Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,"— Utskrift av presentasjonen:

1 Tallinja Audun Merete Veronika

2 En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive, i forhold til tallets verdi på ei utvida tallinje. Oppgava skal fremme motivasjon og den er knytta til kunnskap elevene har fra før. Det er en forholdsvis åpen oppgave, med lav inngangsterskel. Elevene må også begrunne sine valg og diskutere plassering og verdier. Vi skal jobbe med å utvide forståelsen for tallinja, introdusere negative tall med en hverdagslig innfallsvinkel.

3 Oppgave: Forberedelse; Lapper med kaldeste temperatur i Oslo hver måned det siste året (Info finnes på Yr.no). Hver elev får hver sin lapp. (Her kan lærer differensiere) Frysetape Gjennomføring; Første del av oppgaven kan gjerne utføres ute i skolegården. Elevene får beskjed om å stille seg opp i rekkefølge etter verdi/temperatur. Første gangen skal de gjøre dette uten å diskutere. Når rekka er klar får de litt tid til å snakke sammen og eventuelt bytte plass. Lærer observerer og lar noen elever forklare hvorfor de har byttet plass. Alle elevene skal si hvilken temperatur de har fått og hvorfor de har stilt seg opp akkurat der de er. Videre kan de få noen utfordringer; hva skjer hvis det nå plutselig blir kaldere? La oss si at det blir solformørkelse og temperaturen synker med to grader. Flytt deg dit du mener du da skal stå. Hva skjer med rekka? Lærer kan også velge ut enkeltmåneder og stille tilsvarende spørsmål, både med stigende og synkende temperatur. Hva skjer med rekka nå?

4 Andre del av oppgava foregår i klasserommet. Elevene får hver sin del av en frysetape de skal feste på underarmen. Alle skal plassere 0 på tallinja og skrive den der de selv føler den skal være. Viktig at eleven forteller hva han/hun gjør. Lærer kan gi elevene noen verdier, som de skal plassere på tallinja, mens de forteller hvorfor (evt til en nabo) de plasserer verdien akkurat der. Tapen er tallinja. Det kan være lurt at lærer holder seg innenfor -10 til 10 slik at elevene får nok plass på tapen.

5 Utvidelsesmuligheter: Kan gjøres med større tall Kan gjøres med brøk Kan gjøres med desimaltall Kan bruke addisjon og subtraksjon i større grad Kan utvide kroppsbruken, for eksempel hoppe mellom verdier samtidig som at de forklarer det de gjør Elevene kan selv finne temperaturer De kan lage oppgaver selv Hva skjer med temperaturen hvis en sommermåned og en vintermåned adderes/subtraheres? Forenklingsmuligheter: Kun jobbe med positive tall Bare jobbe med hele tall Elevene kan få oppgaver i flere omganger med ulike måneder I forkant kan lærer tegne en tom tallinje


Laste ned ppt "Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google