSAMLING 8.SEPTEMBER PRAKSISBREVET

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "RÅDGIVERSAMLING 8.SEPTEMBER PRAKSISBREVET"— Utskrift av presentasjonen:

1 RÅDGIVERSAMLING 8.SEPTEMBER PRAKSISBREVET
Vi skal i dag se litt på bakgrunnen for denne «nye» opplæringsordningen. Hvordan vi planlegger å komme i gang og gjennomføre opplæringen dette skoleåret. Tar også med litt om det søknadstekniske som gjelder fra neste skoleår. God tid til spørsmål

2 Kjøreplan Vi planlegger å gå gjennom noen presentasjoner først for deretter å svare på spørsmål i panel etterpå Liv Charlotte Bjørnson, Sam Eyde vgs. Joseph Erik Brunton, Opplæringskontoret OTEK John Husebø, fagopplæring.

3 Fra brosjyren

4 Hvem er den typiske praksiskandidaten
Praktisk anlagt Kan passe greit inn i arbeidslivet Ikke PPT Skulker ikke Vil jobbe i et lærefag

5 Ny opplæringsordning fra januar 2017
Etter at en arbeidsgruppe på oppdrag fra departementet for en del år siden lanserte ideen om å gi unge en mulighet for å komme tidligere i gang med mer praktisk undervisning enn i den tradisjonelle ordningen, i yrkesfaglig utdanning, så var praksisbrevet født Ordningen ble etablert som et frafallsforebyggende tiltak og satt i forsøk i noen fylker. Fra januar 2017 etablert som et fast tilbud i alle fylker. Tilbudet er ikke søkbart som egen ordning, men aktuelle deltakere skal kunne sette opp et tilleggsønske i sin søknad om videregående opplæring, fra skoleåret 2018/19.

6 Hva er forskjellen på praksisbrevet og ordinær yrkesfaglig utdanning
I praksisbrevet inngås det en opplæringskontrakt fra start og praksisbrevkandidaten følger deretter en opplæring i sitt lærefag over 2 år. I tillegg følger han/hun en opplæring i skole i fagene matematikk, norsk og samfunnsfag. I denne perioden er opplæringen i lærefaget definert som grunnkompetanse, mens hun/han har full elevstatus i fellesfagene. Alle som deltar følger samme lokale læreplan i sitt lærefag.

7 Hva er forskjellen på praksisbrevet og ordinær yrkesfaglig utdanning
Praksisbrevkandidaten har etter 2 års opplæring mulighet for å avlegge en kompetanseprøve i sitt lærefag og kan på denne bakgrunn søke arbeid og derved avslutte sin videregående opplæring som 18 åring. For de som ikke kan eller ønsker å gå over til arbeid, etter 2 år, skal fylkeskommunen legge til rette for at disse skal kunne avslutte sin videregående opplæring frem til fag- eller svennebrev. Det er på denne bakgrunn at praksisbrevet regnes som en opplæring mot full kompetanse(fagbrev) og der bruken av grunnkompetanse på en måte er «midlertidig» og brukes kun i de to første år.

8 Målgruppe for opplæringen innen ordningen med praksisbrevet
Tilbudet skal kunne gis til både unge og voksne. Aust-Agder fylkeskommunene starter i år opp et tilbud på Sam Eyde vgs. innen programområde Teknikk og industriell produksjon(TIP). Lærefagene sveis, industrimekaniker og produksjonsteknikk er de fagene det er utarbeidet lokal læreplan for. Unge som har søkt Vg1 TIP i år og OT-målgruppen kan ønske seg opplæring innen praksisbrevet og tar da kontakt med Sam Eyde vgs for mer informasjon. Det er naturlig at det er kontaktlærer, rådgiver eller OT koordinator som er kontaktperson, i første fase.

9 Målgruppen forts. Den typiske deltaker i denne opplæringen vil være den unge som ønsker en opplæring med en «større dose» praktisk opplæring tidligere i løpet og tilsvarende skyve den siste delen av opplæringen i lærefaget, samt gjenstående fellesfag til opplæringens siste del Tilbudet skal ikke rettes inn mot unge med store tilrettelegging- og/eller spesialundervisningsbehov. Det er innebygget her en tanke om at alle deltakere skal kunne ha forutsetninger for å kunne nå et mål om full fagutdanning innen normert tid.

10 Inntak For Praksisbrevet kan det fra inntaket i mars 2018 settes opp et tilleggsønske på vedleggsskjemaet. I år må vi nøye oss med at vi kan ta kontakt med Sam Eyde vgs. for mer informasjon. Tilbudet kan gis til elever som har søkt og er tatt inn til Vg1 TIP skoleåret 2017/18 og unge i OT- målgruppen. Inntaksforskriften åpner for at inntak kan skje etter karakterpoeng supplert med intervju. (lokal inntaksforskrift er under revisjon). Det skal være mulig å vurdere egnethet for lærefaget gjennom intervjuet. Lærefag fra andre programområder enn TIP kan komme med etter hvert.

11 Får ikke opplæringskontrakt med bedrift
Praksisbrevet starter sin opplæring når kontrakt med lærebedrift er inngått. Det åpnes allikevel for at en elev i Vg1 TIP kan være i en slags før-fase til praksisbrevet samtidig som det undervises i vanlig klasse. Oppnås ikke kontrakt med lærebedrift så vil eleven etter hvert avslutte formidlingsprosessen mot praksisbrevet og følge vanlig opplæring i Vg1 TIP. I praksis betyr dette at eleven/OT ungdommen sammen med lærer, OT-koordinator og andre jobber mot et slikt mål og tar kontakt med aktuelle bedrifter. Når bedriften åpner for kontrakt kontaktes Sam Eyde vgs. for bytte av skole/klasse. Ungdomsskolene kan jobbe på akkurat samme måte. Unge som gjennom praksisplass(OT) eller annen utplassering får tilbud fra bedriften om å inngå en 2 års opplæringskontrakt vil, litt avhengig tid på skoleåret, få anledning til å følge opplæring i fellesfagene.

12 Tilskudd Lærebedriften mottar tilskudd fra fylkeskommunen på vanlig måte. Tilskuddet for praksisbrevet følger en egen modell så her vil bedriften motta et noe høyere tilskudd de 2 første årene. I totalsum er tilskuddet til bedrift likt som for øvrige lærlinger(4 år). Praksisbrevkandidaten kan søke tilretteleggingsmidler i læretiden gjennom Utdanningsdirektoratet på samme måte som for lærekandidater og lærlinger.

13 Hvordan bli praksisbrevkandidat?
Finn en lærebedrift! SPØRSMÅL TIL PANELET?


Laste ned ppt "RÅDGIVERSAMLING 8.SEPTEMBER PRAKSISBREVET"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google