Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

TILSETTING OG KOMPETANSEKRAV I SKOLEVERKET Tilsettingskurs januar 2018

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "TILSETTING OG KOMPETANSEKRAV I SKOLEVERKET Tilsettingskurs januar 2018"— Utskrift av presentasjonen:

1 TILSETTING OG KOMPETANSEKRAV I SKOLEVERKET Tilsettingskurs januar 2018

2 Før utlysning: Kompetansekartlegging
– hvilken kompetanse har vi? – hvilken kompetanse trenger vi? Noen med fortrinnsrett? Noen som arbeider deltid som ønsker heltid? Tillitsvalgte med i hele ansettelsesprosessen.

3 Hvordan ligger det an på din skole / i din kommune?
Summeoppgave Hvordan ligger det an på din skole / i din kommune? Hvordan kan du påvirke at dette blir godt avklart?

4 Stillingsannonse Veldig viktig i tilsettingsprosessen
Må gjenspeile hva det søkes etter

5 Se på stillingsannonsen for Østerberget ungdomsskole.
Summeoppgave: Se på stillingsannonsen for Østerberget ungdomsskole. Hvilke innspill kunne være aktuelle å gi til arbeidsgiver dersom denne ble presentert for deg som et forslag som skulle drøftes? På hvilke områder kan annonsen forbedres?

6 Utvelgelse til intervju
Utvida søkerliste Godkjent utdanning for tilsetting og undervisning Må være i tråd med utlysningsteksten Arbeidsgiver har hovedansvar for utvelgelsen, men si fra (skriftlig i referat) hvis uenig

7 Intervju – referanseinnhenting - tilsetting eller ny utlysning?
Mal Saklig Opplyse om muligheten til å forhandle lønn ved tilsetting Kontradiksjon Innstilling – tilsetting Ny utlysning? Fint å ta utgangspunkt i en mal for å sikre at rammene er de samme for alle søkerne – legge vekt på samme ting – kunne sammenlikne søkere Mal også for referanseinnhenting Har vi fått den kompetansen vi trenger eller må det en utlysning til? Innstilling – arbeidsgiver innstilling, men tv bør si fra hvis en er uenig i innstillingen. Ha god dialog med hovedtillitsvalgt i hele prosessen!

8 Kompetansekrav undervisningsstillinger
Opplæringsloven kap 10 og forskrift til opplæringsloven kap 14 Krav til pedagogisk og faglig kompetanse ved tilsetting To typer kompetansekrav: - Kompetansekrav for tilsetting - Kompetanse i fagene de skal undervise i Kap 10 – overordnede krav Forskrift kap 14 – detaljerte krav Heftet kompetansekrav mm Lovdata.no Unntak for pedagogisk kompetanse: Voksenopplæringen MEN en forutsetning: vesentlig erfaring med opplæring av voksne og er egna til undervisning av voksne Kompetansekrav for tilsetting – generelle krav for de ulike skoleslag Kompetansekrav for undervisning – må oppfylle kompetansekrav for tilsetting, i tillegg krav for fag Eks: En med utdanning som kunst og håndtverk har kompetanse for tilsetting i grunnskolen, men bare i faget K&H En med grunnskolelærerutdanning oppfyller kompetansekrav for tilsetting på barnetrinnet, men må ha 30 stp for å undervise i engelk En med universitets- og/eller høyskoleutdanning med minst 240stp inkludert PPU oppfyller kompetansekravene for å tilsettes på mellomtrinnet og ungdomstrinnet, men må ha henholdsvis 30 og 60 stp relevant utdanning i undervisningsfaget.

9 Kompetansekrav Krav for tilsetting og undervisning på barnetrinnet
Krav for tilsetting og undervisning på ungdomstrinnet Kompetansekrav 1.-4.trinn: a) Førskolelærerutdanning eller barnehagelærerutdanning + minst 60 stp innretta mot undervisning på barnetrinnet b) Førskolelærer eller barnehagelærerutdanning med spesialpedagogisk utdanning tilsvarenede minst 60 stp hvis hovedoppgaven er spesialundervisning c) Grunnskolelærerutdanning 1.-7.trinn d) Faglærerutdanning i praktisk og/eller estetiske fag med min. 30 stp relevant utdanning i undervisningsfaget e) 3-årig faglærerutdanning for tospråklige med min 30 stp relevant utdanning i undervisningsfaget Kompetansekrav trinn a) Grunnskolelærerutdanning eller trinn b) Faglærerutdanning med minst 30 stp relevant utdanning i undervisningsfag c) Yrkesfaglærerutdanning med minst 30 stp relevant utdanning i undervisningsfag d) Universitets- og/eller høyskoleutdanning me dsamla minst 240 stp inkludert ppu med minst 30 stp relevant utdanning in undervisningsfag e) Førskolelærer eller barnehagelærerutdanning med spesialpedagogisk utdanning tilsvarenede minst 60 stp hvis hovedoppgaven er spesialundervisning eller behovene til elevene gjør slik utdanning ønskelig. f) 3-årig faglærerutdanningfor tospråklige med min 30 stp relevant utdanning i undervisningsfaget 30 studiepoeng relevant utdanning for å undervise i norsk, samisk, norsk tegnspråk, engelsk og matematikk på alle årstrinn i tillegg til å oppfylle tilsettingskravene Gjelder også hvis opplæringa i disse fagene gis som spesialundervisning Tilbakevirkende kraft Ikke krav om relevante studiepoeng for å undervise i øvrige fag, men tilsettingskravene må være oppfyllt. UNGDOMSTRINNET: Grunnskolelærerutdanning trinn Faglærerutdanning med minst 30 stp relevant utdanning i undervisningsfag Yrkesfaglærerutdanning med minst 30 stp relevant utdanning i undervisningsfag Universitets- og/eller høyskoleutdanning med samla minst 240 stp inkludert ppu med minst 30 stp relevant utdanning in undervisningsfag. 60 stp for undervisning i fagene norsk, matematikk, engelsk Førskolelærer eller barnehagelærerutdanning med spesialpedagogisk utdanning tilsvarenede minst 60 stp hvis hovedoppgaven er spesialundervisning, eller elevenes behov gjør slik utdanning ønskelig 3-årig faglærerutdanningfor tospråklige med min 30 stp relevant utdanning i undervisningsfaget Grunnskolelærerutdanning ikke tatt inn, men kan være kvalifisert for tilsetting etter fjerde strekpkt med krav om bl.a 240 stp universitets/høyskoleutdanning. Minimum 60 stp relevant utdanning for å undervise i norsk, samisk, norsk tegnspråk, matematikk, engelsk Minimum 30 stp relevant utdanning i øvrige fag utenom valgfagene, utdanningsvalg og arbeidslivsfag Ikke tilbakevirkende kraft , dvs at for de som før hadde tilfredsstillende kompetanse etter dagjeldende krav for tilsetting i undervisningsstilling, eller har fullført tidligere allmennlærerutdanning etter , gjeld ikke kravet om 30 relevante stp i andre fag.

10 Kompetansekrav med tilbakevirkende kraft
Barnetrinnet: 30 stp norsk, samisk, norsk tegnspråk, matematikk og engelsk Ungdomstrinnet 60 stp i norsk, samisk, norsk tegnspråk, matematikk, engelsk Overgangsordning: Lærere utdannet før og som tidligere var kvalifisert får dispensasjon fram til Gjelder også hvis denne opplæringen gis som spesialundervisning

11 Skoleeier har ansvaret for:
At kompetansekravene er oppfylt Å vurdere hva slags utdanning som kan sies å være relevant for å undervise i det aktuelle faget på det aktuelle trinnet. Et fag behøver ikke samsvare nøyaktig med et undervisningfag for å bli ansett som relevant Vi som tillitsvalgte skal være med å se til at kompetansekravene blir fulgt, men det er skoleeier som er ansvarlig!

12 § 14-10 Hva som svarer til studiepoeng
Også tilsvarende omfang av høyere utdanning skal regnes for å tilfredsstille krav om studiepoeng. F.eks: vekttall, års-, halvårs- eller kvartårsenheter. Utenlandsk angivelse av studiepoeng Men hva som er relevant må også vurderes av skoleeier. En halvårsenhet eller 10 vekttall tilsvarer 30 stp. Utenlandsk må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle

13 Unntak fra kravet om relevant kompetanse
Midlertidige tilsatte og tilsatte på vilkår Midlertidig tilsatte etter opplæringsloven §10-6 eller arbeidsmiljøloven Tilsatte på vilkår etter opplæringsloven § 10-6a

14 Andre unntak fra kravet om relevant kompetanse i undervisningsfag
Skoleeigar kan, så langt det er nødvendig, fråvike kravet om relevant kompetanse i undervisningsfag i tilfelle der skolen ikkje har nok kvalifisert undervisningspersonale i faget. Det må takast stilling til dette for kvart skoleår. Dispensasjon fra kompetansekravene – 2025 En forutsetning at fagene er fordelt mellom lærerne slik at kravene kan bli fylt i størst mulig grad. Et vilkår at et slikt unntak er nødvendig Skoleeier må ta stilling til spørsmålet hvert skoleår Avgjørelsen er ikke enkeltvedtak, og reglene om enkeltvedtak i forvaltningsloven gjelder ikke Kravene gjelder spesialundervisning, men unntak: Hvis en konkret vurdering av eleven og den spesialundervisninga som skal bli gitt tilsier det. Faglig pedagogisk begrunnelse.

15

16 Vil stoppe avskiltingen av lærere
SNUR: I 2015 stemte Arbeiderpartiet for å avskilte tidligere ferdig-utdannede lærere som ikke tilfredsstilte kravene til faglig påfyll av kompetanse. Nå har Ap og skoletalsmann Martin Henriksen snudd. Foto: Frank Ertesvåg, VG Ap snur: Vil stoppe avskiltingen av lærere Arbeiderpartiet snur og vil stoppe avskiltingen av lærere som er utdannet før 2014, og som ikke oppfyller nye kompetansekrav. Men KrF hindrer flertall på Stortinget selv om partiet er enig med Ap.

17 Kompetansekrav tilbakevirkende kraft - hva skal tillitsvalgte gjøre?
Be arbeidsgiver igangsette kompetansekartlegging, gjennomføre kompetansebehovsanalyse og revidere plan for kompetansehevende tiltak Er GSI-tallene i samsvar med kompetansen hos skolens undervisningspersonale? Se til at ikke lærere med dispensasjon blir forbigått i tilsettingssprosessen Eksempler på lærere som ikke får jobb pga nye kompetansekrav? Send inn til oss! Samtidig må vi: Arbeidet med å motvirke de negative konsekvensene av kompetansekravene har høy prioritet i Utdanningsforbundet, både lokalt og sentralt. Vi jobber for: At alle lærere som trenger det, skal få nødvendig videreutdanning gjennom videreutdanningsstrategien Kompetanse for kvalitet i overgangsperioden frem til 2025.  At kommunene lager forpliktende fremdriftsplaner for gjennomføring av videreutdanningen, slik de er pålagt. Statlig fullfinansiering av videreutdanningen. Det er staten som har pålagt kompetansekravene, og derfor bør staten også dekke lærernes egenandel på 25 prosent i finansieringen av videreutdanningen. Synliggjøre negative konsekvenser! GSI – Grunnskoler og kommuner skal ha rapportert i GSI om hvor stor andel av lærerne som oppfyller de nye kompetansekravene. Resultatet var offentliggjort 11.desember. Arbeiderpartiet har snudd – støtter ikke tilbakevirkende kraft Flertall, men ikke flertall….KRF «kjøpslo» for minstenorm…

18 Oppgaver: Ranger søkerne fra 1-16 utfra søkerlista med tanke på tilsetting i den utlyste stillingen på Østerberget ungdomsskole. Ranger søkerne fra 1-16 utfra søkerliste med tanke på tilsetting i den utlyste stillingen på Nyvolden skole. 3. I hvilke fag og på hvilke klassetrinn har de 16 søkerne undervisningskompetanse?

19 Etter at intervjuer er gjennomført, referanser er innhentet, og noen søkere har trukket seg står valget på Østerberget ungdomsskole mellom Clemet Carlsen og Dag Stian Eføysvingen. Clemet Carlsen gjorde et greit intervju, mens Dag Stian Eføysvingen gjorde et helt fantastisk intervju. Rektor ønsker å innstille Dag Stian Eføysvingen som nummer 1, og begrunner det med personlig egnethet, og at skolen totalt vil få mer ut av å tilsette den 25 år yngre søkeren. Ikke minst vil han kunne tilføre guttene på skolen nye kvaliteter med sin bakgrunn. Hvordan bør du som tillitsvalgt respondere? Del erfaringer med lignende problemstillinger

20 Når skoleåret nærmer seg må Nyvolden skole lyse ut enda en stilling
Når skoleåret nærmer seg må Nyvolden skole lyse ut enda en stilling. På denne stilingen søker kun Nina Nedstetunet. Rektor ønsker å sikre seg stabil arbeidskraft og ønsker å tilsette Nedstetunet fast på vilkår om at hun fullfører 30 stp norsk og 30 stp matematikk i løpet av de to neste skoleårene. a. Hvordan bør du som tillitsvalgt respondere? b. Del erfaringer med lignende problemstillinger

21 Ved gjennomgang av tilsettingsbehovet ved skolen din i medbestemmelsesmøte gir rektor uttrykk for at det ikke er nødvendig å lyse ut noen stillinger kommende år. Du vet at den godt likte konsulenten (kontormedarbeideren) ved skolen Unni Underdal på tross av at hun ikke har lærerutdanning, med til synelatende stor suksess har fulgt kommende års 7.trinn som kontaktlærer fra 1.klasse. a. Hvordan bør du som tillitsvalgt respondere? Hvilke problemer kan du støte på? b. Del erfaringer med lignende problemstillinger


Laste ned ppt "TILSETTING OG KOMPETANSEKRAV I SKOLEVERKET Tilsettingskurs januar 2018"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google