HVA ER DET? Grethe Haldorsen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kartleggingsmateriell: Språkkompetanse i grunnleggende norsk
Advertisements

Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Mappevurdering Et redskap for dokumentasjon, vurdering og læring Kurset IKT og læring Høgskolen i Lillehammer, 3. mai 2010.
Dialog med barn i førskole- og småskolealder.
HVA ER GOD UNDERVISNING –PÅ HØGSKOLENIVÅ?
Grete Haaland Sund HiAk,
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
Tema 7 FAG- OG SVENNEPRØVER
MAPPEVURDERING En innføring.
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Alternative opplegg og mappevurdering Mappevurdering Stimulering av avansert tenking.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Veiledet lesing Mørkved skole
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Vurdering for læring på Linderud skole
Språk og læring Digital kompetanse. 1.Mot elevers grunnleggende ferdigheter - hvordan studentene skal forholde seg til det 2.Studentenes perspektiv, deres.
VURDERING.
”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner.” Kilde:
Vurdering Na /4-09. Hvordan få til god vurdering Hemmeligheten: for å kunne gi god vurdering er gode oppgaver viktige! Den formelle vurderingen.
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
Kompetansemål Mål for opplæringen er at elevene skal kunne - bruke ulike materialer og redskaper i arbeid med bilder ut fra egne interesser - samtale.
Bokpresentasjon Bergen
Bokpresentasjon Oslo.
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
VEIEN VIDERE FOR DIGITAL KOMPETANSE? 1.Kultur for læring 2. Forutsetninger for endring 3. Hva er oppnådd?
Høgskolen i Oslo Litt om vurdering. Vurdering l Vurdering for utvelgelse og eventuell sertifisering, enten i videre utdanning eller for å søke jobb. Dette.
Hverdagen for Ruth og Sissel.
Oppgave 44 Preposisjoner og uttrykk.
OTH prosjektet Inger Langseth Program for Lærerutdannning Inger Dolmset Moan Åfjord videregående skole.
Framtida nå – les og forstå!
EiT-modul 15. november 2006 Bruk av mappeinnleveringer som underlag for prosessrapport Lene Rønningen og Hanne Charlotte Helgesen.
Vurdering for læring.
Gruppe nummer 3; Tormod, Rune, Silje, Elin og Cecilie.
1. Eksamen/vurderingsordninger i nye læreplaner Styringsdokumenter i vurderingsarbeidet: Kompetansemål i den fagspesifikke læreplanen Det arbeides med.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Vurdering for læring Oppstart januar 2015.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Mappevurdering som metode – med utgangspunkt i norskfaget og med Classfronter som verktøy
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F06-Deltid 2006/2007 Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F06-Heltid 2006/2007 Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
Skriving og lesing som grunnleggende ferdighet
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
OM LÆREPLANER Hva er en læreplan Læreplaner og virkeligheten
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT ). Hensikten med Ny Lærerutdanning på Ungdomstrinnet ( LUT ) Utvikle den faglig kompetente læreren. Utvikle den.
TPO, mappemetodikk og grunnleggende ferdigheter Rakel.K.R.Næss Anne-Beathe Mortensen-Buan.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Lesing er en språklig prosess. Faktorer som har betydning for leseferdigheten.
INSTRUKSJON Du lærer: Hvordan du bruker fagkunnskap fra ditt eget utdanningsprogram i norskfaget Hvordan du kan forberede og gjennomføre en god instruksjon.
Mappevurdering Mappe innebærer at elevene tar vare på ulike former for arbeid, slik at de kan dokumentere både den kompetansen de Definisjon Mappevurdering.
Elektroniske mapper som arbeids- og evalueringsform Anders Tveit, Institutt for samfunnsøkonomi, Handelshøyskolen BI
Utviklingssamtalen og vurdering. Vurderingens oppgave: Å skape dissonans mellom nåværende ståsted og ønsket ståsted som oppleves som en positiv utilfredshet:
Kva no. Læringsmål og kriterium er på plass
Tips til hvordan å lykkes med læringspartner
Vurdering og undervisning
IKT for læring Mattias Øhra.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
H ”På min skole får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære!” Hadde det vel ikke vært kjekt om alle elever på vår skole etter hvert satt.
Nå er de revidert!.
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

HVA ER DET? Grethe Haldorsen Mappevurdering HVA ER DET? Grethe Haldorsen

KUNNSKAPS- OG LÆRINGSSYN Kunnskap er ikke en gitt størrelse som overføres fra lærer til elev. Formidling av kunnskap er i beste fall en starter/hjelp i læringa. Kunnskap bygges opp av og i hver enkelt elev, og i et samspill mellom elev, lærer og medelever. Kunnskap betyr her: ferdigheter, kreativitet, innsikt og faktakunnskaper Kunnskapssynet i mappevurdering åpner for en aktiv og medskapende elevrolle.

Hva er mappevurdering? Mappevurdering (portfolio) er en undervisnings- og læringsform der læringsprosesser og vurdering sees i sammenheng. En mappe er en systematisk samling av arbeider som gir et bilde av elevens utvikling og læring innenfor et bestemt område. Et fellestrekk ved all mappevurdering er å samle/ velge ut/ reflektere/ vurdere.

Vurderingsaspektet Eleven får ikke vurdering på hvert enkelt produkt. Eleven blir vurdert på grunnlag av arbeider som blir samlet i ei mappe. Eleven kan selv velge de ulike arbeidene som skal danne grunnlaget for vurderingen. (Innenfor visse rammer) Sluttvurderinga blir gjort på grunnlag av innholdet i mappene. Dette kan kombineres med andre former for vurdering.

Sentralt for norskfaget: å lage tekster å framføre tekster å høre/lese andre sine tekster å samtale om tekstene å gi skriftlig eller muntlig tilbakemelding å bygge opp et språk om språket å reflektere over eget arbeid (egenvurdering)

Underveis………

Publisering

Mappevurderingen skal hjelpe elevene til å: ta hånd om egen læringsprosess bedre se og påvirke sin egen utvikling. lære seg å arbeide målrettet med hjelp av ulike delmål. reflektere over sitt eget arbeid. reflektere over hvordan hun / han lærer best. utvikle gode læringsstrategier samarbeide, få og gi respons / hjelp. ta med seg pedagogisk informasjon til en ny skole.

Mappevurderingsprinsippet betyr for meg som lærer: et klart skille mellom veilederrollen og vurdererrollen. større vekt på prosessen. større vekt på veiledning under prosessen. en bevisst metodikk. en mulighet til å oppfylle læreplanens krav

Mappevurdering Synliggjør undervisningen, elevens sterke sider og det som kan forbedres. Tydeliggjør utviklingsbehov, motivasjoner og mål. Ansvarliggjør eleven selv. Bevisstgjør eleven om hvordan hun / han lærer, tenker, planlegger og hvilke muligheter eleven har for å få hjelp. Grethe Haldorsen