Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kml1 Gardermoen – Velkommen til :
Advertisements

Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Bedre vurderingspraksis
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
Forslag til ny vurderingsforskrift
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Individuell vurdering
Rådgiver Kjell A. Standal FAGOPPLÆRINGA FOR FRAMTIDEN - sett i lys av nye vurderingsbestemmelser i forskrift til opplæringsloven og privatskoleloven.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Lillehammer 25. September 2012
Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Samordning
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Føring av fravær på vitnemålet. Innskjerping fra skolestart : Kunnskapsdepartementet fastsetter med virkning fra 1. august 2010 strengere krav.
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Levanger kommune Oppvekst Bunntekst 1 St.meld.nr.16 ( ) ……. og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring Stortingsmeldingen presenterer.
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
Rutine-beskrivelser for oppfølging av og tiltak ved elevfravær i Ringsaker kommune Mørkved skole skoleåret 2012/13.
VURDERING.
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
Elev- og virksomhetsbasert vurdering i Kunnskapsløftet
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Foreldremøte 26.september 2012
Flatåsen skole Foreldremøte 19.september Stryringsdokumenter  Opplæringsloven  Kunnskapsløftet  Virksomhetsplan  Årsplaner  Periodeplaner 
Individuell vurdering
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Eksamen i Kunnskapsløftet
Dokumentasjon på at vurdering er gitt!
Borre ungdomsskole
Vurdering – hva og hvorfor?
Individuell vurdering
Den videre satsingen på vurdering Samling i kvalitetssikringsnettverk - etterutdanning 2009/
Vurdering; Hvem, hva hvorfor
Velkommen til Foreldremøte 8. trinn Vi bygger kunnskap og vennskap
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Træleborg konferansesenter Velkommen! Rådgiversamling 2013.
Struktur for tilpasset opplæring i forhold til minoritetsspråklige elever.
1 Vurdering som fremmer læring og utvikling Vurderingskonferanse Øystein Sandsdalen.
Foreldremøte 8.september trinn
Foreldremøte 8.september trinn
Hotell Klubben Velkommen! Rådgiversamling.
Vurdering i barnehage og skole Utdanningsforbundet Troms Nordreisa 1.feb
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
Individuell vurdering for elever med rett til spesialundervisning Hamar
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
Mulig revisjon av forskrift til opplæringslova kapittel 3 VII om «Særskilde føresegner for fag-/sveineprøva og kompetanseprøva»
Friskolesamling vgs Oslo mars Inntak og vurdering av elevens rett til videregående opplæring Kan ikke ta inn elever dersom man ikke er sikker.
Aust-Lofoten videregående skole1 RUNDSKRIV UDIR – Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringslovens.
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Utviklingssamtalen og vurdering. Vurderingens oppgave: Å skape dissonans mellom nåværende ståsted og ønsket ståsted som oppleves som en positiv utilfredshet:
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Sagt om utdanning….
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Hole ungdomsskole Visjon: TRYGG, KREATIV OG UTVIKLENDE FOR ALLE.
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Vurdering og undervisning
Vurdering og klage på standpunkt
Velkommen til foreldremøte 10. trinn
Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering

Endringer i forskift til opplæringslova: Nytt kapittel 3 om individvurdering i grunnskulen og i videregående opplæring. Nytt kapittel 4 om individvurdering i grunnopplæring særskilt organisert for voksne. Andre bestemmelser som blir endra som en følge av endringer i kapittel 3 og 4.

Bakgrunn for endringene St.meld. nr 16 (2006-2007) Hevder at ”i norsk skole har manglende evalueringskultur ført til utilstrekkelig oppfølging av elevene og redusert deres faglige utviklingsmuligheter” (side 77) Trekker opp 4 hovedutfordringer knyttet til individvurdering. En av disse er knyttet til at regelverket ikke er klart nok Oppdragsbrev nr. 6-07 ”Tiltak knyttet til individvurdering i skole og fag- og yrkesopplæring” Ett større oppdragsbrev hvor ett deloppdrag er å forenkle bestemmelsene om individvurdering i grunnskolen og videregående opplæring Deloppdraget om regelverk har fire punkter. Det som er relevant her er: ”som ledd i å tydeliggjøre sammenhengen i hele opplæringsløpet i grunnopplæringen, vurdere og eventuelt foreslå felles bestemmelser om vurdering for grunnskolen og videregående opplæring.” Vektlegges at individvurdering skal bidra til motivasjon og læring

Utfordringer i gjeldende rett Vanskelig å se helheten i regelverket om vurdering i grunnopplæringen Finnes ulikheter som er unødvendige mellom grunnskolen og videregående opplæring Kryssende begreper som er vanskelige å forstå ift hverandre slik det fremstilles nå Behov for å tydeliggjøre regelverket på punkter hvor praksis har avdekket at det ikke er klart nok eller bør utfylles på andre måter Behov for i større grad å tydeliggjøre eleven, lærlingen og lærekandidatens medvirking og medansvar i vurderingsarbeidet, samt sikre eleven, lærlingen og lærekandidatens rettssikkerhet Behov for å styrke læringsperspektivet, slik at vurdering bidrar til å øke læringstrykket

Strukturelle endringer Ett felles kapittel for elev- og lærlingvurdering i grunnskole og i videregående opplæring Generelle føresegner Underveisvurdering Sluttvurdering Fritak fra vurdering Eksamen Dokumentasjon I grunnskolen I videregående opplæring Særskilte regler om fag- og yrkesopplæring Eget kapittel for grunnopplæring for voksne

Forslag til innholdsmessige endringer

1. Styrking og tydeliggjøring av eleven, lærlingen og lærekandidatens rettigheter Forslag: Tydeliggjøre at det skal være kjent og tilgjengelig for eleven, lærlingen og lærekandidaten hva som vektlegges i vurderingen av hans/hennes kompetanse Egen bestemmelse om egenvurdering. Egenvurdering gjøres gjeldende både for underveisvurdering med og uten karakter Samtale med eleven hvert ½ år fra 1.årstrinn, skal drøfte elevens utvikling ift kompetansemålene, kan sees i sammenheng med samtale med foresatte

Tydeliggjøring av formålet med vurdering og grunnlaget for vurdering Egen bestemmelse om formålet med vurdering. Tydeliggjøring av formålet med underveisvurdering og sluttvurdering og relasjonen mellom disse. Tydeliggjøring av skolens ansvar for å legge til rette for å skaffe tilstrekkelig grunnlag for vurdering. Presisering av at grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i LK06. Hovedregel: eleven, lærlingen og lærekandidatens forutsetninger, atferd og fravær skal ikke trekkes inn i vurderingen Unntak: i kroppsøving skal elevens forutsetninger vektlegges i grunnskolen. Men: hva med vgo? Om vurdering i fag vs. vurdering i orden og i oppførsel Elever med individuell opplæringsplan Presisering av gjeldende rett og tydeliggjøring av hvilke regler som gjelder

3. Styrking av underveisvurdering og vurdering for læring Forslag: Underveisvurdering - et av de sentrale begrepene i nytt kapittel 3 Tydelige kvalitetskrav til underveisvurdering Beskrive mestring og gi veiledning for å bli bedre i faget Halvårsvurdering erstatter begrepet terminkarakter og innføres i hele grunnopplæringen Skal gis uten karakter (ikke krav til skriftlighet annet enn at halvårskarakterer skal føres på forsvarlig måte) Skal gis uten og med karakter fra 8. årstrinn (den læringsfremmende informasjonen forrang) Samme begrepsbruk i hele opplæringsløpet inkludert fag- og yrkesopplæringen Kan sees i sammenheng med halvårlig samtale

5. Føring av fravær på vitnemålet for grunnskolen St.mld nr 31(2007-2008) ift kap 3 og 4 i forskriften Fravær skal føres på vitnemålet for grunnskolen Gitte former for dokumentert fravær kan kreves ikke ført.

6. Tydeliggjøring av krav til dokumentering av underveisvurdering Det skal dokumenteres at underveis-vurdering er gitt Skoleeier avgjør form, innhold og omfang

Videre fremdrift Desember 2008 - Utsendelse av høringsbrev til høringsinstansene Mars 2009- høringsfrist Behandling av høringsuttalelser og oversendelse til KD av endelig forslag til endring i forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven innen 01.05.2009 KD fastsetter nytt kapittel 3 og 4 i forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven 01.08.2009- Ikrafttredelse av nye bestemmelser