Lov og rett i Vesterålen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ungdomstrinn i utvikling Ole Johansen Utviklingsveileder Nordkapp, Måsøy, Kvalsund, Hammerfest, Hasvik, Loppa og Alta.
Advertisements

Samarbeid ungdomsskole – UH-sektor
Nettskolen i Nordland Geir Hareide Hansen, leder 27. Februar 2014 Foto: Crestock.
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Forventninger og videre arbeid…...
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
IKT i Vurdering for læring 3. oktober 2012
Resultater fra spørreundersøkelse • 90 tidligere lærebedrifter invitert til å svare på en nettbasert spørreundersøkelse • Inviterte bedrifter hadde lærling.
Lærende nettverk IKT + skolebasert vurdering = SANT Av Vibeke N Holm
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Fylkesvise samlinger høsten 2013
Dag Johannes Sunde, Ida Large, Trude Saltvedt, Hedda Huse
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
Forslag til ny vurderingsforskrift
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Melding til Stortinget…
Ungdomstrinnsstrategien Hva er nytt? Personalmøtet GFU – Vibeke
Tilpasset opplæring i en lærende skole
1.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
GNIST og Ungdomstrinns-satsingen VFL-samling Susanne Lavik
Ungdomstrinn i utvikling
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
Velkommen til fagsamling i klasseledelse 26/9-13
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
Elevenes læringsmiljø og skolens brede mandat
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
UFD Kompetanse for utvikling Strategi for kompetanseutvikling i grunn- opplæringen St.meld 30 ( ): 2-3 mrd. - Aktørene: skoleeier/KS,
Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Nasjonale prøver.
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Den videre satsingen på vurdering Samling i kvalitetssikringsnettverk - etterutdanning 2009/
Satsingen Vurdering for læring - hvordan kan UH bidra? Kvalitetssikringsnettverk etterutdanning UH Gardermoen 3. juni 2010 Hedda B. Huse, Anne Husby, Ida.
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Hva kan jeg gjøre bedre, lærer?
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
Hvorfor fylkesvise samlinger om lokalt arbeid med læreplaner– igjen?
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Praksiseksempel fra Lørenskog
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Lokalt arbeid med læreplaner og vurdering, KRS FYLKESMANNENS UTVIDEDE UTDANNINGSMØTE TEMA: LOKALT ARBEID MED LÆREPLANER OG VURDERING.
”Et prosjekt som skal gjøre hverdagen din enklere”
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Ungdomstrinn i utvikling 1. samling i pulje 4 for skoleeiere og skoleledere Internett:
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Velkommen til samling for regionsledere Nyheter fra Utdanningsdirektoratet (skoleutvikling, etter- og videreutdanning): Ungdomstrinnsatsning Mulig videreføring.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Ungdomstrinn i utvikling Om den nasjonale satsingen og arbeidet ved vår skole.
Fylkesmannens rolle for ungdommen i OT sin målgruppe
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Den gode skoleeier I Nes.
Ungdomstrinn i Utvikling 4. samling i pulje 2
Kommunens videre planer for satsingen Skoleeiere og skoleledere jobber sammen Workshop Ungdomstrinn i utvikling Pulje 4, 1. samling Våren 2016.
VELKOMMEN TIL NETTVERSSAMLING!
RSK MIDT-FINNMARK RGO-gaska Finnmárku AOKY-keski Finnmark
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Lov og rett i Vesterålen Anita Kristiansen, delprosjektleder

Delprosjekt 6 «Nettverk og dialog» bruke dialog og lokale nettverk som utviklingsverktøy aktørene skal forstå og praktisere regelverket likeverdig på tvers av kommunegrensene Delprosjektledere: Fra fylkene Nordland og Østfold.

Regelverk i praksis Bedre kunnskap gir bedre praksis

Vår serviceerklæring til dere Et prosjekt som skal gjøre hverdagen din enklere. Utdanningsdirektoratet og Fylkesmannen skal på en bedre måte hjelpe skoleeier, skoleleder og lærer å forstå og handle i tråd med regelverket. Vi skal gjøre regelverket enklere tilgjengelig.

Styringslinja på skoleområdet Stortinget KD Utdanningsdirektoratet Fylkesmannen Skoleeier Skole/lærebedrift

Andøy, Bø, Hadsel, Lødingen, Sortland og Øksnes Tall fra Skoleporten 3677 elever 462 lærere 26 skoler Andøy, Bø, Hadsel, Lødingen, Sortland og Øksnes

Mobilisering av alle gode krefter

Alt henger sammen med alt Regelverk i praksis Vurdering for læring pulje 2, 3 og 5 Læringsmiljø-prosjektet pulje 2 Ungdomstrinn i utvikling pulje 3 og 4 Felles nasjonalt tilsyn 2010-2014 og 2014-2017 Veilederkorps

God praksis gir ro i skolen FØR ETTER Ulik vurderingspraksis God vurderingspraksis Varierende kvalitet på saksbehandling Forvaltningskompetanse Risiko for lav tillit til lærere og ledelse i enkeltsaker Tidsnok involvering Gjentatte henvendelser, ”uløselige” elevsaker, steile fronter Mer bevisst ledelsesstrategi Negative medieoppslag Tillit fra foreldre og grupper av foreldre Arbeidsro Trygghet i egen rolle Håndtering av elevsaker som tåler etterpåklokskapens lys Ingenting å frykte fra FM 

Hvorfor gjør vi dette? Elevene i Vesterålen skal få en likeverdig og trygg opplæring av høy kvalitet

Hvorfor gjør vi dette? Skoleeierne skal være trygge på at midlene de stiller til rådighet blir brukt på en god måte

Hvorfor gjør vi dette? Lærerne skal vite at regelverket gir rammer for å legge til rette for læring og skoleutvikling

Hvordan vet vi om vi lykkes? Elever og foreldre kan erfare at regelverket blir praktisert mer likeverdig innad og på tvers av kommunene i regionen som deltar i prøveprosjektet The End in Mind – hva skal vi evaluere og hvordan? Evaluering høsten 2016

Et kunstig skille Juss Ped Regelens innhold Opplæringsloven og forskriftene gir ikke mening uten pedagogikken – det er ped. som fyller reglene med innhold Hva er det som avgjør når permisjonen er forsvarlig? Det er elevens totale opplæringssituasjon, best vurdert av skolens pedagogiske leder og avgjort av skolens administrative leder. På vårt kontor har vi både jurister og pedagoger. Vi jobber tverrfaglig med alle oppgaver knyttet til regelverk. Og juristene er i solid mindretall. 

JUSS + PEDAGOGIKK = SANT

Naturmangfoldloven vs opplæringsloven § 1 (lovens formål) Lovens formål er at naturen med dens biologiske, landskapsmessige og geologiske mangfold og økologiske prosesser tas vare på ved bærekraftig bruk og vern, også slik at den gir grunnlag for menneskenes virksomhet, kultur, helse og trivsel, nå og i fremtiden, også som grunnlag for samisk kultur. § 3-2 Formålet med vurdering Formålet med vurdering i fag er å fremje læring undervegs og uttrykkje kompetansen til eleven, lærlingen og lærekandidaten undervegs og ved avslutninga av opplæringa i faget. Vurderinga skal gi god tilbakemelding og rettleiing til elevane, lærlingane og lærekandidatane.

Landbruks- og matdepartementet SAU: Sau over 1 år per 1. januar, som utenom vanlig beitesesong har tilgang på driftsbygning og hvor hoveddelen av det daglige grovfôrinntaket i denne perioden er fra tilført høy eller surfôr. Dyrerommene for saueholdet må minst være i samsvar med § 17 i forskrift 18. februar 2005 nr. 160 om velferd for småfe. UTEGANGERSAU: Sau som i hovedsak beiter hele året og som ikke passer inn under beskrivelsen av sau over 1 år. Tilskudd til utegangersau ble innført som en nasjonal ordning i 2005 for å bidra til økt skjøtsel av kystlynghei. Departementets begrunnelse for endring av de gamle definisjonene: «Denne differensieringen mellom utegangersau og annen sau har vært vanskelig å forvalte, fordi det finnes gans­ke mange grensetilfeller. Derfor ble tilskuddene til sau lagt noe om i jordbruksoppgjøret ved at man nå gir samme tilskudd pr. vinterfôret sau enten de går ute eller står inne om vinteren. For ikke å stimulere for mye til å ha en masse sau gående uten å produsere kjøtt på dem, ble det samtidig flyttet tilskuddsmidler fra tilskudd pr. dyr (redusert sats) til et tilskudd til produserte lammeslakt med kvalitet O og bedre (økt sats).» Og vips! var en sau rett og slett en sau.

På hvilke områder trenger vi å bygge ned skillet mellom ped og juss? Bruk to minutter

Utviklingsarbeid Praktisk rettet Utprøving Behovsstyrt Refleksjon Praksisfortellinger Trene på skjønnsutøvelse og utforske det lokale handlingsrommet Hva kjennetegner den gode skolen?

Prioriterte regelverksområder Overordnet mål: best mulig læringsutbytte for alle Vurdering og lokalt arbeid med læreplaner Skolemiljø (psykososialt) Tilpasset opplæring og tidlig innsats Ordensreglement Vitnemål for videregående opplæring

Gjennomgående tema Formålsparagrafen Forvaltningsmessige aspekter Elev- og foreldremedvirkning Ledelse og organisasjonsutvikling

Delprosjektgruppe Fylkesmannen i Nordland RKK Vesterålen Representanter fra oppvekstforum Utdanningsdirektoratet (juridisk avd.) To møter per halvår. Møteplan koordineres med møteplan for oppvekstforum.

Referansemiljø KS Utdanningsforbundet Skolelederforbundet Nordlandsforskning Universitetet i Nordland v/ lærerutd. Elevorganisasjonen NFK Referansemiljøet brukes etter behov.

Faser i prosjektet Mål Kartlegging Behov Utprøving Evaluering Foreløpig arbeidstittel er samspillmodellen. Kanskje samhandlingsmodellen er bedre? Faser i prosjektet

Aktivitetsplan 2014 Tidsplan Aktivitet Oktober 2014 Tildeling av prosjekt 30. oktober 2014 Første inspirasjonsseminar 12. desember 2014 Første møte med oppvekstforum 17. desember 2014 Styringsgruppa behandler utkast til delprosjektplan

Aktivitetsplan 2015 Tidsplan Aktivitet Januar Skoleeierne involverer skolelederne 9. januar Gjennomgang av prioriterte regelverksområder i oppvekstforum 18. februar Oppstartsamling for skoleledere og skoleeiere Februar Prosjektorganisasjonen settes Lansering av prosjektet (media, informasjon) Mars Utarbeide felles digitalt kartleggingsverktøy

Aktivitetsplan 2015 Tidsplan Aktivitet April Kartlegging av dagens arenaer for økt regelverksetterlevelse, helt ned på skolenivå Mai Kartlegging av behov innafor de prioriterte regelverksområdene: Hva trenger sektor? Høsten Utprøving av nye arenaer/metoder for økt regelverksetterlevelse 7. oktober Inspirasjonssamling med Geir Lippestad, Stokmarknes

Inspirasjonssamling med Geir Lippestad «Regelverkets betydning i et demokratiperspektiv» Stokmarknes 7. oktober 2015

Aktivitetsplan 2016 Tidsplan Aktivitet Våren Utprøving av nye arenaer/metoder for økt regelverksetterlevelse Høsten Evaluering og rapportering

Budsjettramme 2015: 300 000 kr til aktiviteter og reiser 2016: 150 000 kr til aktiviteter og reiser 2015: 400 000 kr. til prosjektledelse, 100 000 kr. til prosjektoppfølging lokalt, 200 000 kr. til aktiviteter og reiser i regionen. 2016: 400 000 kr. til prosjektledelse, 50 000 kr. til prosjektoppfølging lokalt, 100 000 kr. til aktiviteter og reiser i regionen.

RefLex Nettbasert verktøy Gir skole/skoleeier hjelp til å vurdere om egen praksis er i samsvar med opplæringsloven med forskrifter Tema fra FNT 2014-2017 UBAS-pålogging www.udir.no/reflex