Det er en grunnleggende antakelse i VO-kult at all atferd og all teknologi som inngår i læringsarbeid eller i kunnskapsproduksjon og kunnskapsforvaltning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvor står vi Hva gjør vi Hvor går vi
Advertisements

OM – AV –FOR MANGFOLDIGE MUSEUMSBRUKERE KUNNSKAP OM – MEDVIRKNING AV – FORMIDLING FOR MANGFOLDIGE BRUKERE 2 fokusgrupper 1 med studenter 1 med lærere (kort-kort.
BILDE SOM TEKST Nytt undervisningsprogram på Rogaland Kunstmuseum.
Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Effekivisering Kubr. Kap 5. Rådgivning og kultur •Kultur er den kollektive programmering av den menneskelige bevissthet som skiller en menneskegruppe.
Læreplanen i eldre historie
Den Norske Skolen i London
Hvor tidlig? Hvor viktig?
6. Organisasjonskultur [Bruk MØVK] Påstandene:
Kulturhistorisk perspektiv
Mangfold og fellesskap
UFD Den kulturelle skolesekken Helge Ole Bergesen, Konferansen “Museenes plass i de kommunale planene”
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Differensiering fordi…
Hvordan satse på e-læring og fleksibilisering av studier? Innledning til debatt Julie Feilberg, Styreleder, Norgesuniversitetet.
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
VEIEN VIDERE FOR DIGITAL KOMPETANSE? 1.Kultur for læring 2. Forutsetninger for endring 3. Hva er oppnådd?
1 Veien mot målet: Bakgrunn Mål for oppgaven Litt teori Funn Forslag til forbedring EiT – Jenter og Data – Gruppe 3.
Læreplanen Historie Vg2.
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Hvordan hjelper vi barna våre med matematikk?
Hvordan leverer helse-Oslo varer og tjenester til en flerkulturell by? v/leder Akhenaton Oddvar de Leon, Innvandrerrådet i Oslo
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Ei munter fortelling om Båtsfjordingan som ville lære mer. 
Intervju med de voksne 1. Hvordan tolker dere begrepet identitet? 2. Hvordan jobber barnehagen med språk, kultur, religion og mat? 3. Hvilke.
Tilpasset opplæring i en inkluderende skole.
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Med kikkerten for det blinde øyet? Innlegg på nHS’ prosjektledersamling Hallgeir Gammelsæter.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
MELLOMFAG ETNISK SEGREGASJON, GHETTOER OG TILPASNINGER BLANT ETNISKE MINORITETER.
HABITUS Habitus – våre sosiale og kulturelle disposisjoner.
Prieur og Identitet Mattias Øhra 2008.
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Identitet og meningsskaping i ungdomskulturen Ved førsteamanuensis, dr. polit. Willy Aagre.
Bourdieu og sosiale utdanningsforskjeller
Ulike perspektiv på læring, «Hverdagspedagogikk»
Transaksjonsmodellen
Skrivepedagogikk POS som metode
Skrivepedagogikk A1A. Grunnleggende ferdigheter i faget (LK06 s. 43) ”Skriving er en måte å utvikle og strukturere ideer og tanker på, men det.
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
MEDIEHISTORIE MI1 – Tanks Mars FRA LÆREPLANEN ● “Et historisk perspektiv er grunnleggende når en skal studere forholdet mellom medium og samfunn.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Kan teknologien hjelpe oss? Mattias Øhra Stipendiat ved Høgskolen i Vestfold BCC Aug
MEDIEHISTORIE MI1 – Tanks Mars FRA LÆREPLANEN ● “Et historisk perspektiv er grunnleggende når en skal studere forholdet mellom medium og samfunn.
Ambisjoner og arbeidsmåter 24. september2013.   Uformell samtale og samhandling  Formell samtale og samhandling  Faglitteratur  Forelesninger  Skriving.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Sosiale medier Film: Social media revolution 2011Film.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Et satsingsområde for Rauma kommune og Åndalsnes barneskole fra og med høste  Vi skal skoleres og lære oss.
Kjønn og etnisitet analytisk verktøy eller en tvangstrøye ?
Samfunnsfag.
‘Inkludering og gode relasjoner i skolen’
Systematisk Observasjon av Lesing.
Kultur for framtiden! Hege Haukeland Liadal Stortingsrepresentant kulturpolitisk talsperson generelle utviklingen innen kulturlivet.
Skolebasert kompetanseutvikling Klasseledelse
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
6. Organisasjonskultur [Bruk MØVK] Påstandene:
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Det er en grunnleggende antakelse i VO-kult at all atferd og all teknologi som inngår i læringsarbeid eller i kunnskapsproduksjon og kunnskapsforvaltning er preget av kultur.

En forutsetning at vi ser på kunnskap som noe som bygges – tesen om sosial konstruksjon: Utdanning er å hjelpe mennesker å bruke verktøyet til meningsdanning og virkelighetskonstruksjon som kulturen eier, slik at de best kan tilpasse seg den verden de befinner seg i – og eventuelt forandre på den hvis de ønsker det (Jerome Bruner)

Hvilke verktøy til meningsdanning og virkelighetskonstruksjon? Kikkert, teleskop Skrift, trykkekunst Internett Hvordan kan internett påvirke kulturens (vår kulturs) meningsdanning og virkelighetskonstruksjon?

Læringskulturelle forskjeller som gir utfordringer når norske utdanningsinstitusjoner skal undervise ulike grupper av voksne innvandrere?

Kulturforskjeller i detaljene Kultur i innhold (Pensum – dette har vært viet en del oppmerksomhet) Kultur i formen (Teknologien, mediebruken, kommunikasjonsformen har fått for lite oppmerksomhet) Kulturen i fagmiljøet («Epistemic culture» - hvordan ulike samfunn/fagmiljøer «skaper» og presenterer kunnskap. Økende interesse for dette)

Sensitivitet for «læringskultur» Som voksenlærer: være oppmerksom på de kulturelle vaner/habitus som det enkelte individ er bærer av (habitus har rot i sosial og kulturell påvirkning) være oppmerksom på egne kulturelle pregninger, og dermed lettere kunne bidra til at eleven blir bevisst den kulturelle «pregning» vedkommende selv har vært utsatt for.