Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling"— Utskrift av presentasjonen:

1 Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling
Analysekompetanse Muntlig eksamen- regelverk-rutiner Sensorsamarbeid

2 Hva skal vi med eksamen? Samfunnets behov for å sortere
Skolens mulighet for å korrigere egen praksis Lærerens mulighet for å korrigere egen praksis Lærerens kompetanseheving Eleven- eksamen inngår i opplæringen- trening på prøvesituasjoner

3 Sluttvurderingen Standpunkt- alle kompetansemål Eksamen- stikkprøve

4 Styringsdokumenter § 3-17.Sluttvurdering i fag
Sluttvurderinga skal gi informasjon om kompetansen til eleven, lærlingen, praksisbrevkandidaten og lærekandidaten ved avslutninga av opplæringa i fag i læreplanverket, jf. § 3-3. Sluttvurderingar i grunnskolen er standpunktkarakterar og eksamenskarakterar. Sluttvurderingar er enkeltvedtak og kan klagast på etter reglane i kapittel 5. Elevar i grunnopplæringa som har individuell opplæringsplan, skal vurderast etter dei samla kompetansemåla i læreplanen for faget, jf. § 3-3.

5 Udir sier: Eksamen skal organiseres slik at eleven eller privatisten får vist kompetansen sin. Dette innebærer at skoleeier ved lokalt gitt eksamen må gi kandidaten mulighet til å vise kompetanse i så stor del av faget som mulig. Det er kompetansen og ikke ett bestemt innhold eller en bestemt arbeidsmåte som skal vurderes. Karakteren skal bli satt på individuelt grunnlag basert på den kompetansen elevene viser på eksamen. Det innebærer at selv om eksamen organiseres i gruppe, skal ikke gruppen få en samlet karakter. Hver enkelt skal vurderes for seg.

6 Skolebasert kompetanseutvikling
Analyse av eksamenskarakterer: Differanse mellom eksamen og standpunkt Forskjell mellom jenter og gutter Hva kan skolen lære? Hva sier det om vurderingspraksisen?

7 Skoleporten forteller:
Indikator og nøkkeltall Begge kjønn Gutter Jenter Norsk hovedmål skriftlig eksamen - Lebesby kommune 3,3 2,9 3,9 Norsk hovedmål skriftlig eksamen - Porsanger - Porsángu - Porsanki kommune 3,0

8 Sammenstilt Indikator og nøkkeltall Begge kjønn Gutter Jenter
standpunkt- eksamen - Lebesby 4,0 3,3 5,1 2,9 3,9 standpunkt- eksamen - Porsanger 3,7 3,2 4,2 3,0

9 Forskriften sier: § 3-29.Lokalt gitt eksamen i grunnskolen
Kommunen har ansvaret for gjennomføringa av alle lokalt gitte eksamenar. Faglæraren har plikt til å utarbeide forslag til eksamensoppgåver. Eleven skal få vite kva fag han eller ho skal prøvast i, 48 timar før sjølve eksamen. Laurdagar, søndagar, høgtidsdagar og heilagdagar skal ikkje reknast med. Eksamen skal ikkje gjennomførast på måndagar og dagen etter høgtidsdagar og heilagdagar. Munnleg eksamen skal gjennomførast med førebuingsdel. Førebuingsdelen er ein obligatorisk skoledag dagen før eksamen, der alle hjelpemiddel er tillatne. Når førebuingsdelen tek til, 24 timar før sjølve eksamen, skal eleven få oppgitt eit tema eller ei problemstilling. Førebuingsdelen skal ikkje inngå i vurderingsgrunnlaget. Ramma for eksamen på eksamensdagen skal vere munnleg eksamen på inntil 30 minutt per elev. Lokalt gitt eksamen skal vurderast av to sensorar. Éin av sensorane skal vere ekstern. Den andre sensoren kan vere faglæraren til eleven. Faglæraren har plikt til å delta i vurderinga som sensor. Dersom det er usemje om karakteren, avgjer den eksterne sensoren. Ved eksamen som krev eksaminator, skal den eine sensoren vere eksaminator. Eksamineringa skal gi kandidatane høve til å syne kompetanse i så stor del av faget som mogleg. Under eksamen kan elevane prøvast i fleire relevante delar av læreplanen enn det som kan lesast direkte ut av ein førebuingsdel. I eksamenstida ved munnleg eksamen skal eleven presentere temaet eller problemstillinga som han eller ho har førebudd i førebuingsdelen. Dersom det er usemje om kva eleven skal prøvast i, er det den eksterne sensoren som avgjer.

10 Eksamensoppgaven Alle lærere plikter å utarbeide forslag
1 eller flere kompetansemål Vurderingskriterier Skal kunne bruke hele karakterskalaen Rektor godkjenner Dialog med ekstern sensor- som har siste ord

11 Dette betyr: Muntlig eksamen med tema eller problemstilling i forberedelsestiden krever at sensorene er bevisst at det som vurderes er elevens kompetanse. Det er viktig at det kandidaten eventuelt har produsert i forberedelsestiden, for eksempel en Powerpointpresentasjon eller lignende, ikke skal vurderes. Det er til enhver tid kompetansen kandidaten viser som skal vurderes.

12 Før eksamen: Faglærer/eksaminator og sensor får normalt melding om eksamen 1 uke før elevene får opplysning om trekkfag. Faglærer skal ta kontakt med sensor straks melding om eksamen er gitt. Dersom ikke sensor har blitt kontaktet av faglærer eller eksamensskolen, må sensor ta kontakt med leder på egen skole som tar kontakt med eksamensskolen. Faglærer eller sensor må ved sykdom umiddelbart ta kontakt med den eksamensansvarlige på skolen. Perioden fram til eksamen brukes til å diskutere og ferdigstille oppgavesettet. Hvis sensor ønsker å foreslå endringer i oppgavesettet, må faglærer/eksaminator ha beskjed om det senest 2 dager før melding om eksamen gis til elevene. Dersom det oppstår uenighet mellom eksaminator og sensor om gjennomføringen av eksamen, skal rektor på eksamensskolen kontaktes. Skolen er ansvarlig for at materiale og utstyr til bruk ved eksamen foreligger og er klargjort. Elevene er selv ansvarlig for å melde behov for utstyr i forbindelse med prøven i så god tid at utstyret kan framskaffes. Faglærer bør avklare dette med elevene på forhånd. Elevenes tilgang til utstyr begrenses av skolens rammer.

13 Gjennomføring av eksamen
Sensor og eksaminator må møte i god tid før eksamen begynner. Eksaminator og sensor har et ansvar for å skape en så positiv atmosfære som mulig under prøven. Dette er viktig for å sikre at eleven får vist sin kompetanse. Den muntlige prøven skal i regelen vare inntil 30 minutter per elev ved individuell eksamen.

14 Sensur Det skal alltid være en ekstern sensor ved muntlig eksamen.
Ekstern sensor kommer fra en annen skole. Faglærer er normalt eksaminator og har plikt til å delta i vurderingen som sensor. Sensor skal drøfte karakterfastsettelsen med eksaminator, men dersom det er uenighet om karakteren avgjør den eksterne sensoren. Eksaminator og sensor skal etter eksamineringen av hver elev i eksamenspartiet vurdere deres individuelle kompetanse, slik denne framkommer på eksamen. Med dette menes at karakteren settes etter hver elev og informasjonen gis fortløpende til hver elev.

15 Eksaminator- sensorarbeid
Faglærer plikter Hvorfor være sensor? Kompetanseheving!!!!!!!! Analyse av eksamenskarakter i alle fag er skolebasert vurdering

16 Sensorsamarbeid i RSK Midt
Lebesby Gamvik Porsanger Kautokeino Karasjok


Laste ned ppt "Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google