Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Inntakskonferanse i Tromsø september 2017

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Inntakskonferanse i Tromsø september 2017"— Utskrift av presentasjonen:

1 Inntakskonferanse i Tromsø 20.-21. september 2017
"Samspill for økt gjennomføring« Framtidens fagopplæringsstruktur i Troms? Inntakskonferanse i Tromsø september 2017

2 Utfordringen 10% Vg 3 skole 11% 8,6% Påbygg 23,7% GS 40% VG1 VG 2
27,4% Læretid Dette er skoleåret og overganger sommeren 2010 4,1 % 8,2% 14,7% 7,5% 28,8% 7% 11,3%

3 Strukturbarrierer som motvirker helhetlig fag- og yrkesopplæring
Eget lovverk fram til årtusenskiftet knyttet til ansvarsdelingen i opplæringen Helhetlig lovverk for grunnopplæringen (Opplæringslova) viderefører delt ansvar for fag- og yrkesopplæringen. Produksjonsprioritering hos bedrifter fører til utvalg eller «bortvalg» av lærlinger. Dette vanskeliggjør målet om «opplæring til alle»

4 Hvordan møter Troms utfordringen?
Endret organisering av utdanningsetaten i fylkeskommunen etter målsetning om mer helhetlig videregående opplæring Avdeling for inntak, formidling og tilbud Avdeling for opplæring i skole og bedrift Avdeling for vurdering, dokumentasjon og kvalitet Serviceavdeling Fylkestingsmelding om fag- og yrkesopplæringen «Samspill for økt gjennomføring (SØG 2015)

5 SØG; 4 strategier Strategi 1: Iverksette forsøk med mer fleksible opplæringsmodeller Strategi 2: Iverksette forsøk der skoler blir delegert større del av det fylkeskommunale ansvaret for å sikre et gjennomgående kvalitetssystem i fag- og yrkesopplæringen. Strategi 3: Iverksette forsøk med tids- og stedsuavhengig opplæring Strategi 4: Øvrige forslag til tiltak

6 Fleksible opplæringsmodeller i Troms
Forskjellige vekslingsmodeller i helsearbeiderfag, barne- og omsorgsarbeiderfag og Byggfag. Modellene må kunne tilpasses lokaleforhold innenfor rammen av forskrift om fag og timefordeling. Må vurderes i forhold til formalisering via lokal forskrift. Regler for inntak må beskrives i lokal forskrift. Første kull ferdig sommer Nasjonal og lokale rapporter tilgjengelig før årsskiftet 2017.

7 Strategi 2: Iverksette forsøk der skoler blir delegert større del av det fylkeskommunale ansvaret for å sikre et gjennomgående kvalitetssystem i fag- og yrkesopplæringen. Arbeidslivsveileder (ALV) i videregående opplæring (Alle yrkesfaglige skoler i Troms) Pilotskoler for implementering av strategi 2 (Bardufoss, Ishavsbyen, Stangnes) Etablering av opplæringsutvalg Rektoransvar for mer helhetlig fag- og yrkesopplæring

8 Tidsbegrenset utviklingstiltak – Arbeidslivsveileder (ALV)
Stillingsressurs som knyttes til alle yrkesfaglig videregående skoler i Troms Tidsbegrenset til en utviklings- og prøveperiode på 3 år. Utvider og konkretiserer ansvaret til avgiverskolen for formidling av de elever som søker fagopplæring i bedrift Samarbeid med OT viktig for de søkerne som ikke har elevstatus eller kommer fra private skoler. Vektlegging på implementering av hjelpeverktøy som er tilgjengelig på Utdanning.no (Finn lærebedrift, registrering av samarbeidsavtaler mellom skole og bedrift) Satsing på utvikling av digitale hjelpemidler for ALV-ene som f.eks. tilgang til live-data fra søkerregistret.

9 Eksempel på live-data fra søkerregistret

10 Om oppdraget til ALV-ene:
Sørge for at overgang til læreplass er en integrert del av opplæringen Bygge og utvikle strukturer for oppfølging av egne elever som står i fare for ikke å bestå videregående opplæring, for eksempel elever som står i fare for ikke å få læreplass på grunn av høyt fravær og/eller ikke har bestått fag. Bygge struktur og gi et alternativt opplæringstilbud for egne avgangselever som ikke får læreplass (Høstformidling). Utvikle samarbeidet mellom skole og næringsliv gjennom bruk og videreutvikling av digitale hjelpemidler til formalisering av blant annet samarbeidsavtaler (Utdanning.no «Samarbeids skole og næringsliv») både hva angår yrkesfaglig fordypning og registrering av læreplasser, hospitering med mer. Skolene som får tildelt ressurs til arbeidslivveileder forplikter seg til å delta i Fylkesutdanningssjefens «Forum for samarbeid – skole-arbeidsliv», det vil si et felles nettverk for deltakende Tromsskoler, som ledes av Fylkesutdanningssjefen. Delta ved behov i revidering/utarbeidelse av felles retningslinjer for det «nye» faget Yrkesfaglig fordypning Endringer av oppdraget vil kunne skje i samarbeid med skolene.

11 Pilotskolene Etablering av lokale opplæringsutvalg for helhetlig videregående fag- og yrkesopplæring Utvalgene består av representanter for de lokale aktørene i opplæringen/utøvelsen av det aktuelle faget(ene) (Samfunnskontrakten). Forsøk med oppretting av utvalgene initieres av utvalgt skole i den aktuelle regionen (pilotskole). Mål, ansvar og oppgaver er beskrevet i mandatet for utvalgene. Aktiviteter Antall opplæringsutvalg per skole Pilotskolene Gjennomført Mandat for opplæringsutvalgene Fylkesutdanningssjefen Formell oppretting av utvalgene

12 Eksempel på mandat for lokalt opplæringsutvalg

13 Pilotskolene Rektoransvar for mer helhetlig fag- og yrkesopplæring
Stedgitte forhold og fortrinn i forhold til kompetansebehov, inovasjonsforutsetninger, rekrutteringsbehov og gjennomføring kan bli mulig å stimulere gjennom økt nærhet og samhandling i opplæringen. En mulighet til å oppnå dette kan være økt lokal myndighet og kvalitetsansvar for opplæringen. Rektor får delegert ansvar for «egne elever» i forhold til: Godkjenning av nye lærebedrifter Godkjenning av faglige ledere i lærebedrift Godkjenning av lærekontrakter/opplæringskontrakter Oppfølging og eventuell endring av opplæringsløp i bedrift Godkjenning av oppmelding til fagprøve Utstedelse av Fag/Svennebrev

14 Oppsummering Viktige elementer i samspill for økt gjennomføring
Yrkesopplæringsnemda i Troms (YON) Sammenslutning for opplæringskontorene i Troms; (KARRI) Utprøving av lokale opplæringsutvalg (LOU) Arbeidslivsveiledere i videregående opplæring (ALV) Forsøk med utvikling av rektoransvar for mer helhetlig fag og yrkesopplæring Implementering av digitale nettbaserte hjelpeverktøy som støtter helhetlig videregående fag- og yrkesopplæring (Utdanning.no) Utvikling av digitale hjelpeverktøy som støtter den enkelte skole til å ta utvidet ansvar for helhetlig videregående fag- og yrkesopplæring.

15 Nye lærekontrakter i Troms – På rett vei ?


Laste ned ppt "Inntakskonferanse i Tromsø september 2017"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google