Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

H ”På min skole får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære!” Hadde det vel ikke vært kjekt om alle elever på vår skole etter hvert satt.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "H ”På min skole får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære!” Hadde det vel ikke vært kjekt om alle elever på vår skole etter hvert satt."— Utskrift av presentasjonen:

1 h ”På min skole får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære!” Hadde det vel ikke vært kjekt om alle elever på vår skole etter hvert satt igjen med denne opplevelsen? Gjennom et felles løft og systematisering av det arbeidet som allerede har blitt gjort i en årrekke her ved skolen vår, ønsker vi gjennom å være med på en nasjonal satsing ”Vurdering for læring” , å bli flinkere til å veilede ditt /dine barn til å bli selvstendige, reflekterte og kunnskapsrike individer.

2 VURDERINGER Hvorfor er det viktig å ha fokus på vurdering?
Hvorfor ønsker vi på Værøy skole å bli bedre på hvordan vi vurderer? Forskjellen på vurdering av læring og vurdering for læring”? 1. Mange studier har vist at måten elevene vurderes på både kan hemme og fremme læring. 2. Vi på skolen vår er opptatt av hvordan vurdering kan brukes som et redskap for læring. Vi vet at det er viktig at elevene vet hva de skal lære. Ikke bare for timen, men også om et emne, etter endt år, ved trinnslutt, ved grunnskoleslutt, vgs osv. Målet er rett og slett å løfte enhver videre basert på den enkeltes individuelle grunnkunnskap. 3. Begrepet Vurdering av læring brukes om prøver og oppgaver som gir informasjon om hva eleven kan på et gitt tidspunkt. Vi ser etter kunnskap om et emne. Alle kjenner vi til gloseprøver, kapittelprøve i matte, pugging av gange med påfølgende tester, innleveringsoppgave i engelsk eller naturfag. Og slike prøver kommer det fremdeles til å være. Vurdering for læring er all vurdering som gis underveis i opplæringen, der elevene får vite hva som er målet for faget, hvilke ting de behersker, og veiledning på hva som må til for å øke sin ferdighet i faget. Dette kan skje muntlig og/ eller skriftlig. En vurdering som bidrar til å fremme læring. Kjernen for VFL i praksis er å spørre seg selv: - Hvor er jeg? - Hvor skal jeg? Hvordan kommer jeg meg dit?

3 NÅR MÅLET ER UTYDELIG Å LAGE OG FLY EN DRAGE
En avis er bedre enn et ukeblad. Et åpent område er bedre enn en gate. I begynnelsen er det bedre å løpe enn å gå. Du må trolig prøve noen ganger. Det krever visse ferdigheter, men disse er enkle å lære. Selv små barn har glede av det. Når du først har lyktes, blir det sjelden vesentlige problemer. Fugler vil sjelden komme for nær. Derimot kan regnvær by på problemer. Det vil også bli vanskelig dersom mange mennesker gjør det samme. En trenger masse plass. Dersom det ikke er noen problemer, kan det være en veldig rolig aktivitet. En stein kan være et anker. Dersom noe løsner fra den, vil du ikke få en ny sjanse

4 FIRE PRINSIPPER Forstår hva de skal lære og hva som er forventet av dem. Får tilbakemeldinger som forteller dem om kvaliteten på arbeidet eller prestasjonen. Får råd om hvordan de kan forbedre seg. Er involvert i eget læringsarbeid ved blant annet å vurdere eget arbeid og utvikling. Basert på internasjonal forskning har Norge valgt å legge vekt på følgende fire prinsipper som er sentrale i vurderingsarbeid og disse har til formål å fremme læring. Elevers forutsetninger for å lære kan styrkes dersom de: Forstår hva de skal lære og hva som er forventet av dem. Får tilbakemeldinger som forteller dem om kvaliteten på arbeidet eller prestasjonen. Får råd om hvordan de kan forbedre seg. Er involvert i eget læringsarbeid ved blant annet å vurdere eget arbeid og utvikling.

5 PRINSIPP 1 Elevene skal forstå hva de skal lære og hva som er forventet av dem. Fokus på Mål Kriterier Kjennetegn Eksempel i 2. klasse Jeg snakket tidligere om det er viktig at elevene vet hva som er målet i de ulike fagene. Kjennetegn på måloppnåelse er beskrivelser av kvaliteten på kompetanse i fag. De tar utgangspunkt i kompetansemålene slik de er beskrevet i læreplanene. Kjennetegnene er utformet på tvers av hovedområdene i fagene for å uttrykke kompetanse i faget som helhet. De må derfor brukes sammen med læreplanene. Forskriften krever ikke at man skal utvikle kriterier eller kjennetegn til alt som gjøres i opplæringen, men at det gjøres kjent hva som vektlegges i vurderingen. Kjennetegn på måloppnåelse med beskrivelse av kompetanse på ulike nivå kan være mest hensiktsmessig å bruke ved for eksempel standpunktvurdering. Det vil ikke være hensiktsmessig å bruke nivådelte kjennetegn i alle lærings- og vurderingssituasjoner. I arbeid med mindre oppgaver kan det være vel så hensiktsmessig å definere spesifikke kriterier som sier noe om krav til for eksempel form og innhold. Et annet alternativ er å vise eksempler på lignende oppgaver som er vurdert tidligere.

6 PRINSIPP 2 Elevene skal få tilbakemeldinger som forteller om kvaliteten på arbeidet eller prestasjonen. Fokus på: Hvor skal jeg? Hvor er jeg i min læringsprosess? For at elever og lærere skal kunne legge opp til den videre læringen, må man ha en klar forståelse av hva eleven allerede mestrer. Tilbakemeldinger til elever som inneholder informasjon om kvaliteten på et arbeid, hjelper eleven å forstå hvor han eller hun er i læringsarbeidet. Fokus på: Hvor skal jeg? Ex. Skal kunne 5- gangen forlengs, baklengs og hulter i bulter, og vise hvordan gangen kan anvendes i praktiske oppgaver i dagliglivet. Hvor er jeg i min læringsprosess? - Jeg kan gangen forlengs og baklengs og hulter i bulter, men vet ikke hvordan jeg kan vise hvordan man bruke disse i dagliglivet.

7 PRINSIPP 3 Elevene skal få råd om hvordan de kan forbedre seg
Fokus på: Hva er neste skritt?  Eksempel på tilbakemelding i musikk Jevnlige tilbakemeldinger til eleven fungerer best hvis den har et fremtidsperspektiv. Tilbakemeldingen er en vurdering av noe som er gjort, men skal også være rettet mot den læringen som skal skje. Dette må henge nøye sammen med kompetansemålene og kriterier som er gitt for å nå denne kompetansen. Underveisvurdering og tilbakemeldinger er ikke viktige kun innenfor en enkelt undervisningsøkt, men også i forhold til perioden, til skoleåret og til trinnet. Når elevene kjenner læringsmålene, vil de kunne være med å diskutere i hvilken grad disse er nådd når undervisningsperioden går mot slutten. Dersom mål ikke er nådd, må elevene få vite hvordan de kan arbeide for å nå målet. Kanskje er det mer øving, eller kanskje de trenger mer tid på å knytte de nye utfordringene sammen med det de kan fra før. Tilbakemeldingene vil påvirke elevenes motivasjon og selvbilde, og det er viktig å påvirke på en slik måte at man STYRKER elevenes selvbilde og motivasjon for å arbeide med ulike fag.  Likeså er det viktig at tilbakemeldingene er realistiske, men allikevel gitt på en slik måte at det motiverer til innsats. 

8 PRINSIPP 4 Elevene skal være involvert i eget læringsarbeid ved blant annet å vurdere eget arbeid og utvikling Fokus på: Reflekterer over hvorvidt et læringsmål er nådd eller ikke. Sammenligne eget produkt med kriterier som er satt på forhånd.  Vurdere om de bør endre strategi eller øve mer på det de allerede jobber med.  Involvering og refleksjon rundt læringsarbeidet og målene for opplæringen, er utgangspunktet for å trene elever i å styre egne læringsprosesser. Sammen med egenvurderingen skal elevinvolvering i læringsarbeidet bidra til utviklingen av lærestrategier og kritisk tenking, også i et livslangt læringsperspektiv. Vi snakker altså om læring for livet, ikke bare her på skolen. Det kan være verdifullt for elevene å vurdere eget arbeid. Elever er flinkere enn vi ofte tror når det gjelder å sette ord på hva de kan, hvordan de tenker. Elever kan også vurdere hverandres arbeid. Ut fra kjennskap til læringsmålene, kan de lese hverandres besvarelser, og oppmuntres til å gi en begrunnet vurdering. Dette vil gjøre elevene mer bevisst på hva som ligger i læringsmålene, og gi dem erfaring i å se hva som er lav, middels og høy måloppnåelse.

9 HVOR ER VI, HVA GJØR VI OG HVORDAN KOMMER VI OSS DIT?
Har startet opp med prinsipp 1 Halvårsplaner er laget og ligger på Skolesiden Alle trinn har mål på ukeplanen Målfokus i timene Kriterier gitt på prøver / innleveringer Ulike metoder og vurderingsformer benyttes Foreldremedvirkning Hvordan kan du bidra?


Laste ned ppt "H ”På min skole får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære!” Hadde det vel ikke vært kjekt om alle elever på vår skole etter hvert satt."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google