Revidert læreplan i engelsk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Advertisements

Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Kva konsekvensar har Kunnskapsløftet for norskfaget i lærarutdanninga ved HSF? Utgangspunkt i nye emne i Kunnskapsløftet.
Nordby skole NASJONALE PRØVER Informasjon til SU og FAU
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
Faginformasjon om programfagene for
Den digitale dimensjonen i læreplanen for norsk
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
”Framtida nå – les og forstå!” Uke 41
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Tidligere læreplaner.
Vurderingskriterier og oppgaver
Læreplanforståelse og de reviderte læreplanene
Reviderte læreplaner skoleåret 2013/2014
Ellen Marie Bech Maria Duus Utdanningsdirektoratet
Anette Kure Bibliotekar  Hvorfor? ◦ K06 ◦ Høgskolens planverk  Hva? ◦ K06 ◦ Ulike kilder  Hvordan? ◦ Ulike kilder.
Elever som forskere i naturfag – med wiki
Bokpresentasjon Oslo.
”Alle skal beherske grunnleggende ferdigheter” Grunnleggende ferdigheter og lokalt læreplanarbeid
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Læreplanen Historie Vg2.
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
KUNNSKAPSLØFTET Ny skolereform i 2006.
Borre ungdomsskole
Vurdering – hva og hvorfor?
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Nils Ole Nilsen førstelektor Høgskolen i Bodø Å være digital.
Krl-faget i skolen Alf Rolin, HiØ 2007
Valgfag på Kastellet skole
skriftlig eksamen i norsk
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Velkommen til: Debatt om ny læreplan i fysikk Norsk fysikklærerforening og Norsk fysisk selskap.
Fra fremmedspråkdidaktikerne ved ILS, UiO 1ILS-UiO
Informasjonsmøte om opplæring i samisk, Bodø, Læreplaner i samisk etter LK06 - S Innhold Nivåbasering Vurdering.
Skriving i begynneropplæringa
Matematikkens Hva? Hvordan? Hvorfor?
Using To Teach English?. Background The value of authentic communication Practice, 2013: – Exchange – Present themselves – Get information about.
Komponenter i Saga en grunnbok pr. årstrinn en lesebok pr. årstrinn digitalbok nettside lærerveiledning digital og papir grammatikkbok 8-10.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
BLOOMS Bygdøy 24.sept-08. Begreper i vurdering 1.Kompetanse det man gjør og får til i møte med utfordringer 2. Kompetansemål angir hva elevene skal kunne.
LNU: Teksttyper versus sjangere Bente Heian Utdanningsdirektoratet.
Udir Lokalt gitt muntlig eksamen Sist endret: Endret 20. mars 2014 Vi har presisert en formulering to steder i rundskrivet. Tidligere sto det at.
Fagdag engelsk Hamar 1. november 2016 v/ Helle Kristin Gulestøl, engelsknemnda.
Fagdag norsk, Fylkesmannen i Hedmark Hvorfor skal DU melde deg som sensor? Kompetanseheving Lærende nettverk Erfaringsdeling Du vet hvor elevene.
Regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Teksttype «I den reviderte læreplanen i engelsk finnes ikke lenger begrepet sjanger. I stedet brukes det videre begrepet «type tekst». […] Til eksamen.
Norskfaget i 2013 Ellen Birgitte Johnsrud.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Vurderingskriterier enkel versjon
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Muntlig eksamen i fremmedspråk
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Nå er de revidert!.
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Muntlig eksamen i fremmedspråk
Læreplan i samisk som førstespråk
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Revidert læreplan i engelsk Hvorfor revisjon nå? Hvem gjorde jobben? Hvordan foregikk det? …og så da?

Åpen prosess Læreplangrupper Responsgrupper Publisert læreplanutkast underveis Offentlig høring Udirs forslag til læreplaner KDs fastsatte læreplaner

Revidert læreplan i engelsk Tydeliggjøre de grunnleggende ferdighetene - progresjonen i faget - progresjonen i de grunnleggende ferdighetene

Hva betyr progresjon i en læreplan? Kompetansemålene i en læreplan uttrykker en faglig progresjon gjennom opplæringsløpet. Progresjon i kompetansemålene uttrykkes på ulike måter, for eksempel gjennom: Verb i kompetansemålene Konteksten verbene står i Kvaliteten på det eleven skal kunne

Progresjon: verb 4. trinn 7. trinn 10. trinn Vg1 SF / Vg2 YF samtale om beskrive kommentere vurdere eget arbeid med å lære engelsk egen framgang i arbeidet med å lære engelsk

Progresjon: kontekst 2. trinn 4. trinn 7. trinn gi uttrykk for egne opplevelser av engelskspråklige rim, regler, sanger, eventyr og fortellinger egne tanker og meninger i møte med engelskspråklig litteratur og barnekultur egne reaksjoner på engelskspråklige litterære tekster, film, nettkultur, bilder og musikk

Progresjon: kontekst 4. trinn 7. trinn 10. trinn Vg1/Vg2 forstå hovedinnholdet i rim, regler, sanger, eventyr og fortellinger forstå hovedinnholdet i muntlige tekster om kjente emner forstå hovedinnhold og detaljer i ulike typer muntlige tekster om forskjellige emner forstå hovedinnhold og detaljer i ulike typer muntlige tekster om allmenne emner og faglige emner knyttet til eget utdanningsprogram

Progresjon: kvalitet 4. trinn 7. trinn 10. trinn Vg1 SF / Vg2 YF bruke noen høflighetsuttrykk og enkle fraser for å få hjelp til å forstå og bli forstått uttrykke seg for å få hjelp til å forstå og bli forstått i ulike situasjoner uttrykke seg med flyt og sammenheng tilpasset formål og situasjon uttrykke seg på en nyansert og presis måte med god flyt og sammenheng, tilpasset formål og situasjon

Hva er endret i læreplanen i engelsk?

Formål Formålet er justert og dette er fremhevet: Engelsk som verdensspråk Engelsk som arbeidsspråk Det utvidede tekstbegrepet

Det utvidede tekstbegrepet Språklæringen skjer i møte med et mangfold av tekster, der tekstbegrepet brukes i vid forstand. Det omfatter muntlige og skriftlige framstillinger i forskjellige kombinasjoner, og ulike muntlige og skriftlige tekster fra digitale medier.

Det utvidede tekstbegrepet Ulike typer tekster er brukt gjennomgående i hele planen, begrepet sjanger brukes ikke. Ulike typer tekster innlemmer alle de grunnleggende ferdighetene.

Muntlig kommunikasjon: - å kunne regne i engelsk på Vg1/Vg2 tolke og bruke teknisk og matematisk informasjon i kommunikasjon Å kunne regne: bare under muntlig kommunikasjon? Slik vi forstår den helhetlige kompetansen i engelskfaget er regneferdigheter innlemmet i alle hovedområdene på bakgrunn av det utvidede tekstbegrepet: ulike typer tekster. Dette betyr at det på eksamen og i forberedelsesheftet til eksamen kan være ulike typer tekster som krever den grunnleggende ferdigheten å kunne regne.

Skriftlig kommunikasjon: - å kunne regne i engelsk på Vg1/Vg2 forstå og bruke et bredt generelt ordforråd og et faglig ordforråd knyttet til eget utdanningsprogram forstå hovedinnhold og detaljer i tekster av varierende omfang om forskjellige emner skrive ulike typer tekster med struktur og sammenheng, tilpasset formål og situasjon produsere ulike typer tekster tilpasset digitale formkrav i forskjellige digitale medier vurdere forskjellige kilder og bruke innhold fra kildene på en selvstendig, kritisk og etterprøvbar måte

Timetall Timetallet på ungdomstrinnet er redusert på grunn av innføring av valgfag: fra 227 til 222 timer.

Hovedområder Hovedområdet Kommunikasjon er delt. Det er nå fire hovedområder: Språklæring Muntlig kommunikasjon Skriftlig kommunikasjon Kultur, samfunn og litteratur

Grunnleggende ferdigheter Tekstene om de grunnleggende ferdighetene har en beskrivelse av hva hver ferdighet innebærer for engelskfaget, og hvordan ferdigheten utvikles. Tekstene kan være til hjelp i lokalt arbeid med læreplanen i engelsk.

Muntlige ferdigheter før: Å kunne uttrykke seg skriftlig og muntlig i engelsk er sentralt i utviklingen av engelsk språkkompetanse …... Muntlige ferdigheter innebærer både å kunne lytte og å kunne tale. å kunne uttrykke seg muntlig er endret til muntlige ferdigheter. Endringen synliggjør at ferdigheten er både produktiv (tale og samtale) og reseptiv (lytte).

Muntlige ferdigheter nå: Muntlige ferdigheter i engelsk er å kunne lytte, tale og samhandle ved å bruke det engelske språket. Det betyr å vurdere og tilpasse uttrykksmåter til formål, mottaker og situasjon. Det innebærer videre å lære om sosiale konvensjoner og omgangsformer i engelskspråklige land og i internasjonale kontekster. Utvikling av muntlige ferdigheter i engelsk innebærer å bruke det muntlige språket gradvis mer presist og nyansert i samtaler og i andre typer muntlig kommunikasjon. Videre innebærer det å lytte til, forstå og drøfte forskjellige emner og problemstillinger for å tilegne seg fagkunnskap. Det innebærer også å kunne forstå varianter av muntlig engelsk fra forskjellige deler av verden.

Digitale ferdigheter å kunne bruke digitale verktøy er endret til digitale ferdigheter. Endringen synliggjør at ferdigheten omfatter mer enn å beherske programvare og digitalt utstyr og vektlegger holdninger, forståelse og kommunikasjon.

Digitale ferdigheter Digitale ferdigheter i engelsk er å kunne……Bruk av digitale ressurser gir mulighet for å oppleve engelskspråklige tekster i autentiske situasjoner, det vil si naturlige, ikke-tilpassede situasjoner. … Utvikling av digitale ferdigheter innebærer å innhente og behandle informasjon for å skape ulike typer tekster. Digitale formkrav i tekster betyr at effekter, bilder, tabeller, overskrifter og punkter er satt sammen for å understreke og formidle et budskap. ….

Kompetansemål: Språklæring Utgått plan utnytte og vurdere ulike situasjoner, arbeidsmåter og strategier for å lære seg engelsk vurdere og kommentere egen framgang i arbeidet med å lære engelsk bruke et bredt utvalg digitale og andre hjelpemidler, inkludert ettspråklige ordbøker, på en selvstendig måte Revidert plan vurdere og bruke ulike situasjoner, arbeidsmåter og læringsstrategier for å videreutvikle egne ferdigheter i engelsk vurdere egen framgang i arbeidet med å lære engelsk vurdere ulike digitale ressurser og andre hjelpemidler kritisk og selvstendig, og bruke dem i egen språklæring

Kompetansemål: Muntlig kommunikasjon vurdere og bruke egnede lytte- og talestrategier tilpasset formål og situasjon forstå og bruke et bredt generelt ordforråd og et faglig ordforråd knyttet til eget utdanningsprogram forstå hovedinnhold og detaljer i ulike typer muntlige tekster om allmenne emner og faglige emner knyttet til eget utdanningsprogram lytte til og forstå sosiale og geografiske varianter av engelsk fra autentiske situasjoner uttrykke seg på en nyansert og presis måte med god flyt og sammenheng, tilpasset formål og situasjon innlede, holde i gang og avslutte samtaler og diskusjoner om allmenne emner og faglige emner knyttet til eget utdanningsprogram bruke mønstre for uttale, intonasjon, ordbøying og varierte setningstyper i kommunikasjon tolke og bruke teknisk og matematisk informasjon i kommunikasjon

Vurdering Ingen endringer i vurderingsordningene: En standpunktkarakter på vg1/vg2 Elevene kan trekkes ut til sentralt gitt skriftlig eksamen, og lokalt gitt muntlig eksamen

Hva nå med sentralt gitt skriftlig eksamen? Som før: Felles eksamen for yrkesfaglige og studieforberedende utdanningsprogram Uendret oppgavestruktur (forberedelse og eksamensoppgaver) Mer info om vurdering i eksamensveiledning for 2014 kommer i januar

Eksamen 2014 Kan bruke gamle eksamensoppgaver som trening til eksamen (vgo) Oppgaveformuleringen i 2014 vil være basert på revidert læreplan: …ulike typer tekster med struktur og sammenheng tilpasset formål og situasjon

Nasjonale veiledende kjennetegn på måloppnåelse etter 10. årstrinn Karakteren 2 Karakteren 3 og 4 Karakteren 5 og 6 trekker ut innhold og detaljer fra tekster og talt engelsk om enkelte emner og uttrykker egen mening om dette trekker ut innhold og detaljer fra ulike typer tekster og talt engelsk om enkelte emner og reflekterer over dette trekker ut relevant innhold og detaljer fra ulike typer tekster og talt engelsk om ulike emner, drøfter og reflekterer formålstjenlig over dette

Nasjonale veiledende kjennetegn på måloppnåelse etter 10. årstrinn Karakteren 2 Karakteren 3 og 4 Karakteren 5 og 6 deltar noe i samtaler og forteller om faglige og skjønnlitterære emner til en viss grad tilpasset kommunikasjons-situasjonen tar imot og gir innspill i samtaler og formidler innhold fra faglige og skjønnlitterære emner tilpasset ulike kommunikasjons-situasjoner deltar konstruktivt i samtaler og formidler faglige og skjønnlitterære emner på en selvstendig måte, tilpasset ulike kommunikasjons-situasjoner

Nasjonale veiledende kjennetegn på måloppnåelse etter 10. årstrinn Karakteren 2 Karakteren 3 og 4 Karakteren 5 og 6 deltar i samtaler med relevant innhold og egne meninger bruker strategier for å fører samtaler videre, forklarer og utdyper innhold bruker formålstjenlige strategier for å føre samtaler videre, utdyper og supplerer med nye innspill

Nasjonale veiledende kjennetegn på måloppnåelse etter 10. årstrinn Karakteren 2 Karakteren 3 og 4 Karakteren 5 og 6 uttrykker seg med en viss intonasjon, forståelig uttale, et ordforråd som formidler innholdet og en viss sammenheng om kjente emner i ulike kommunkasjons-situasjoner uttrykker seg med tydelig intonasjon og uttale, et faglig dekkende ordforråd, hovedsakelig god flyt og sammenheng tilpasset innhold, form og mottaker i ulike kommunikasjons-situasjoner uttrykker seg med god intonasjon og uttale, presist og variert ordforråd, flyt og sammenheng tilpasset innhold, form og mottaker i ulike kommunikasjons-situasjoner