Jan Magnar Antonsen, Træleborg skole

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foreldre som en reell ressurs
Advertisements

Klemetsrud skole Samarbeid mellom hjem og skole 2
Bli kjent dag ved Korsgård skole – onsdag 4.juni 2014
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
MANGFOLD I HVERDAGEN.
Språk og sosialisering
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Velkommen til foreldremøte for Vg Ny visjon og nye verdier: Lærelyst for livet: Det beste i hver enkelt. Mestring – Engasjement - Respekt.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE 11.SEPTEMBER 2013 Stikkord og dato.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Inkludering og læring 1.aman Jorun Buli Holmberg 29.august 2005 Inkludering.
Oslo kommune Utdanningsetaten Lofsrud skole Bendicte Uv og Petter Feiring Gudbrandsen.
Rolighetsmoen barnehage
Introduksjonssenteret
Mangfold og fellesskap
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
Forventninger til oss som skole:
Det flerspråklige bibliotek – mer enn en boksamling!
Flatåsen skole Foreldremøte 19.september Stryringsdokumenter  Opplæringsloven  Kunnskapsløftet  Virksomhetsplan  Årsplaner  Periodeplaner 
Tanker om barnehagens læringsmiljø
FAU og Styreopplæring Velkommen til opplæring og erfaringsutveksling foreldretillitsvalgte Fra barneskolene er det invitert 3 fra hver skole: FAU.
Samarbeid mellom skole og hjem
"God bagasje på livets reise."
Nittedal 19. sept
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen
Kampen skole Vår visjon:
Kompetente barn og unge 4.Samling April 2008 Organisasjonslæring.
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
INTERNASJONALISERING ARBEIDSUTPLASSERING FOR ELEVER SOM TAR DOBBELKOMPETANSE Lier vgs september 2014.
Det viktige samarbeidet
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Morsmålsopplæring Fjell skole, Drammen
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Velkommen til et nytt skoleår!
T OSPRÅKLIG ASSISTANSE OG BARNEHAGENS FLERKULTURELLE SAMFUNNSMANDAT Katrine Giæver Bergen 24. mars 2009 Katrine Giæver 2008.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Den entusiastiske lærer
BARNAS BARNEVERN 2020.
TEMA MODERSMÅL , KONFERENS 2009
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
Lærerutdanning for ungdomstrinnet LUT Mattias Øhra 2008.
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Pedagogisk arbeid i en flerkulturell skole
Hvorfor skal vi ha barnehager?
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Barnas læringsmiljø Foreldrenes påvirkningsmuligheter Hanne Steen og Marit Brekke Lone skole 25.april 2016 Hanne Steen1.
Kjære foreldre! Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
Tilpasset opplæring i et flerspråklig klasserom 29.april 2009 Nettverk Ski v/ Vibeke Larsen Kjesbu, rådgiver NAFO.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Kompetanse for mangfold
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Kompetanse for mangfold 13.juni 2017
Velkommen til foreldremøte!
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
Fagsamling for 1. og 2. trinn nyankomne minoritetsspråklige elever
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Hagaløkka skole Hagaløkka skole, verden i miniatyr.
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Tilhørighet, kunnskap og glede!
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Utskrift av presentasjonen:

Jan Magnar Antonsen, Træleborg skole Det flerkulturelle perspektivet Eller på vei mot ”likeverdig opplæring i praksis”.. Jan Magnar Antonsen, Træleborg skole

En flerkulturell skole – hva er det ? En skole som ser på kulturelt og språklig mangfold som en normaltilstand, og bygger på dette i skoleutviklinga Mangfold i sosiokulturelt perspektiv. Vi/de –terminologi er fraværende De voksne tilrettelegger tilpasset opplæring for minoritetsspråklige barn i den ordinære virksomheten I den flerkulturelle skole er det rom for alle

5 hovedmål i strategiplanen: Bedre språkforsåelse blant minoritetsspråklige barn i førskolealder Bedre skoleprestasjoner blant min.spr.barn Øke andelen av minoritetsspråklige som fullfører vg.oplæring Øke andelen av min.spr. i høyere utdanning Bedre norskferdigheten hos min.spr. voksne.

Skolen har utviklet en pedagogisk plattform med tre stolper, som ligger til grunn for visjonen vår, og som skal gjennomsyre skolens verdier og aktiviteter:

Trivsel, trygghet og toleranse i et inkluderende miljø: Vi ønsker å ivareta og videreutvikle et godt flerkulturelt miljø. Følelse av tilhørighet i et mangfold. Vi vil arbeide for en verdiforankring i toleranse og inkluderende adferd og holdninger. Arbeidsglede og humor skal prege samværet i skolesamfunnet.

Samarbeid Vi arbeider for en kollektiv innstilling og samarbeid mellom alle i skolesamfunnet Vi forplikter oss på et tett samarbeid mellom skole og hjem

Tilpasset opplæring Mestring, utvikling, utfordringer og ansvar for egen læring skal vektlegges i skolehverdagen. Elevene skal få anledning til å utvikle sosiale og faglige ferdigheter i sitt eget tempo. Gi barn nyttig lærdom / holdninger / kunnskaper og ferdigheter: Vi ønsker å utvikle kompetanse for hele mennesket - for framtida – morgendagens skole

Træleborg skoles VISJON Sammen om læring for livet !

EN VELLYKKET INTEGRERING ? Hva er integrering ? ( assimilering / inkludering ? ) Bli som de andre / endring hos begge. Markedsføre og gjøre ”naturlig” Markering av høytider og nasjonaldager Lære om det ”norske” Om humor på ”stammekriger” Regler i leker og spill. Det ”gjennomregulerte samfunn” Informere hjemmet om bursdager, gaver, osv. ”Hva er bursdag ?” Norsk TV Være del av et ”Vi” Stolthet av egen nasjonalitet, kultur og identitet

FARGERIKT FELLESKAP (FF) VED TRÆLEBORG SKOLE 28 nasjoner i alt. Ca. 20 % av elevene Skolesamfunnets identitet – stolthet.. Det første møtet med skolen. Tilhørighet i klasse fra dag 1. FF-avdeling ? Status? Verdien av egen kultur ? Skolen det første og viktigste kontaktpunktet Innføringsenhet kontra (kontra hjemmeskole) Fremmedfrykt og rasisme.

MOTTAK AV NYE BARN / FAMILIER På skolen Klassen / de andre Familien ”Kategorier”innvandrere:Kulur... Traumer... Skaper av og til utfordringer for skolen

SPRÅKOPPLÆRINGA Fagplaner i kunnskapsløftet – Norsk som 2.språk og morsmålsopplæring Hvordan lærer vi språk ? sml m/små barn. Samvær m N barn. Hjemmespråk og skolespråk. 2 verdener. Barn utvikler begrepsapp i et språkstimulerende voksenmiljø. Viktigheten av de voksns språk-kompetanse. Forventer vi et nivå i hh.t alder ? Intensiv start – omdisponering av ress. Historien om lappene. ”Alle veit” hva de betyr. Morsmålets rolle. Begrepsopplæring. Tankespråket. Det dekontekstualiserte språket Lokale assosiasjoner knyttet til ord, ikke en selvfølge. Jul, vinter, syden, messa. Samarbeid med kontaktlærer. Gjennomgang av tema og nye ord. Abstraktene.Læreplanene… TV (Både, språk, kultur, samtaletema)

Arbeidsplanen Læringsmål er sentralt Stimulerer selvstendighet Viktig å treffe med individuell tilpasning / riktig nivå. Skal gi mestring. Målene og arbeidsmengden skal tilpasses den enkelte Innsatsen på skolen regulerer forholdet mellom skole- og og hjemmearbeid

"Jeg kan"-permen Et personlig vurderingsdokument som følger barnet gjennom hele barnetrinnet. Elevens læring og kompetanse lett tilgjengelig. Formulerte kunnskaps- ferdighets- og holdningsmål.

Elevsamtalen Foregår regelmessig mellom lærer og elev Trivsel og sosial fungering Vurdering av elevens arbeid og utvikling Mål for neste periode Tilpassing av elevens arbeid

ER DET NOK Å JOBBE MED BARNA ? Hvem skaper barns holdninger ? Klassekontaktene tar kontakt Egne foreldremøter med komm.støtte. Trekkes inn i planlagte akt. Betydningen av å bli ”tatt med” Det”å kjenne noen”. Hva skal de snakke om – uten språk… Det å være inkluderende. Aktiviteter som fungerer sosialt uten verbal kommunikasjon. Mat – matkurs, spise sammen, dans, dugnad, foreldretrim Trekke dem inn i undervisn – noe de kan – status. Hva de dreiv de med med ”hjemme.” Det å bli invitert til et hjem Anerkjenne deres kultur – vise interesse.

2.GENERASJONS INNVANDRERE Konfliktene mellom norsk og egen kultur. Klær, gym / svømming/dusjing.. nakenhet, sminke, kjærester, feiringer, språkbruk. For å assimileres må en fjerne seg fra egen kultur. Det forskjellige er det naturlige. Det er en del av vårt ”fargerike fellesskap”

FORBYGGING MOT RASISME Driver vi med det ? Neg. Fokus . Som mobbing og trivsel. Inkludering, likeverd, respekt, trygghet på det som er annerledes som det naturlige. Det vi ønsker å få til – ikke det vi vil ha bort. Likevel viktig å slå ned på rasistiske uttalelser – (kommer ikke sjelden hjemmefra.)

Tospråklige foreldremøter Hvem skal komme ? Ikke segregering, men viktig tilbud Tolk / kommunikasjonsstøtte / språkgrupper Om morsmål og tospråklig fagopplæring Om KRL-faget og fritak Om foreldrerollen i norsk skole Om norske holdninger til kjønnsnøytral skole og samvær gutter/jenter Om ekskursjoner, klær, utstyr, leirskole, etc. Annet