Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Innsyn og adgangsbegresning

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Innsyn og adgangsbegresning"— Utskrift av presentasjonen:

1 Innsyn og adgangsbegresning
Forskningsseminar mars 2016 Torkel Thime

2 Hva er en taushetsbelagt opplysning?
opplysninger om enkeltpersoner personlige forhold forretningshemmeligheter betydning for rikets sikkerhet opplysninger som de fleste av oss vil ønske å holde mest mulig for oss selv opplysninger som har kommersiell betydning hensynet til landets sikkerhet og forholdet til fremmede makter Opplysningene skal primært bare brukes til de formål som de ble innhentet for Sperrefrister Partsinnsyn Forskningsinnsyn

3 Lovverk og praksis Offentlighetsloven (§13 – opplysninger som er taushetsbelagt i andre lover skal være unntatt offentlighet) Særlover (Statistikkloven, sikkerhetsinstruksen) Forvaltningsloven (§13 – og i forvaltningsforskriften Bestemmelsen om taushetsplikt etter Forvaltningsloven gjelder personlige forhold og forretningshemmeligheter. Skjønn må utøves. Personlige forhold er slike opplysninger som det er vanlig å ville holde for seg selv: helseforhold, politisk holdning, personlig økonomi, straffbare forhold, familierettslige forhold osv. Forretningsmessige opplysninger vil være slike opplysninger som andre kan utnytte i sin næringsvirksomhet. Det er satt ulike sperrefrister på taushetsbelagte opplysninger, avhengig av opplysningens art og hvilke lovbestemmelser som gjelder. Privatarkiv inneholder også opplysninger som er taushetsbelagt i henhold til lovgivningen. I tillegg står private arkivskapere står fritt til å sette betingelser for innsyn.

4 Hvem kan få innsyn? Hvem som helst kan be om å få se taushetsbelagt materiale som oppbevares i Arkivverket. Opplysningene i det aktuelle materialet vil da bli vurdert av arkivfaglig personale. Hvis en konkret vurdering viser at materialet likevel ikke inneholder taushetsbelagte opplysninger, erklæres det som fritt tilgjengelig. Materialet kan da gjennomgås på vanlig måte på lesesalen. Hvis materialet inneholder taushetsbelagte opplysninger, betyr ikke det at all bruk av dem er utelukket. I hovedsak er det to unntak som gjelder, partsinnsyn og innsyn for forskningsformål.

5 Innsyn for forskningsformål
Taushetsbelagte opplysninger kan under gitte betingelser brukes for forskningsformål, jf. forvaltningsloven § 13 d. Forskeren har ikke krav på innsyn som ved partsinnsyn. Vi vurderer: om det dreier seg om forskning i vanlig forstand av ordet (forarbeider til forvaltningsloven med forskrifter – ikke journalistisk virksomhet) om den forskningsmessige hensikten med bruken av materialet tilsier at det kan gis innsyn om den som søker slikt innsyn har faglig kompetanse til å fullføre et forskningsprosjekt. (Inneha en vitenskapelig stilling innen relevant fagfelt, eller være viderekommen student under veiledning av person i vitenskapelig stilling) om det kan være til uforholdsmessig ulempe for andre interesser dersom det gis adgang (for eksempel påkjenning for dem det gjelder om de får kjennskap til at forskeren har fått se slike opplysninger om dem)

6 Huskeliste søknaden må være skriftlig og signert
søknaden må gjelde et spesifisert materiale (Arkivportalen eller papirkatalogene lesesalen, kun det som er nødvendig i forhold til oppgaven søknaden må inneholde en kort prosjektbeskrivelse som gjør rede for prosjektets innhold og mål, omfang og varighet, forskningsmetoder og kilder som er tenkt brukt i prosjektet, samt om resultatene skal publiseres, eventuelt i hvilken form forskere må oppgi vitenskapelig stilling, eventuelt på annen måte dokumentere sin forskningskompetanse studenter må legge ved bekreftelse fra sin faglige veileder. Denne gir deg i tillegg halv pris på eventuelle kopier Avgjøres av Riksarkivaren, sendes til vedkommende enhet som oppbevarer materialet

7 Taushetsplikt Den som har fått innsyn i taushetsbelagt materiale må skrive under taushetserklæring og har taushetsplikt. Det innebærer at: taushetsbelagte opplysninger kun brukes i den utstrekning det er nødvendig hindre at andre får adgang eller kjennskap til taushetsbelagte opplysninger opplysningene ikke må brukes eller videreformidles slik at det kan skade, krenke eller såre noen identifiserbar person det ikke er tillatt å ta kontakt med de personene som de taushetsbelagte opplysningene gjelder vilkår til innsynsvedtaket: hvem som har ansvar for opplysningene, hvem som har adgang til dem, samt oppbevaring, tilbakelevering eller tilintetgjøring av eventuelle kopier. Bestemmelsene om forskeres taushetsplikt og behandlingen av taushetsbelagte opplysninger finnes i forvaltningsloven § 13 b, § 13d og § 13e, samt forskrift nr av til forvaltningsloven. Brudd på taushetsplikt kan straffes med bøter eller inntil 1 års fengsel. Grovt brudd på taushetsplikt straffes med inntil 3 års fengsel (jfr. straffeloven §§ )


Laste ned ppt "Innsyn og adgangsbegresning"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google