Den første leseopplæringen.  Å skape mening med skriftspråket kommer ofte forut for konvensjonell skriving.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Denne presentasjonen er en del av Foreldrepulsen ® - Kan kun benyttes av infoREGI kunder Spørmål rettes til Foreldrepulsen ®
Advertisements

Utviklingspsykologi - oversikt 6.februar 01
GLSM - grunnleggende lese- , skrive- og matematikkopplæring
Teorier om lesing LUB
Å lære å lese og skrive.
Informasjonsmøte om kurset «Barnehagenorsk» Høgskolen i Oslo og Akershus
LESEOPPLÆRINGEN Hva er lesing?  Å lese innebærer at eleven må kunne:  avkode tekst  forstå teksten.
V ELKOMMEN TIL FORELDREMØTE D AMSGÅRD SKOLE. M ÅL FOR FORELDREMØTET Dere skal bli bedre kjent med oss Dere skal få god informasjon fra SFO Dere skal få.
1 Naturfag i norsk skole Besøk fra Danmark 1. februar 2016 Anders Isnes Naturfagsenteret.
Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,
Medarbeiderkartlegging Driftsenhet / Avdeling Dato Foto: Rune Nilsen/News on Request.
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
Foreldremøte 1. trinn. Oppstarten - Nye rutiner - Nye venner - Friminutt - Matboks - Refleksvest - Innesko - Gymsokker, sklisokker - Skiftetøy - Påkledning.
Leseopplæringsmateriell Dagrun Skjelbred Januar 2005.
Lesing og minoritetselever LUT 2, 8. sept 2009 Marit S. Solem.
GENG , A 08:30-11:15 B 11:30-14:15.
Foreldremøte 2A 13.september Vaulen skole. Oppstarten.
Læringsteorier i matematikk -hvorfor gjør vi det vi gjør i matematikkundervisninga?
Dialekter er varianter av talespråket som brukes innenfor et begrenset geografisk område. Hovedområdene for de norske dialektene er østnorsk og vestnorsk.
© Tempolex ® To veier inn i leksikonet * De to veiene er gjensidig avhengig av hverandre og utvikler hverandre * Fonologisk.
Norskfaget i 1. klasse.
Lese- og skrivevansker
For å støtte barnet sitt i leseutviklingen
Velkommen til foreldremøte 1.trinn skolestart 2017
i overgangen fra barnehage til skole
Quiz.
LNU på 2000-tallet LNUs Landskonferanse Arne Johannes Aasen
Vurdering i Kunnskapsløftet
VELKOMMEN TIL HØSTENS FORELDREMØTE I 2C
Dokumentasjon og systemutvikling som regelverksutvikling
Agenda Vurdere tekniske hjelpemidler som kan hjelpe oss i jobbsøkerprosessen...! Takk for muligheten til å presentere en alternativ hjelpemiddel. La oss.
Vurdering for læring ”Eleven skal få råd og tilbakemeldingar som fortel korleis han/ho kan få auka lesefart og leseforståing” Mål for aksjonsperioden:
Ny læreplan… Høst 2017.
Valgfag innsats for andre
LÆRING LUT - HIVE Januar 2011.
Skriving 1 Skriveutvikling og planlegging av skrivesituasjoner
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Bli kjent med ordboka - en oversikt over innholdet
Tysk nivå III Desentralisert opplegg i Østfold
Hvorfor satse på lesing?
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Leseutvikling og læringsstrategier
Velkommen til foreldremøte
Samtaletrekk B – Samarbeid
Velkommen til foreldremøte i
Den matematiske samtalen
Reiseliv og språk © Leena Pedersen, Vadsø.
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Samtaletrekk B – Samarbeid
Utviklingsmessig verbal dyspraksi
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Nye fag på 8.trinn Fremmedspråk/engelsk fordypning/arbeidslivsfag
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Lytteforståelse Rammeverket
NorskPluss Alfa Læremiddel for unge og voksne innvandrere med lite eller ingen skolegang som trenger grunnleggende lese- og skriveopplæring på norsk Hovedkomponenten.
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Den Europeiske språkdagen
Nå er vi spente!.
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Vi kartlegger først og fremst for å kunne legge fram data på utviklingssamtalene. Observasjon- og kartleggingsverktøy kan brukes til planlegging og tilrettelegging.
Dialogisk lesing om vennskap og følelser
Leseopplæring Kurs 6 Utviklet av Oslo VO Rosenhof, publisert med støtte fra IMDI.
Tilpasset opplæring Kurs 5
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Svømming på Rjukanbadet resten av dagen
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Utskrift av presentasjonen:

Den første leseopplæringen

 Å skape mening med skriftspråket kommer ofte forut for konvensjonell skriving.

Hva kan barna når de kommer til skolen?  Den største utfordringen for læreren er å kartlegge hva barna allerede kan. Denne kartleggingen er en forutsetning innenfor sosiokulturell læringsteori (jfr. Vygotsky).

En liten repetisjon før vi går videre! Språkets oppbygging: FonemGrafem Morfem Syntaks tekst Kontekst

 Fonem – Den minste betydningsbærende enhet (bære/være – minimale par)  Grafem – Faguttrykket for bokstav

 Det ortofone prinsipp – skriftspråket er basert på at èn lyd er representert med en bokstav. Andre systemer er det kinesiske (ett bilde for ett ord, og det japanske (ett bilde for hver stavelse)

Utfordringer etter at barnet har forstått koden/oppdaget det ortofone prinsipp:  Når vi ikke uttaler bokstaven  Når lyden ikke har egen bokstav  Når lyden uttales med ulike boksaver  Èn eller to (eller tre) konsonanter?  Når ett ord er satt sammen av flere ord.

Å lære å lese Lesing er en ferdighet og en kulturell kompetanse Avkoding + Forståelse (forenklet arbeidsdefinisjon) Vi snakker om den første, den andre og den tredje lese- og skriveopplæring

 Hva er avkoding? Evnen til å gjenkjenne og uttale ordet, og få adgang til ordets betydning.

Avkodingsstrategier:  pseudolesing  det logografisk-visuelle stadiet  det alfabetisk-fonemiske stadiet  det ortografisk-morfemiske stadiet

 Avkodingen fra tegn til meningsbærende innhold kan forenklet forklart foregå på to måter: Fonologisk omkoding og Ortografisk avkoding

 Fonologisk omkoding er å forstå slik at enheter i det trykte ordet aktiviserer en fonologisk ordkode i leserens hukommelse og slik gir leseren tilgang til ordets betydning (OECD PISA s. 22). Denne omkodingen kjennetegner begynneropplæringen samt langsomme og uerfarne lesere.

 Ortografisk avkoding innebærer at leseren gjenkjenner det trykte ordet direkte fordi han eller hun har etablert en ortografisk kode for ordet i den leksikalske hukommelsen. Denne avkodingen er langt raskere og mindre arbeidskrevende enn fonologisk omkoding, og den er nærmest automatisert hos erfarne lesere.

Metoder for 1. leseopplæring En grovinndeling  Analytiske metoder  Syntetiske metoder  Arbeidsmåte: LTG

Den analytiske metoden (ordbildemetoden) tar utgangspunkt i en språklig helhet, gjerne et ord. Her lærer barna først å kjenne igjen (”lese”) et visst antall ord. Deretter begynner analysen. Da blir hvert enkelt av de kjente ordene analysert i enkeltlyder, og bokstavlæringen begynner. Samtidig med bokstavlæringen lærer barna syntese, altså å trekke enkeltlydene sammen til ord. Høigaard.

Den syntetiske metoden (lydmetoden) starter med de minste elementene i språket, oftest lydene. Innenfor denne metoden er det avgjørende viktig at en ikke sier bokstavnavnet (”eff ”, ”kå” osv.), men sier lyden for hver bokstav. Syntesearbeidet (kalt lydering) starter straks barna har lært to bokstaver med tilhørende lyder. Etter hvert som de lærer nye bokstaver (lyder), får de stadig flere små ord som de kan øve seg på å lese (lydere). Høigaard.

 De fleste er i dag enige om at det er viktig med en kombinasjon av disse to metodene

LTG  LTG – En metode eller en arbeidsmåte?  LTG ble først utarbeidet av Ulrika Leimar tidlig på 1970-tallet

 Lesing på talens grunn ”…metoden bygger på helhet og forståelse, og den tar utgangspunkt i barnas egne erfaringer og i det muntlige språket de har som uttrykk for disse erfaringene. Barna lærer ved å lese hele ord. Så blir ordene delt inn i mindre enheter, og elevene lærer bokstavene, individuelt og i eget tempo” (Hekneby 2001:100).

Debatter  Metoder  Bokstavvalg (progresjon, store eller små bokstaver? Stavskrift eller løkkeskrift?)  Tekstutvalget (vanskegrad)

Tre hovedtyper av abc-er Høigaard  Årets (2002) abc-utgivelser kan deles i tre hovedtyper:

1. ”Egentlige” abc-er. Disse bøkene presenterer bokstavene i alfabetisk rekkefølge og har flere lesetekster av ulik vanskegrad til hver bokstav.

2.”Blandingstypen”. Dette er bøker med styrt bokstavprogresjon. Hver bokstav følges opp både av øveord som består av de bokstavene som til enhver tid er gjennomgått, og av lesetekster der alle bokstavene er brukt.

 3. ”Øvebøker”. Disse bøkene har også styrt bokstavprogresjon, men her finner vi bare øvetekster som er konstruert ut fra de bokstavene som er gjennomgått.