Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nav veileder i videregående skole

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nav veileder i videregående skole"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nav veileder i videregående skole
Beate Follaug Anne Merete Kløverød

2 Om prosjektet Samarbeidsprosjekt mellom Arbeids- og velferdsdirektoratet og Utdanningsdirektoratet Prosjektet er en forlengelse av Ny Giv 5 piloter med oppstart 2013 – første skole var Jessheim v.g.s. Høsten 2015 ble det etablert en pilot i hvert fylke, med varighet på 3 år Pr. i dag er det 45 Nav veiledere fordelt på 28 skoler

3 Bakgrunn for prosjektet
En av tre som starter i videregående skole fullfører ikke opplæringen. Grunnen til dette er sammensatte livsutfordringer som for eksempel: Barn av foreldre med sosialhjelp Psykiske problemer Barnevernsbarn Læringsmiljø og svake karakterer fra grunnskolen Lite motivasjon

4 Hovedmål Redusere frafall i videregående opplæring
Øke inkluderingen av ungdom i arbeidslivet Få til en økt forståelse mellom Nav og Fylkeskommune når det gjelder virkemidler og tiltak. Prøve ut en modell for tverrsektorielt samarbeid. Få kunnskap om omfanget av levekårsproblemer og sosiale problemer blant ungdom i videregående skole.

5 Hvorfor ble det oss i Telemark?
Skogmo: Fordi det er en yrkesfaglig skole med minimum 600 elever, og har en vesentlig frafallsproblematikk som det jobbes aktivt med. Nav veilederne fordi: Kommer fra de 2 største kontorene i fylket. Begge kommunene har en stor andel av elever ved Skogmo. Selve prosjektet er finansiert over 3 år og har en lokal styringsgruppe som består av  Telemark Fylkeskommune, Fylkesmannen i Telemark, Skogmo videregående skole, Nav Skien, Nav Porsgrunn og Nav Telemark. Skogmo blir en kjempestor skole fra høsten 17 – TIP kommer over, og elevantallet runder 1000

6 Nav veileders rolle Samarbeider tett med andre instanser i skole (rådgivere, helsesøster, PPT, avdelingsledere, OT) Deltar i ukentlige TPO møter (elevtjenester) Har drop-in timer for de som ønsker en prat Følger opp ungdom som trenger råd og veiledning om tjenester fra Nav, og «bare en å snakke med» Kontaktperson mellom Nav kontorene og skolen. Orienterer og veileder om arbeidslivet generelt og arbeidsmarkedet.

7 Hva gjør vi på Skogmo Vi heier på elevene!
Vi motiverer og forsøker å hjelpe elevene til å fullføre skolegangen. Vi gir råd og veiledning om arbeidslivet og forbereder dem på hva som venter der ute, både individuelt og i klasser. Fravær Holdninger Språk Mobilitet Samfunnsansvar Cv og jobbsøknader Velferdsstaten, Folketrygden, arbeidslivskunnskap i samfunnsfag, yrkesutøvelse og norsk Vi skriver ikke søknader og cv - men tilbyr oss å komme med veiledning/råd og kommentarer når de har gjort et oppsett. Egen «ledig stilling vegg» – deltidsjobber som er forenlig med det å gå på skole, samt sommerjobber – høyt fokus på at det er elevens jobb å gå på skole og ikke delta i arbeidslivet ennå!!!!!!

8 Hva gjør vi på Skogmo forts….
Vi er representert ved skolen 5 dager pr. uke. Målet vårt er at elever med behov skal få hjelp på skolen, og ikke behøve å oppsøke Nav kontoret. Vi skriver ikke økonomiske vedtak på vegne av Nav kontorene, men vi klargjør og påser at all dokumentasjon er fremskaffet, før vi leverer søknaden (igjen fravær!!!!) Viktigere i år pga ny fraværsregel (10%). Vi skal lære oss skolens regler og rutiner, samtidig som vi skal lære bort Nav sine.

9 Hva gjør vi på Skogmo forts.
Vi er med på skolens arrangementer både i og utenom skoletid (hybelkveld, åpen skole, foreldremøter, yrkesmesse, kulturdag osv.) Denne høsten har Skogmo hatt økt fokus på Nærværsarbeid, og ansatt egen koordinator i 50%. Som Nav veiledere bidrar også vi med nærværsarbeid; mingling, samtaler, observerer osv.

10 Veien videre. Kommet halvveis i prosjektet – gjennomført evaluering med Styringsgruppa sammen med Avdir og Udir i uke 46. Vi jobber for at prosjektet skal videreføres. Samarbeidet mellom Elevtjenesten og Nav Veilederne er viktig da alle har samme mål – eleven i fokus! Dersom prosjektet blir videreført, må det bli et spleiselag mellom aktørene. Det må framsnakkes og gjøres enda mer kjent.

11 Takk for oss!


Laste ned ppt "Nav veileder i videregående skole"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google