Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd"— Utskrift av presentasjonen:

1 Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd

2 Sentralstyrets anbefaling
Sentralstyret anbefaler for landsmøtet at organisasjonen fortsatt skal være en pådriver for etisk forsvarlig praksis, og videreutvikle arbeidet med profesjonsetikken generelt og Lærerprofesjonens etiske plattform spesielt. Sentralstyret vil også at det skal det utarbeides en strategisk plan for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk for landsmøteperioden 2016–2019 For ytterligere å styrke og støtte vårt arbeid med profesjonsetikk, anbefaler sentralstyret at forbundet etablerer Lærerprofesjonens etiske råd.

3 Rådet skal fremme verdiene Lærerprofesjonens etiske plattform.
Lærerprofesjonens etiske råd skal støtte opp om etisk forsvarlig praksis i utdanningssektoren til beste for barn, unge og voksne. Rådet skal fremme verdiene Lærerprofesjonens etiske plattform. Rådet skal bidra til økt bevissthet og kunnskap om lærerprofesjonens etiske ansvar og verdier, i samfunnet og i profesjonen.

4 Formål forts: Rådet skal løfte fram profesjonsetiske utfordringer i faglige, pedagogiske og politiske sammenhenger der det er relevant for profesjonen. Rådet skal uttale seg fritt og være et rådgivende organ for profesjonen i prinsipielle etiske spørsmål. Rådet skal bidra til debatt, og øke forståelsen for profesjonens unike bidrag i samfunnet.

5 Oppgaver: Lærerprofesjonens etiske råd skal løfte profesjonsetiske spørsmål av prinsipiell karakter inn i profesjonen og i samfunnsdebatten, ved for eksempel: • å løfte fram og uttale seg om spørsmål fra profesjonen som er av prinsipiell karakter • på selvstendig grunnlag uttale seg om profesjonsetiske spørsmål i utdanningssektoren

6 å være en ressurs i lærerutdanningenes arbeid med profesjonsetikk
å skrive kronikker, artikler og holde foredrag, og foreslå relevant forskningsbaserte artikler til (Utdanningsforbundets forskningsformidling på nett) å være en ressurs i lærerutdanningenes arbeid med profesjonsetikk å gi råd til Utdanningsforbundet om innhold til kurs for medlemmer og tillitsvalgte å gi Utdanningsforbundet forslag til revideringer i Lærerprofesjonens etiske plattform

7 Sammensetning Rådet består av fem representanter fra lærerprofesjonen som har sitt daglige arbeid i barnehage, skole, støttesystem og lærerutdanninger, og fire representanter med annen relevant fagkompetanse. Rådet skal ledes av en fra profesjonen.

8 organisering Utdanningsforbundets sentralstyre har ansvar for å opprette Lærerprofesjonens etiske råd med mandat og sammensetning. De andre lærerorganisasjonene kan inviteres til å delta i prosessen med å opprette rådet. Rådets åremål er fire år. Rådet avholder møter fire ganger per år.

9 Evaluering Evaluering
Rådets arbeid evalueres i perioden 2016–2019. Evalueringen ferdigstilles før neste landsmøte. Det vil ikke være 133 snakk om store økonomiske kostnader ved å opprette et råd. Rådsmedlemmene vil få møtegodt-134 gjørelse, og dekket reise og kost. Rådets leder bør frikjøpes i en 20-prosentstilling. I tillegg vil det 135 påløpe noen mindre utgifter som for eksempel honorar til artikkelskriving og annen utadrettet 136 virksomhet. Dette vil tentativt gi et årlig budsjett tilsvarende for eksempel et kontaktforum eller 137 utdanningspolitisk utvalg i Utdanningsforbundet.

10 Økonomiske kostnader:
Det vil ikke være snakk om store økonomiske kostnader ved å opprette et råd. Rådsmedlemmene vil få møtegodtgjørelse, og dekket reise og kost. Rådets leder bør frikjøpes i en 20-prosentstilling. I tillegg vil det påløpe noen mindre utgifter som for eksempel honorar til artikkelskriving og annen utadrettet virksomhet. Dette vil tentativt gi et årlig budsjett tilsvarende for eksempel et kontaktforum eller utdanningspolitisk utvalg i Utdanningsforbundet.

11 Våre spørsmål til tillitsvalgte og medlemmer:
Dersom Utdanningsforbundet skal etablere et profesjonsetisk råd, hvilket mandat bør et slikt råd ha, og hvordan skal rådet være sammensatt? Er dette ivaretatt i innstillingen fra sentralstyret? Hva bør eventuelt ut/endres/legges til? Nytt: Støttes sentralstyrets innstilling til vedtak, eventuelt hvorfor ikke?

12 Innspill fra klubbene :

13 Spørsmål til diskusjon
Støtter dere sentralstyrets innstilling til vedtak? Hvorfor ? Hvorfor ikke- begrunn Hva burde ev være endret for at dere skulle kunne støtte innstillingen?


Laste ned ppt "Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google