Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvorfor satse på lesing?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvorfor satse på lesing?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvorfor satse på lesing?
Resultatene fra bla. PISA-testene viser at ulikhetene mellom kjønn er større i Norge enn i de fleste land flere gutter enn jenter har negative holdninger til lesing og leser kun hvis de må lav leseskår korrelerer med negative holdninger til lesing de som skårer svakt risikerer å falle utenfor i skole og samfunn norske elever ser ut til å bruke et begrenset repetoar av arbeidsformer

2 Lesesenteret i Ungdomstrinnsatsingen
Lesesenteret skal bidra med komp.heving av uh-sektoren når det gjelder lesing som grunnleggende ferdighet delta i den skolebaserte komp.utviklingen på skoleeier- og skoleledernivå bistå uh-sektoren ved behov på skolenivå utvikle flere eksempler på god praksis (publiseres på udir.no)

3 Dokumenter utviklet av Lesesenteret for satsingen
Rammeverket for skolebasert kompetanseutvikling på ungdomstrinnet 2012 – 2017 Kap 5: Faglige innholdselementer i kompetanseutviklingen Lesing Hva er lesing? Lesing som grunnleggende ferdighet God lesing på ungdomstrinnet Vedlegg: Arbeid med lesing på ungdomstrinnet. Bakgrunnsdokument Beskrivelse av god praksis Ressursoversikt: Fagstoff og pedagogiske ressurser Utdyping og utviding av kap 5 i rammeverket

4 Planlegge og igangsette aksjon
Stiller spørsmål Planlegge og igangsette aksjon Doku-mentasjon Ny kunnskap Ny planlegging Ny praksis

5 Eksempel: Å stille spørsmål ved lesing som grunnleggende ferdighet
Problem-stilling: Er lesing som grunn-leggende ferdighet en integrert del av undervisningen vår? Analyse av eksisterende praksis Vi har tenkt grunnleggende ferdighet som noe for ny-begynnere Vi har ikke reflektert nok over hva fagspesifikk lesing i det enkelte fag innebærer Mulige aksjoner i et fag: ?

6 Hva er lesing? Å lese er å gjenkjenne bokstaver
og sette dem sammen til ord Lesing = avkoding x forståelse Å lese er å vite hvordan man oppfører seg i en skriftkultur. Å lese er å forstå, bruke, reflektere over og engasjere seg i skriftlig tekst. Å lese er å utvinne og skape mening ved å gjennomsøke og samhandle med skrevet tekst.

7 OECD: Lesekompetanse =
En persons evne til å forstå, bruke og reflektere over skrevne tekster, for å oppnå sine mål, for å utvikle sin kunnskap og sitt potensial og for å delta i samfunnet.

8 Hvordan måle en slik lesekompetanse?
1) elevene skal kunne finne fram og hente ut informasjon 2) elevene skal kunne tolke og trekke slutninger 3) elevene skal kunne reflektere over og vurdere form og innhold i det de har lest

9 = Literacy-reform Å lære et fag handler om at elevene settes i stand til å lese, skrive og ytre seg på fagrelevante måter - med andre ord om å bli fortrolig med fagets literacy. Hva er det som kjennetegner lesing i matematikk, samfunnsfag, naturfag, mat & helse, RLE, norsk, kunst & håndverk…?

10 Beskrivelse av lesing som grunnleggende ferdighet i fag
LESEAKTIVITET TEKSTTYPE Naturfag Samle informasjon, tolke, reflektere Bøker, brosjyrer, aviser, Internett, bruksanvisninger, oppskrifter, tabeller, diagrammer, symboler. Samfunns-fag Sette seg inn i, granske, tolke, reflektere, vurdere kritisk Fagtekster, skjønnlitteratur, bilder, film, tegninger, grafer, tabeller, globus, kart, oppslagsverk, aviser, Internett. Kunst og håndverk Tolke tegn og symboler, få inspirasjon til skapende arbeid, kommunisere, nyttiggjøre seg informasjon (vurdere kritisk) Diagrammer og andre visuelle representasjoner (f.eks. bruksanvisninger, arkitekttegninger)

11 Lesing av fagtekster som grunnleggende ferdighet i fagene (Skjeldbred og Aamotsbakken 2010)
Læreboka spiller en svært dominerende rolle i arbeidet med fagene. Lærebøkene er sterkt multimodale – krever en sammensatt lesekompetanse Elevene blir i stor grad overlatt til seg selv med lesingen. Utnytter i liten grad den hjelpen boka gir Lærebøkene har et krevende fagspråk. Fagord, sammensatte ord, metaforer Læreverkene initierer i liten grad bevisst arbeid med lesestrategier gjennom de oppgavene elevene får Dette arbeidet blir overlatt til lærerne. (Skjelbred, 2009:286). Separate kurs i lesestrategier har dessverre liten effekt! Arbeidet med lesestrategier må være en del av det faglige arbeidet med de tekstene elevene holder på med hele tiden, - ikke isolerte ferdighetstrening eller drilling av enkeltelementer. (Roe 2011:202)

12 Lesing er… Lesing er å skape engasjement og ambisjoner for lesing og tekst. Lesing er å utvikle språklige ferdigheter Lesing er å kunne kode om Lesing er å lese med forståelse. Lesing er å kunne bruke kunnskapen i egen lesing og læring.

13 1. Lesing er å skape engasjement og ambisjoner for lesing og tekst
Hva kjennetegner en engasjert leser? Leseren er strategisk ved at han/hun bruker ulike tilnærminger for å forstå Leseren konstruerer ny forståelse fra tekst basert på tidligere erfaring Leseren deltar i sosial interaksjon omkring tekst --) hvordan skape en engasjert leser? Lære eleven å bruke ulike tilnærminger, støtte eleven i å konstruere ny forståelse basert på tidligere erfaring, åpne for at elevene deltar i samtaler omkring tekst…

14 Skaper undervisningen engasjement og ambisjoner for lesing og tekst?
Identifisere problemet: Elevene er ikke motivert for lesing Analyse av eksister-ende praksis Det legges lite vekt på å målrette lesingen eller å skape engasjement for lesing Mulige aksjoner i et fag: Gi alternative leselekser som gir elevene erfaring med varierte lesemåter og åpne oppgaver

15 2. Lesing er å utvikle språklige ferdigheter
Utvikling av ordforråd har stor betydning for leseforståelsen Ikke nok med hverdagsspråk, trenger fagspråk Arbeid med ord er arbeid med fag! Vokabular Lese- forståelse mengde

16 Identifisere problemet: Analyse av eksister-ende praksis
2. Jobber vi nok med å utvikle fagspråk? Identifisere problemet: Mange elever strever med fagspråket i historie Analyse av eksister-ende praksis Lite eksplisitt vokabular-undervisning Utnytter ikke ressurser/paratekster i læreboka Mulige aksjoner i et fag: Begrepskart Ordbok Omkoding av paratekster ?

17 3. Lesing er å kunne kode om
Fra bokstav/tegn til lyd Fra ord til lydbilde Høyfrekvente ord Hele tekster/sjangre Figurer/tabeller/symboler

18 Hva viser tegningen. Forklar med ord.

19 Identifisere problemet: Analyse av eksister-ende praksis
3. Lesing er å kode om Identifisere problemet: Elevene leser ikke bilder eller figurer på en relevant måte Elevene kobler ikke verbaltekst og bilde Analyse av eksister-ende praksis Elevene ser på bilder som mindre viktig enn tekst Elevene har ikke fått opplæring i samlesing Mulige aksjoner i et fag: ?…

20 4. Å lese med forståelse lesestrategier: mentale og praktiske aktiviteter som leseren iverksetter for å tilegne seg, organisere og utdype informasjon fra tekst Lesestrategier FØR: planlegge/klargjøre seg for lesing UNDER: bearbeide/strukturere/omforme tekst ETTER: bearbeid teksten gjennom oppsummering, samtale og refleksjon Gode lesere vurderer hvilke strategier som er nyttige for å lære fra ulike tekster i ulike situasjoner

21 Fremmer undervisningen elevenes evne til å lese med forståelse?
Identifisere problemet: * Elevene bringer ikke seg selv og sine kunnskaper inn i teksten * Elevene bruker ikke lesestrategier Analyse av eksister-ende praksis: ? Mulige aksjoner i et fag:

22 5. Lesing er å kunne bruke kunnskap i egen lesing og læring
Hvordan bruke faglig kunnskap til en selvstendig læring i faget – og også ut over fagets grenser? Langsiktig handler lesing om myndiggjøring --) jfr OECDs definisjon: Lesekompetanse = En persons evne til å forstå, bruke og reflektere over skrevne tekster, for å oppnå sine mål, for å utvikle sin kunnskap og sitt potensial og for å delta i samfunnet.

23 5. Lesing er å kunne bruke det en har lest på en fagrelevant måte
Identifisere problemet: *Elevene uttrykker at de ikke ser noen nytte av det de leser i rle Analyse av eksister-ende praksis: Vi legger ikke vekt på at elevene skal bruke lærestoffet selvstendig Mulige aksjoner i et fag: ?


Laste ned ppt "Hvorfor satse på lesing?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google