Foto: Jo Michael YRKESOPPLÆRINGSNEMDA I OPPLAND Tron Strand, Y-nemndsrepresentant for NHO.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foto: Jo Michael YRKESOPPLÆRINGSNEMDA I OPPLAND Tron Strand, Y-nemndsrepresentant for NHO.
Advertisements

Overgangen skole-lærebedrift, etablering av flere læreplasser i arbeidslivet Prosjektpresentasjon Ragnhild Heggen.
YRKES NM BARNE- OG UNGDOMSARBEDERFAGET Litt historie Fagforbundet "eier” faget og har ansvaret for selve konkurransen. Du trenger ikke være organisert.
Stortingsmelding 20 På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
SYSTEMATISK KVALITETSARBEID Foto: Crestock. Prof. V Robinson five dimensions: Establishing goals and Expectations Mål etablert på skoleeiernivå / delvis.
Fagskoleutdanning Yrkesrettet høyere utdanning GENG
VELKOMMEN SOM LÆRLING GJENNOM TORGAR OPPLÆRINGSKONTOR VELKOMMEN SOM LÆRLING GJENNOM TORGAR OPPLÆRINGSKONTOR v/Arvid Laukholm.
Nord-Trøndelag fylkeskommune VEKSLINGSMODELL. Politisk styringsgrunnlag for utdanningssektoren i Nord-Trøndelag  Elever, lærlinger og lærekandidater.
Opplæringskontoret for: MAT- OG SERVICEFAG I SØR-TRØNDELAG.
1 Rådgiversamling 17.november LAO- lærerens administrative arbeidsflate Bakgrunnen for prosjektet er å forenkle og sikre arbeidsprosessene rundt.
”Vandreboka” et nasjonalt prosjekt ”Mappevurdering som lim i et fireårig yrkesfaglig opplæringsløp”
SKOLEKONKURRANSER SOM METODE i videregående skole Velkommen til informasjonsmøte om Hovedprosjektet
Skolenes økte ansvar – det 4 - årige løpet Karrieresenteret 6. april 2016.
WORLD SKILLS Skolekonkurranser som metode.. Hvorfor kan dette gi bedre læring? Å konkurrere kan være et virkemiddel for å sette fokus på bil og yrkesfag.
1 Ulike veier til fagopplæring i Finnmark Kirkenes 17. november 2015 Hilde S. Bersvendsen, spesialrådgiver opplæringsavdelinga.
Rådgivernettverk 22. – 23. mars 2012 |. Digital Håndbok fylkesnivå.
NOOS Landskonferanse Langesund september 2015 Hans Jacob Edvardsen Fagopplæringssjef.
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Strategier og planer for å tilrettelegge for FoU- og utdanningstilbud ut fra behov Forum for kompetanse og arbeidsliv.
2 3 Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater.
PTF-kurs Eirik Sundan – Roger Øverås Foto: Bjørn Erik Olsen.
3 4 Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater.
Mulighetenes Oppland SKOLEKONKURRANSER SOM METODE FOR Å ØKE INTERESSEN FOR FAGET Oslo den
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Samling for Rådgivernettverk - fylkesnivå Merethe Schjem april 2016.
Litt om meg . Fra ungdomsskole til videregående … og videre . Utdanning og yrkeserfaring. Til 9.trinn Oppsal Skole Oslo
Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater
Rådgiversamling 2.november 2016
Whopp WHOPP er en aktivitetskonkurranse mellom videregående skoler og ungdomsskoler i Oppland. Den gjennomføres i koblingen til de olympiske grunnverdiene.
Kjære foreldre! Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
Rådgiversamling 3. mars 2017 Anna Skarheim.
Kontor –og administrasjonsfaget i konkurranse med høyere utdanning
Samling rådgivernettverk fylkesnivå
Byggfag samarbeidet skole/opplæringskontorene
Rådgiversamling 2. november 2016
FRA ELEV TIL LÆRLING Linda Hjertø og Gerd Skaar Johansen Formidlingskoordinatorer Narvik vgs.
Regionsamlinger november 2016
Roy Wiken Fagsjef utvikling og oppfølging Oppvekstdirektørens stab
Fellesmøte Fellesmøte.
Tverrfaglig uke for LUT
RÅDGIVERSAMLING 8.SEPTEMBER PRAKSISBREVET
Kontaktutvalget 19.november 2015
Yrkesfaglig fordypning
Karrieresenteret Vestfold Nettverksmøte i Sandefjord –
Nettverksmøte for fagskoletilbydere i helse- og sosialfag
Framtidas fagskole. Framtidas fagskole Felles eierstrategi for fagskolene i Østlandssamarbeidet.
Voksenes læring i Valdres
OVERORDNET MÅL: Kontinuerlig utvikling av skolen, for å kunne gi en best mulig opplæring til elevene TILTAK 1: Tilbakemeldingskultur – vurdering Videreutvikle.
NAV-veiledere i vid. skole
Velkommen til foreldremøte 9.trinn
Hilde Reitan og Ingunn Ek Pedersen
Regional koordinering eHelse og velferdsteknologi i Agder
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
Oppfølgingsprosjektet
Kvalitet i opplæringa PPT-samling 15. mai 2018.
FINNMARKSMODELLEN for akvakultur og fiskerifag
Yrkesfaglig fordypning – Hva er det egentlig??
Voksne på Oslo VO vokser
Ungdom Samarbeidsavtale NAV – Fagopplæring om lærekandidater eller ungdom som har mål om grunnkompetanse.
Formidling til læreplass 2018
Yrkesfagenes år 2018 FAGKONFERANSEN KARRIEREVEILEDNING
Inntakskonferanse i Tromsø september 2017
Karrierenettverksmøte 5. september 2018
Gjennomføring etter 5 år
Karrieresenteret Vestfold Nettverksmøte i Sandefjord –
Kompetanseutvalget (2017- )
Oppfølging av Høstrapporten
Orientering HOV 4. juni 2019.
Kompetansestrategi Agder 2030
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
Formidling til læreplasser/opplæringsplasser 2019
Utskrift av presentasjonen:

Foto: Jo Michael YRKESOPPLÆRINGSNEMDA I OPPLAND Tron Strand, Y-nemndsrepresentant for NHO

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK  NHO-representant – KS-representant  LO-representant – YS-representant  2 politisk oppnevnte - politikere  Lærlingrepresentant  Representant fra NAV (observatør)  Sekretariat – OFK fagopplæringsseksjonen  Representanter fra administrasjonen - FOS Y-nemndas sammensetning i Oppland

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK Hjemlet i Opplæringsloven §12-3  Y-nemnda er rådgivende – men skal uttale seg i saker som angår hele det 4-årige løpet for fag- og yrkesutdanning jamf. Opplæringsloven §4-8  Fylkeskommunen skal leggje fram for Y-nemnda saker som har betyding for fag- og yrkesopplæringa, før fylkeskommunen gjer vedtak i saka  Fylkeskommunen skal leggje vekt på det Y-nemnda har vedteke eller uttalt når han avgjer saker som gjeld fag- og yrkesopplæringa Yrkesopplæringsnemndas mandat

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og RHP  Kvalitet i fag- og yrkesopplæringen  Regionalt utviklingsarbeid  Dimensjonering av utdanningstilbudet  Yrkes- og karriereveiledning Y-NEMNDAS FOKUSOMRÅDER I ”Kunnskapsløftet”

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK Årsplan Y-nemnda i Oppland

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK Årsplan Y-nemnda i Oppland

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK Årsplan Y-nemnda i Oppland

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK  OFK og arbeidslivet; felles målsetting om god kvalitet i fag- og yrkesutdanningen og definere hva er ”god kvalitet”  Utarbeide et kvalitetssystem for de VGS og lærebedrifter som baseres på kontinuerlig forbedringsprinsipper og kundestyrte kvalitetskrav (Kvalitetssystem er etablert)  Få til et tettere samarbeid mellom de VGS og næringene om utvikling av skolene gjennom egne råd eller lignende (LUT er etablert på de fleste VGS)  Det må stilles resurser til rådighet fra OFK for å kunne gjennomføre en kvalitativ god fag- og yrkesutdanning Kvalitet i fag- og yrkesopplæringen

BETRAKNINGER OM SAMARBEID Lærlingene skal ha:  gode faglige kunnskaper og ferdigheter  sosial kunnskap og gode holdninger  utviklings- og forbedringskompetanse  ”egenmotor ” Hva slags kvalitetskrav skal vi stille?

“ Kvalitetsdiagram” for yrkesutdanning Læreprosess en Rekruttering av ungdom Fagarbeidere Undervisnings- utstyr og lab’er Lærer/instuktør- kompetanse Undervisnings -metoder Underveis- evaluering Kunnskap om læreplan Samfunns- kontakt

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK  Være blant landets beste på  Bredde og variasjon i opplæringstilbudet  Læringsresultater  Elevenes og lærlingenes gjennomføring  Bruk av moderne IKT-løsninger  Elevmedvirkning og elevdemokrati  Trivsel blant elever og ansatte  Økt toleranse og forståelse mellom elever  Utvikle et tett samarbeid mellom opplæring og arbeidsliv bl.a. gjennom tett oppfølging av lærebedrifter  Gi et opplæringstilbud som dekker kompetansebehovet til et arbeidsliv i utvikling og ha et økt fokus på gjennomføring av yrkesfagene Oppland fylkeskommune - målsettinger i RHP

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK Yrkesopplæringsnemnda vil:  Ha god dialog med de regionale utviklingsaktørene om behovet for fagarbeidere og nye studieretninger:  næringslivet  skoler i regionen  offentlige myndigheter  Stille krav om opprettelse av læreplasser (eks. helsefag)  Være aktiv der fag- og yrkesopplæring diskuteres  Legge til rette for koblinger mellom offentlige utredninger som inneholder kompetansebehov og Y-nemnda Regionalt utviklingsarbeid

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK  Få til sikre intensjonsavtaler om læreplasser  Få opp god prognoser på behov  Være ”edrulig” i forhold til antall læreplasser  Skole og bransjer samarbeider om dimensjonering  Forholdet mellom elevenes krav til førstevalg (93%) og næringslivets behov for fagarbeidere. Er dette mulig eller er det muligens kunst?  Næringslivets behov  Elevenes ønsker Dimensjonering av utdanningstilbudet

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK Tidshjulet opplæringstilbud (2010 – 2011)  Mai – Høringsbrev sendt skoler regionråd, opplæringskontor og –ringer  August – Høringsfrist for aktørene  September – Behandling i Y-nemnda  September – Vedtak om utlysning fra FOS  April Konferanse opplæringskontor og –ringer og rektorer med Y-nemnda om dimensjonering  April - mai 2011 – vedtak dimensjonering og igangsetting Dimensjonering av utdanningstilbudet

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK Vedtak i Yrkesopplæringsnemnda:  Yrkesopplæringsnemnda ber om at Fylkesopplæringssjefen (FOS) tar opp skolenes sitt ansvar for regional utvikling der det i høringsperioden skal legge opp til en tettere dialog med næringslivet  På denne bakgrunn har FOS i rundskriv bedt om at skolene drøfter opplæringstilbudet med det lokale næringsliv i.f.b. med den årlige høringsuttalelsen og redegjøre for disse Dimensjonering av utdanningstilbudet

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK Læreplasser i fag- og yrkesopplæringen Formidling av læreplasser:  Yrkesopplæringsnemnda ber om at FOS arbeider videre med å stimulere til at fagenheten samlet sett, og de videregående skolene bidrar til at flere læreplasser blir etablert og formidlet  Yrkesopplæringsnemnda ber om at erfaringene knyttet til utdanningsvalg og formidling blir tema på den årlige rådgiversamlingen arrangert av FOS

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK Målgruppe:  Elever – ungdomstrinnet og videregående nivå  Rådgivere og lærere Gjennomføring:  Profesjonell rådgivning – stille ressurser til rådighet – rådgivnings- tjenesten  Næringslivet inngår et samarbeid med skolen om yrkesveiledning Tiltak:  Ung informerer ung (lærlinger informerer elever)  Vise ungdom hvordan yrker utøves – prosjekt til fordypning  Vise rådgivere og lærer yrkenes utvikling – etterutdanning av lærere  Lære av de gode eksempler – sette dette i system Yrkes- og karriereveiledning

Gode arenaer for samspill skole-arbeidsliv Utdanningsvalg Prosjekt til fordypning Ungt Entreprenørskap Fag- og yrkesopplæring Partnerskapsavtaler Læring i skole Læring i arbeid 18

Økt etterspørsel etter personer med universitets- og høyskoleutdanning 19 Kilde: SSB

BETRAKNINGER OM Y-NEMNDA og OFK  Bidra til at flest mulig ungdommer kommer gjennom et fireårig yrkesutdanningsløp med en formell kompetanse Yrkesopplæringsnemndas viktigste oppgave