Kontor –og administrasjonsfaget i konkurranse med høyere utdanning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FAGBREV PRAKSISKANDIDATORDNINGEN FAGSKOLE
Advertisements

YRKES NM BARNE- OG UNGDOMSARBEDERFAGET Litt historie Fagforbundet "eier” faget og har ansvaret for selve konkurransen. Du trenger ikke være organisert.
Stortingsmelding 20 På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Ue.no Jobbskygging 10. trinn Utdanningsveier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE 1.
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Else Marie Ness 27.Januar 2016.
Foto: Jo Michael YRKESOPPLÆRINGSNEMDA I OPPLAND Tron Strand, Y-nemndsrepresentant for NHO.
VELKOMMEN SOM LÆRLING GJENNOM TORGAR OPPLÆRINGSKONTOR VELKOMMEN SOM LÆRLING GJENNOM TORGAR OPPLÆRINGSKONTOR v/Arvid Laukholm.
Nord-Trøndelag fylkeskommune VEKSLINGSMODELL. Politisk styringsgrunnlag for utdanningssektoren i Nord-Trøndelag  Elever, lærlinger og lærekandidater.
IKT- servicefag Vg2 Utdanningsveier videre Læreplass Studiekompetanse mm.
SKOLEKONKURRANSER SOM METODE i videregående skole Velkommen til informasjonsmøte om Hovedprosjektet
Realkompetansevurdering Fagdager for sekretærer og kontormedarbeidere januar 2010.
Realkompetansevurdering i høyere utdanning? Landsmøte til Fagforbundet Gardermoen Dosent Runar Bakken.
Velkommen til Informasjonsmøte for foreldre OM VIDEREGÅENDE OPPLÆRING.
WORLD SKILLS Skolekonkurranser som metode.. Hvorfor kan dette gi bedre læring? Å konkurrere kan være et virkemiddel for å sette fokus på bil og yrkesfag.
Hossein Banitalebi Lege Oslo Akutten bedriftshelsetjeneste.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
NOOS Landskonferanse Langesund september 2015 Hans Jacob Edvardsen Fagopplæringssjef.
PTF-kurs Eirik Sundan – Roger Øverås Foto: Bjørn Erik Olsen.
Kandidatundersøkelsen 2013  Undersøkelsen ble sendt til kandidater som avla en grad ved NTNU i perioden 2009 –2012, og som hadde en registrert post- og/eller.
Ny utsendingsmetode for Lærebedriftsundersøkelsen 2015.
SFS 2201 – kjennelsen Slutningen – partsforholdene I.SFS 2201 prolongeres med følgende endringer: Pkt. 1 gis slik ordlyd: Denne særavtale er.
Fylkesutdanningssjefene og fagskolen Rydding i roller Presentasjon ved nasjonal fagskolekoordinator Bård Inge Thun RFFs årskonferanse i Trondheim 2. mai.
SAMARBEIDSMØTE – KONSTITUERING FAU Onsdag Vestmyra skole.
Nav veileder i videregående skole
YrkesfaglIge utdanningsprogRAM
Forum for Fagskoler studenter ved private fagskoler i 50 fagskoler over hele landet Skoler med yrkesrettet utdanning innen IKT, teknologi, design,
Rådgiversamling 2.november 2016
Mulighetene mot en yrkeskompetanse
Praksisbrev Torun Pedersen
Eilert Sundt videregående skole
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Jobbskygging 10. trinn Utdanningsveier
Studieveien.
VELKOMMEN TIL INFORMASJONSMØTE - Videregående opplæring
Rådgiversamling 2. november 2016
Nettverksledersamling
Regionsamlinger november 2016
Charlottenlund videregående skole Universitetsskole
Rådet for offentlige fagskoler
Velkommen til August 2017.
INFORMASJON 10 KLASSE INNSØKING TIL VGS.
Fellesmøte Fellesmøte.
Samfunnskontrakt for flere læreplasser – status 2017
RÅDGIVERSAMLING 8.SEPTEMBER PRAKSISBREVET
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Framtidas fagskole. Framtidas fagskole Felles eierstrategi for fagskolene i Østlandssamarbeidet.
Yrkesfaglig Studiekompetanse
Jobbskygging 10. trinn Utdanningsveier
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
NAV-veiledere i vid. skole
Hilde Reitan og Ingunn Ek Pedersen
Formidlingsansvarlig Torbjørn Håmsø
Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd
Kvalitet i opplæringa PPT-samling 15. mai 2018.
NOU 2018:2 Fremtidige kompetansebehov
Yrkesfaglig fordypning – Hva er det egentlig??
Status lærlingordning
NÅR KJØNNET KOMMER I LØNNINGSPOSEN – FOR EKSEMPEL I HARSTAD
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
STATUS - ARBEIDET MED LÆRLINGER PER JUNI 2014
Hva tenker elevene om det å ha undervisning i Teknologiparken!
Inntakskonferanse i Tromsø september 2017
Karrierenettverksmøte 5. september 2018
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
NY STRUKTUR.
Oppfølging av Høstrapporten
Nå er vi spente!.
Opplæringskontoret for prosess og mekanisk industri.
Utskrift av presentasjonen:

Kontor –og administrasjonsfaget i konkurranse med høyere utdanning Nedleggelse eller nytt liv?

Christian Danielsen Rådgiver Seksjon kontor- og administrasjon (SKA) sentralt Representant i Faglig råd for service og samferdsel Telefon: 473 08 360 Mail: christian.danielsen@fagforbundet.no

Noen begreper som har blitt nevnt TAF – Teknisk allmennfaglig utdannelse Y-veien – lengre utdannelse ved hjelp av fagbrev

Hvorfor skal Fagforbundet engasjere seg i fagopplæringen i videregående skole? Faglig råd er det formelle nasjonale organet for trepartssamarbeidet knyttet til yrkesopplæringen. Hjemlet i opplæringslova § 12-2 og ILO-konvensjon nr. 142 om yrkesrettleiing og yrkesopplæring fra 1975. FN ønsker samarbeid om yrkesopplæringen! Fagforbundet og LO er representert i Faglig råd for Service og samferdsel. Hvert yrkesfaglig utdanningsprogram har et Faglig råd. De andre seksjonene sitter i andre råd, alt ettersom hvilke fag som inngår i seksjonens ansvarsområde. Fafo gjennomfører et forskningsprosjekt angående Faglig råd: De mener de trengs mer engasjement Yrkesopplæring etter 2+2-modellen, to år på skole og to år i bedrift, forutsetter nært samarbeid med arbeidslivet. Arbeidslivets parter bør ha en formening om hva som utgjør relevant kompetanse. Som representant i Faglig råd trenger jeg innspill fra dere!

Kontor- og administrasjonsfaget som del av Utdanningsprogram for Service og samferdsel

Formålet med kontor- og administrasjonsfaget Kontor- og administrasjonsfaget skal legge grunnlag for yrkesutøvelse innen service, kundebehandling og kontoradministrative oppgaver i offentlige og private virksomheter. Videre skal faget fremme kompetanse om hvordan bruk av teknologiske verktøy i kontorarbeid kan bidra til en hensiktsmessig og effektiv organisering av arbeidet (innovasjon?). Opplæringen skal legge til rette for at lærlingen kan utvikle endringskompetanse. Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittel er kontor- og administrasjonsmedarbeider. Kan brukes til en rekke oppgaver slik som: post, økonomi, arkiv osv. To kontorlærlinger hos Fagforbundet nasjonalt

Revisjon av tilbudsstrukturen I april 2014 fikk Utdanningsdirektoratet i oppdrag av Kunnskapsdepartementet å «[g]jennomgå og foreslå endringer i tilbudsstrukturen innen yrkesfaglige utdanningsprogram i samarbeid med partene i arbeidslivet.» Yrkesfaglig utvalg: et ad-hoc utvalg oppnevnt av Kunnskapsdepartementet, som i realiteten kom med en konkurrerende rapport. Arbeidslivets parter var i utgangspunktet ikke representert. LO og NHO protesterte. Yrkesfaglig utvalg foreslo å nedlegge kontor- og administrasjonsfaget, mens Faglig råd ønsket å beholde det. Utdanningsdirektoratet foreslo høsten 2016 å nedlegge faget, i strid med Faglig råds anbefalinger. Saken er nå sendt tilbake til Kunnskapsdepartementet, som sender sin innstilling på høring 1. mai 2017.

Utfordringer som kontor- og administrasjonsfaget står overfor Et endret arbeidsliv. Flere kontorfaglige oppgaver rasjonaliseres bort. Ofte foretrekkes søkere med høyere utdanning. Relativt mange tar studiespesialisering. Men er det et problem?

Viktige grunner til å beholde kontor- og administrasjonsfaget

Problemstillinger knyttet til det å ansette kandidater med høyere utdannelse (NIFU 2015:40) Lærebedrifter både i privat og offentlig sektor har gode erfaringer med å være lærebedrift. Det typiske, særlig i statlig sektor, er at man lyser ut stillinger for kontorarbeid for personer med høyere utdanning. Lærefaget er lite kjent Ledere har en tendens til å ansette folk som ligner seg selv Virksomhetenes motivasjon kan være at der den overkvalifiserte kan gjøre alle salgs oppgaver, kan den kvalifiserte kun gjøre det den er kvalifisert for. Dermed kan utgifter spares ved å pålegge den overkvalifiserte alt arbeidet, både faglig og kontoradministrativt. I Danmark tas det inn ti ganger så mange kontorlærlinger som i Norge I kontorfaglige stillinger hvor det kreves høyere utdanning er det stor gjennomtrekk av arbeidskraft

Stort lærefag: 401 fag- og svennebrev per år

Inngåtte lærekontrakter går oppover

Andre grunner til å beholde kontor- og administrasjonsfaget? Høy sysselsetting. SSB har ingen periodisk statistikk av sysselsetting Høy andel som fullfører utdanningen 78% Gode erfaringer på grasrotplanet. Utdanningsforbundets representant i Faglig råd er veldig positiv. To kontorfagslærlinger i Fagforbundet sentralt

Eksempel på godt samarbeid Temaheftet «Kontorfaget i endring» Gode innspill fra hele landet Gode intervjuobjekter og god vinklinger En ønsket arbeidsmåte hvor vi kan dra nytte av hverandre?

Hva gjøres videre? Dialogen med Kunnskapsdepartementet fortsetter gjennom Faglig råd Kunnskapsdepartementet sender sin innstilling på høring 1. mai Da får vi en ny sjanse til å gi innspill Det planlegges en felles uttalelse fra Faglig råd Vi trenger gode historier, innspill og forbedringsforslag fra dere Yrkesprofiler Del gjerne informasjon om kontorfaget med andre, f.eks. temaheftet Ta stilling til spørsmål vedrørende yrkesopplæringen før Landsmøte og Landskonferansen F.eks: Bør vi innføre lovfestet rett til lærlingplass? Bør fagbrev også gi generell studiekompetanse? Hva skal vi gjøre med frafall?

Videre diskusjon Hvordan opplever dere stillingen til kontor- og administrasjonsfaget? Er faget kjent innad hos oss og hos arbeidsgivere? Hva mister vi dersom faget legges ned? Har dere konkret erfaring med kontorlærlinger og ferdigutdannede med fagbrev? Hva kan gjøres for å forbedre faget?

Vi håper på nytt liv for kontorfaget! Takk for meg! Vi håper på nytt liv for kontorfaget!