Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Roy Wiken Fagsjef utvikling og oppfølging Oppvekstdirektørens stab

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Roy Wiken Fagsjef utvikling og oppfølging Oppvekstdirektørens stab"— Utskrift av presentasjonen:

1 Roy Wiken Fagsjef utvikling og oppfølging Oppvekstdirektørens stab
Skolenes styre Roy Wiken Fagsjef utvikling og oppfølging Oppvekstdirektørens stab

2 Alle former for samarbeid kan gi resultater som ikke hadde vært mulig å oppnå om vi sto alene.
UDIR Et godt samarbeid mellom hjem skole gir oss flere muligheter til å skape en god skole, enn om vi stod alene

3 Opplæringsloven slår dette fast i;
§ 1-1. Formålet med opplæringa Opplæringa i skole og lærebedrift skal, i samarbeid og forståing med heimen, opne dører mot verda og framtida og gi elevane og lærlingane historisk og kulturell innsikt og forankring. Og utdyper det i Forskrift til OL; § 20-1. Skolen skal sørgje for samarbeid med heimen, jf. opplæringslova § 1-1 og § 13-3d. Foreldresamarbeid skal ha eleven i fokus og bidra til eleven sin faglege og sosiale utvikling. Eit godt foreldresamarbeid er ein viktig ressurs for skolen for å styrkje utviklinga av gode læringsmiljø og skape læringsresultat som mellom anna fører til at fleire fullførar vidaregåande opplæring.

4 Grunnleggende prinsipper som samarbeidet bør bygge på
Samarbeidet lykkes som regel best om foresatte og lærere framstår som et vi med tydelige felles målsettinger. Lærere og foresatte bør oppfatte hverandre som likeverdige deltagere i samarbeidet og møte hverandre med respekt. Lærere og foresatte bør i samarbeidet blant annet se på hverandre som en ressurs i barnets oppvekst. Samarbeidet mellom hjem og skole skal bestå av både informasjon, dialog og medvirkning UDIR

5 Nivåer i samarbeid Opplæringsloven og læreplanverket uttrykker at foreldrene skal få informasjon om målene for opplæringen og hvordan den er lagt opp. Videre skal foreldrene delta i faktiske drøftinger om opplæringen og utviklingen av skolen. Foreldrene skal også ha reell mulighet for innflytelse på skoletilbudet til barna sine. Ut fra disse nasjonale føringene kan vi si at det eksisterer tre ulike nivåer i samarbeidet:

6 Informasjon Dette nivået dreier seg om utveksling av gjensidig informasjon fra skolen til hjemmet og fra foreldrene til skolen. Eksempler på dette vil være at lærerne orienterer om hvordan opplæringen foregår på skolen, og hvordan elevene klarer seg. Dialog og drøftinger Dialog og drøftinger innebærer en reell og sannferdig kommunikasjon mellom foreldrene og lærerne om forhold som angår elevene, undervisningen, læringsmiljøet og utviklingen av skolen. Medvirkning Medvirkning innebærer at både skolen og foreldrene skal ha innflytelse på de beslutningene og den pedagogiske praksisen som berører elevene. For foreldrene vil dette ofte dreie seg om at deres oppfatninger blir tatt hensyn til av lærerne og skolen.

7 Hvordan ivaretas dette i Kristiansand
Informasjonsrutiner mellom hjem og skolen Dialog mellom skolen og foresatte Medbestemmelsesorganer på skolen: Skolestyrene – FAU – Skolemiljøutvalg – (Elevråd) KOMFUG (KUU) Oppvekstdirektør/Oppvekststyret

8 Viktige dokumenter Oppvekstdirektøren forventninger til hjem-skole samarbeidet i Kristiansand Mandat for skolestyrene

9 Mandat for skolestyrene
Styrets sammensetning Styret består av: 2 foreldre 3 ansatte (2 fra det pedagogiske personalet +1 fra andre ansatte) 1 representant oppnevnt av kommunen (politiker) 2 elever (på barnetrinnet har ikke elevene stemmerett) Rektor Rektor eller den hun/han bemyndiger er saksforbereder og sekretær for styret og iverksetter styrets vedtak. Rektor har ansvar for at vedtak som fattes av styret er i samsvar med lovverket. Rektor har plikt til å forelegge vedtak som ikke er i samsvar med lov- og avtaleverk for oppvekstdirektøren

10 Valg / konstituering av styret
Kommunens representant velges av valg- og honorarkomiteen for valgperioden. Ansattes representanter velges i samlet personalmøte, vanligvis for 2 år. Elevrepresentantene kan velges ved særskilt valg på skolen eller ved oppnevning av elevrådet. Valgperioden er ett år med mulighet for gjenvalg. Foreldrerådets arbeidsutvalg velger 2 representanter med personlige vararepresentanter til samarbeidsutvalget. Lederen av arbeidsutvalget skal være den ene representanten. Valgperioden er vanligvis 2 år med mulighet for ett gjenvalg. Det skal sikres vanlig kjønnskvotering. Styret konstituerer seg selv. Nytt styre bør være konstituert innen utgangen av august. Dersom styremedlemmer ønsker å fratre i løpet av valgperioden, må dette godkjennes av styret. Valgte styremedlemmer kan ikke «kastes» i løpet av valgperioden, med mindre det er medlemmer som har utvist grov uforstand. Slike saker forelegges oppvekstdirektøren.

11 Styrets ansvar/delegerte myndighet
Styret er et administrativt utvalg og kan ikke sammenlignes med et styre i i en privat bedrift. Styrevedtak iverksettes av rektor. Styret kan ikke fatte enkeltvedtak i forhold til forvaltningsloven (på grunn av de juridiske forpliktelser vedtakene får for kommunen).

12 Styret er delegert fullmakt innen følgende områder:
Vedta strategiplan for skolen som omfatter skolens visjon og mål for virksomheten. Vedta planer for samarbeidet mellom hjem og skole, herunder retningslinjer for foreldrekonferanser og foreldremøter. Være høringsinstans når det skal vedtas lokale tillegg til Kristiansand kommunes forskrift til felles ordensreglement jmf. opplæringslovens § 9A-10 Fatte vedtak i saker vedrørende trafikkforhold og hvordan skolevegen skal gjøres tryggere. Vedta verne- og helsetiltak for elevene. Vedta plan for skolens informasjonsvirksomhet. Vedta gjennomføring av eventuelle lokale brukerundersøkelser som tillegg til nasjonale og kommunale brukerundersøkelser. Vedta hvordan brukerundersøkelsene skal følges opp. Vedta gjennomføring av lokale trivsels-/mobbeundersøkelser i tillegg til nasjonale og kommunale brukerundersøkelser. Vedta hvordan trivsels-/mobbeundersøkelser skal følges opp.

13 Rektor skal legge følgende saker fram for styret til drøfting og orientering:
Skolens bemanningsplan. Opplæringsplan for ansatte. Skolens budsjett. Disponering av eventuelt overført overskudd og tiltak for å dekke inn eventuelt underskudd. Salg eller kassering av utrangert inventar og utstyr. Virksomhets- og utviklingsplaner for skolen, herunder handlingsprogram. Disponering av undervisningstimetallet ved skolen. Omfanget av den sosialpedagogiske tjenesten. Planer for tilbygg/ombygging, ominnredning og vedlikehold av skoleanlegg. Utenlandsreiser, leirskole og turer med overnatting. Skolens tilbud av valgfag og språkfag

14 Rektor har en generell informasjonsplikt overfor styret, og styret har rett til å uttale seg om alle saker som gjelder skolen.

15 Om å fremme en sak for styret (innstillingsrett)
Det er bare rektor som kan innstille i en sak til styret (undertegne som ansvarlig for saken som fremmes og å foreslå vedtak). Ulike synspunkter/alternativer skal imidlertid fremgå av saksfremlegget. Andre kan be om å få en sak fremmet for styret. Styreleder eller styret selv avgjør i samråd med rektor om en sak skal fremmes for styret. Når andre (f.eks. en klassekontakt) ønsker en sak fremmet, bør denne være behandlet av aktuelt rådsorgan før den legges frem for styret. Innstillingen skal bestå av en saksutredning og et forslag til vedtak.

16 Ressurser UDIR Ressurser på kommunens hjemmeside:

17 Vi ser frem til et godt og viktig samarbeid
Takk for oppmerksomheten!


Laste ned ppt "Roy Wiken Fagsjef utvikling og oppfølging Oppvekstdirektørens stab"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google